Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:50:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Ľubica Čekovská skomponovala hudbu pre film RTVS - Dubček

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 12.03.2018



Dubčekovská hudba. Tak ju nazvala autorka Ľubica Čekovská, ktorá ju skomponovala pre nový film RTVS – Dubček. V týchto dňoch sa finalizuje jej konečná podoba. Historická dráma s podtitulom Krátka jar, dlhá zima sa objaví v slovenských kinách 19. apríla 2018.


Hudbu nahral 31-členný symfonický orchester v štúdiu Slovenského rozhlasu, ktorý dirigoval Adrian Kokoš. Dirigent mal pri sebe televíznu obrazovku, na ktorej sa mu púšťali zostrihané scény filmu, ku ktorej sa nahrávala hudba. Zaznie v nej niekoľko zaujímavých nástrojov, ako sú harfa, marimba, kontrafagot, anglický roh či altová flauta.

„Snažila som sa prispôsobiť svoju hudobnú poetiku tak, aby som nenarušila film. Bolo tam veľa scén s napätím, ale myslím si, že sme našli ten správny kľúč. Pristupovala som k tomu minimalisticky a nechala znieť hlavného protagonistu so všetkým, čo k tomu patrí. Chcela som dávkovať hudobné kvapky tak, aby to neublížilo filmu,“ priblížila Ľubica Čekovská.

Vo filme bude aj niekoľko dobových skladieb, a to nielen z roku 1968, ale aj z 90. rokov minulého storočia. Okrem toho sa pre lepšiu ilustráciu dobových scén použilo 7 minút materiálu z českých a slovenských filmových a televíznych archívov.

Režisérom historickej drámy je Laco Halama. Natáčala sa 19 filmovacích dní v auguste a októbri minulého roka. Účinkuje v nej 35 hercov zo Slovenska, Čiech a Ukrajiny. Hlavnú postavu Alexandra Dubčeka stvárnil český herec slovenského pôvodu Adrian Jastraban, jeho manželku Annu – Táňa Radeva, Leonida Brežneva známy ukrajinský herec Volodymir Nečeperenko.

Jej pôvodný názov - Krátka jar, dlhá zima zostáva ako podtitul snímky. „Vystihuje literárnu predlohu a atmosféru, ktorú sme chceli do filmu dostať,“ poznamenal režisér Laco Halama.

Ako dodal, jeho tvorcov čaká ešte veľa práce. „Popri výrobe hudby bežia paralelne práce na obrazovom dotvorení. Bude vystrojený ako kinofilm napriek tomu, že na jeho počiatku bol určený iba pre televízne obrazovky. Som spokojný s tým, ako sme ho nakrútili, a verím, že budem aj s tým, ako ho dokončíme. Hlavne by som chcel byť spokojný s tým, ako ho prijmú diváci,“ uviedol.

Koproducentmi Dubčeka sú Filmpark Production a Česká televízia, finančne ho podporil aj Audiovizuálny fond.


Noticka:

Trvalo to krátko. Eufória z pocitu slobody, viera, že sa napravia chyby minulosti, presvedčenie, že sa Československo zmení na demokratickú krajinu a ľudia budú slobodní. Na čele mnohých významných spoločenských zmien stál koncom 60-tych rokov 20. storočia Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. Do Československa vtrhli 21. augusta 1968 vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali. Takto sa začína historicky prvý hraný film o veľkom mužovi československých i slovenských dejín Alexandrovi Dubčekovi...


Link na trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ZxGR5r4dgO8


Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.03.2018 • Prima Partička 7. díl 2018
13.03.2018 • SuperStar v nedeľu porazila konkurenčnú šou o plnení snov!
10.03.2018 • Polda: Rozlučka se svobodou končí smrtí!
10.03.2018 • Show Jana Krause – 14. 3. 2018
09.03.2018 • RTVS prinesie zápolenie slovenských paralympionikov
09.03.2018 • Nová francouzská vánoční komedie se natáčí v zasněžené Malé Úpě

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist