Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 16:09:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Eskalující J.A.R. a fascinující Dvořákovo trio

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 04.10.2018


Neskutečná energie, brilantní ztvárnění a velké nasazení. Takto shodně můžeme popsat koncerty dvou naprosto odlišných hudebních uskupení – funkové skupiny J.A.R v brněnském klubu Fléda a Dvořákova tria ve Winternitzově vile. Záznamy obou koncertů pro diváky ČT art připravila Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové.


J.A.R – Eskalaci dobra můžete zhlédnout v pátek 5. října ve 20:20 na ČT art, Dvořákovo trio ve Winternitzově vile bude mít premiéru o dva dny později - v neděli 7. října ve 20:20, na stejném programu.


J.A.R. – Eskalace dobra

Po několikaleté tvůrčí pauze se v roce 2017 vrátili na českou hudební scénu veteráni hrající od roku 1989, legendární funková skupina J.A.R. Představili novou desku nazvanou příznačně Eskalace dobra. A návrat to byl patřičně velkolepý.

„Už z prvních reakcí fanoušků, ale i kritiků, bylo zřejmé, že skupina znovu dokázala natočit velmi aktuální album, s pravděpodobně nejsilnější kolekcí skladeb od devadesátých let. Pomyslnou třešničkou celkového úspěchu pak byl také zisk trojnásobného ocenění Anděl v kategoriích skupina roku, skladba roku i album roku. Paradoxně je to její vůbec první velké vítězství v nějaké hudební soutěži,“ říká dramaturg Martin Novosad.

Koncertní záznam, který byl natočen 27. dubna 2018 v brněnském klubu Fléda v režii Šimona Šafránka, zachycuje kapelu na současném vrcholu její formy a přenáší pulsující atmosféru spontánního vystoupení desetičlenné formace i divákům doma u televizních obrazovek. „Do posledního místa zaplněný klub Fléda, litry potu a čirá radost z toho stát na pódiu a hrát (si). To je Jednotka Akademického Rapu v plném nasazení,” doplňuje kreativní producentka Kateřina Ondřejková. Divák se může těšit na nálož hitů, vtipů, originální texty, fenomenální pěvecké interpretace Dana Bárty, brilantní taneční kreace raperského dua Michal Viktořík - Oto Klempíř a velkou energii celé kapely pod taktovkou Romana Holého.


Salónní koncert Dvořákova tria v unikátním prostředí pražské Winternitzovy vily

Dvořákovo trio je velmi aktivní na poli komorní hudby. Tři mladí hudebníci – Ivo Kahánek (klavír), Jan Fišer (housle) a Tomáš Jamník (violoncello) propagují v České republice domácí a salónní koncerty. Jeden takový zhlédli diváci 30. dubna 2018 ve Winternitzově vile. Pokud jste na něm v Praze nebyli, nenechte si ujít jeho televizní záznam, který režírovala Jitka Rudolfová.

Koncert se nesl v duchu českých skladatelů – Josefa Suka, Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka. Tři výjimeční interpreti působili po celou dobu jako jeden celek, ačkoliv bylo možné pozorovat kvality jednotlivých hráčů. Precizní klavír, výrazný tón houslí a barvitý zvuk violoncella, vše v jedinečné souhře. K příjemné komorní atmosféře přispěl unikátní prostor, Winternitzovy vily v Praze na Smíchově, kterou navrhl funkcionalistický architekt Adolf Loos.

Všichni členové Dvořákova tria – Ivo Kahánek (klavír), Jan Fišer (housle) a Tomáš Jamník (violoncello), patří k interpretační špičce ve svých oborech. V současném složení začal soubor působit již v roce 2004 na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze pod vedením profesorů Josefa Chuchro a Ivana Klánského, tehdy ještě pod názvem Trio Concertino. Od té doby se klavírní trio prosazuje na tuzemských i zahraničních koncertních pódiích a prestižních hudebních festivalech.


J.A.R. – Eskalace dobra – 5. října 2018, 20:20, ČT art
Dvořákovo trio ve Winternitzově vile – 7. října 2018, 20:20, ČT art



PR Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.10.2018 • Na cestě časem. Druhá řada originálního projektu ČT ukáže život v éře páry
04.10.2018 • Česko Slovensko má talent vás prostě baví
04.10.2018 • Sestričky lámu jeden rekord za druhým, konkurencii nedali šancu!
03.10.2018 • Prima Partička 18. díl - 4. října 2018
03.10.2018 • ČT uvede ke sto letům republiky dvoudílný film o Aloisi Rašínovi s Ondřejem Vetchým
03.10.2018 • Susedia opäť jednoznačne najsledovanejším programom dňa!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist