Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 11:55:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Italské filmy v programu 53. MFF Karlovy Vary

  Autor: 2media.cz/Luce Cinecittà , e-mail: info@2media.cz Přidané: 26.06.2018


Italskou kinematografii bude na 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary reprezentovat mimořádná kolekce 11 pozoruhodných filmů (včetně koprodukčních): Euforie (Euforia), Legionář (Il leginario), Má dcera (Figlia mia), Naléhavé zjevení (Troppa Grazia), Nico, 1988 (Nico, 1988), Soukromá záležitost (Una questione privata), Šťastný Lazzaro (Lazzaro Felice), Všichni to vědí (Todos lo saben), Země hojnosti (La terra dell’abbastanza), U mě doma (In My Room) a Příběh lásky (Zgodovina ljubezni).


V hlavní porotě usedne známá italská producentka Marta Donzelli. Společně s Gregoriem Paonessou v roce 2004 založila společnost Vivo Film, která má na svém kontě zhruba čtyřicítku filmů. Patří k nim např. Čtyřikrát (r. Michelangelo Frammartino, Cannes 2010), Ulice v Palermu (r. Emma Dante, Benátky 2013 – hlavní soutěž), Navždy pannou a Má dcera (r. Laura Bispuri, Berlinale 2015 a 2018 – hlavní soutěž), Noční děti (r. Andrea De Sica) nebo snímek Nico, 1988 (r. Susanna Nicchiarelli), který získal cenu pro nejlepší film v sekci Orizzonti na loňském benátském festivalu.

Mezi hosty letošního karlovarského festivalu bude režisérka Laura Bispuri (Má dcera), režiséři Damiano D’Innocenzo a Fabio D’Innocenzo (Země hojnosti) a režisér Gianni Zanasi (Náhlá zjevení) a další respektované osobnosti italského filmu.

V hlavní soutěži bude ve světové premiéře uveden poetický Příběh lásky, druhý film slovinské režisérky Sonji Prosenc. Hlavní hrdinka, sedmnáctiletá Iva v podání vycházející hvězdy slovinského filmu Doroteji Nadrah, se vyrovnává se smrtí matky. Pod vlivem hluboké osobní ztráty i zjištění, že o matce nevěděla všechno, se mladá dívka pomalu noří do zvláštního, až temně snového světa. Příběh lásky vznikl v koprodukci Slovinska, Itálie a Norska. Projekce: 30. 6., 20:00, Velký sál / 1. 7., 13:00, Kinosál Pupp / 3. 7., 11:30, Kino Drahomíra.

Sekce Horizonty, která přináší výběr nejzajímavějších titulů aktuální sezóny ze současné světové produkce, letos nabídne sedm italských filmů. Prvním z nich je Euforie, hořkosladký příběh z prostředí italské smetánky, který natočila režisérka Valeria Golino. Dva bratři, marnivý bohatý Matteo a sebeironický odevzdaný Ettore, nemohou být odlišnější. Závažná lékařská diagnóza ale jejich životy zcela změní a donutí je přehodnotit dosavadní priority. Sourozeneckou dvojici si zahráli Riccardo Scamarcio a Valerio Mastandrea, jednu z rolí ztvárnila i známá italská herečka Jasmine Trinca, držitelka ceny za nejlepší herecký výkon v sekci Un Certain Regard na MFF Cannes 2017. Projekce: 29. 6., 16:00, Kinosál Pupp / 2. 7., 9:00, Kino Drahomíra / 4. 7., 22:00, Kongresový sál.

Dalším italským filmem v sekci Horizonty je Má dcera, melodrama o zásadní otázce, zda je mateřství určováno biologickým poutem, nebo tím kulturním. Režisérka Laura Bispuri se ženskou otázkou zabývala již ve svém debutu Navždy pannou, ovšem tentokrát děj zasadila na Sardinii. Desetiletá Vittoria má velmi blízký vztah se svou milující matkou Tinou. Život se jí však otočí vzhůru nohama v okamžiku, kdy zjistí, že její biologickou matkou je zadlužená, věčně podnapilá Angelica. Jak se všechny s novou situací vyrovnají? Projekce: 29. 6., 22:30, Lázně III / 2. 7., 13:00, Kinosál Národní dům / 6. 7., 19:00, Kinosál Pupp.

Film Gianniho Zanasiho se satirickým podtextem Naléhavé zjevení zaznamenal velký divácký i kritický ohlas, včetně jedné z cen, na letošním MFF v Cannes v programu Quinzaine des réalisateurs. V hlavních rolích excelují světově proslulí Alba Rohrwacher a Elio Germano. Lucia, povoláním geometr, žije v malém městečku na Benátsku sama s dospívající dcerou. Jednoho dne se jí zjeví Madona a uloží jí, aby se zasadila o vystavění kostela na místě plánovaného obchodního centra. Třebaže Lucia je přesvědčená, že ji klamou smysly, nakonec začne za splnění přání Panny Marie bojovat s obcí a investory. Ukáže se, že nikoliv bez důvodu. Projekce: 29. 6., 10:00, Kino Čas / 2. 7., 19:00, Kinosál Národní dům / 7. 7., 10:00, Karlovarské městské divadlo.

Christa Päffgenová aka Nico. Legendární zpěvačka Velvet Underground, modelka, Warholova múza a ikona (nejen) šedesátých let. Režisérka Susanna Nicchiarelli se rozhodla soustředit na konkrétní úsek jejího života – poslední dva roky, které strávila na turné po Evropě, mezi Paříží, Prahou, Norimberkem a Manchestrem, během 80. let. Film Nico, 1988 tak není obligátní výběrovou biografií, ale snaží se odhalit skutečnou ženu, skrývající se za ikonickým statusem a mediálním obrazem. Hlavní roli ztvárnila Trine Dyrholm, film získal cenu pro nejlepší film v sekci Orizzonti na loňském MFF v Benátkách. Projekce: 30. 6., 13:00, Karlovarské městské divadlo.

Bratři Paolo a Vittorio Tavianiové, uznávaní mistři italského filmu, svůj nejnovější společný film Soukromá záležitost natočili inspirováni posmrtně vydaným románem Beppeho Fenoglia. Mladý intelektuál Milton, bojující na severu Itálie v partyzánském hnutí, se náhodně vrátí do opuštěné vily v kopcích Piemontu, kde se jako student zamiloval do krásné Fulvie. Rozhodne se zjistit pravdu o jejím vztahu se svým kamarádem Giorgiem a vydá se jej hledat krajinou, kde se odehrávají poslední boje před osvobozením Itálie. Projekce: 29. 6., 18:30, Karlovarské městské divadlo / 3. 7., 9:00, Kino Čas / 7. 7., 8:30, Kongresový sál.

Do malebného prostředí španělské vesničky diváky přenese v pořadí osmý film režiséra Asghara Farhadiho Všichni to vědí, který zahajoval letošní festival v Cannes. V pečlivě vypointovaném psychologickém dramatu, sledujícím složitost mezilidských vztahů a jejich proměny, zazářili Penélope Cruz a Javier Bardem. Laura přijíždí z Buenos Aires, kde žije s manželem a dětmi, na svatbu své sestry. Prvotní nadšení zkalí incident, jehož následky odkryjí mnoho bolesti, jež měla zůstat zapomenuta… Film vznikl v koprodukci Španělska, Francie a Itálie. Projekce: 1. 7., 13:00, Kinosál Národní dům / 6. 7., 20:00, Velký sál.

Sekce Horizonty rovněž uvede novinku Alice Rohrwacher Šťastný Lazzaro, ověnčenou Cenou za nejlepší scénář na letošním MFF v Cannes. Šťastný Lazzaro je po snímcích Corpo Celeste a Zázraky třetím filmem italské režisérky Alice Rohrwacher, sestry slavné herečky Alby Rohrwacher. Na otázku, zda může přátelství cestovat v čase, režisérka odpovídá snovou náladou protkaným příběhem dobrosrdečného Lazzara, jenž zažívá rozličná dobrodružství, ozbrojen neotřesitelnou vírou v lidské bytosti. Projekce: 2. 7., 14:00, Velký sál / 7. 7., 18:30, Karlovarské městské divadlo.

Postapokalyptický western, ironický obraz současného Německa, vyprávění o dvou lidech, kteří mají šanci začít znovu – pokud se jim podaří zbavit se své minulosti…. Tím vším je film režiséra a scenáristy Ulricha Köhlera U mě doma, který promítne nesoutěžní festivalová sekce Jiný pohled. Čtyřicetiletý kameraman Armin žije sám a vyhýbá se jakýmkoli závazkům. Tak dlouho si vybíral z možností, které mu nabízel svobodný život, až se z nich staly promarněné příležitosti. Když se jednoho dne probudí a zjistí, že lidstvo přes noc téměř vymizelo, bude se muset poprvé opravdu rozhodnout, co s načatým životem. Film vznikl v německo-italské koprodukci. Projekce: 29. 6., 19:00, Kinosál Národní dům / 30. 6., 22:30, Lázně III / 3. 7., 22:30, Kinosál B.

Druhým italským snímkem v sekci Jiný pohled je autorský film Damiana a Fabia D’Innocenzových Země hojnosti. Bratři uvedli svůj režijní debut na Berlinale v sekci Panorama. Dva mladíci dostanou díky náhodě šanci pracovat pro mafii. Peníze se hrnou a oni jsou rádi za každý úkol, který jim mafie svěří, je to jako sen. Přesto se zdá, že se možná rozhodli dospět až příliš brzy. Vyprávění je vůči sociální realitě i vůči svým hrdinům nekompromisní. Projekce: 29. 6., 19:30, Divadlo Husovka / 3. 7., 16:00 / Kinosál Národní dům / 7. 7., 9:30, Malý sál.

Krátký film Legionář byl vybrán do unikátní sekce První podání, která se koná pod patronací nadnárodní organizace European Film Promotion a která představí deset talentovaných mladých režisérů z celé Evropy. Italský režisér Hleb Papou s úspěchem uvedl Legionáře během 32. Týdne kritiky na loňském filmovém festivalu v Benátkách. Jeho absolventský film, realizovaný v italském Centro Sperimentale di Cinematografia, přibližuje morální dilema důstojníka v policejní zásahové jednotce, jejímž nově zadaným úkolem je vystěhování domu plného imigrantů. Sám je potomkem afrických přistěhovalců a situace je o to obtížnější, že v domě žije i jeho bratr a matka. Projekce: 3. 7., 16:00, Kongresový sál / 7. 7., 19:30, Lázně III.


Istituto Luce Cinecittà S.r.l., Filmitalia, Roma
www.filmitalia.org, www.cinecittaluce.it

Mediální servis ČR: 2media.cz, Praha
www.2media.cz, www.facebook.com/2media.cz, www.instagram.com/2mediacz


Petra Vondrová, Account Manager, 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.06.2018 • Prague Studios v Praze-Letňanech se rozrostly o dva nové filmové ateliéry
18.06.2018 • Divákov čaká festivalová premiéra thrilleru Dôverný nepriateľ, podieľaľa sa na ňom aj RTVS
09.06.2018 • Tisková zpráva z 10. zasedání RRTV, konaného dne 5. 6. 2018
05.06.2018 • Zlaté jablko pro Přání k mání, Zlatý střevíček pro medvědí večerníček a jedna cena navrch pro Planetu Česko
03.06.2018 • ČAEK: Nový evropský „Kodex pro elektronické komunikace“ má sjednotit digitální trh
31.05.2018 • Novým televíznym programovým riaditeľom je Marek Ťapák

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist