Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:39:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Největší kapry chytíte na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 06.12.2018


Ideální vánoční téma vám přináší Prima ZOOM v podobě seriálu Kapří monstra. Za typickým svátečním obědem se podíváme po Evropě i do dalekého Japonska. Myslíte si, že znáte kapry? Tak to těžko! Macky, jaké jste ještě nikdy neviděli, vám ukážeme jen v tomto dobrodružném seriálu. A navíc přesně na Štědrý den v odpoledních hodinách si krásně tematicky zopakujeme jeden díl.


Páteční rybí večery budou také patřit obrům oceánů. V jednom z nejúspěšnějších a vizuálně nejkrásnějších seriálů Prima ZOOM – Mořští velikáni – se podíváme do světa velryb a delfínů i na jejich intimní život. Zjistíme všechno o největších zvířatech, jaká kdy žila na naší planetě. Proč jsou samci velryby jižní vybaveni párem jednotunových varlat? Jak to, že se velryba grónská může dožít až 200 let? Jak moc se podobají mozky velryb a delfínů těm našim a bylo by možné naučit se s nimi komunikovat? A je možné, že velryby vydávají zvuky někdy i čistě pro vlastní potěchu? Dozvíte se odpovědi na všechny tyto otázky, a navíc zjistíte, že ve světě Mořských velikánů na velikosti opravdu záleží. Těšte se!


S Prima ZOOM se budete cítit jako ryba ve vodě:

Od 7. 12. 20.00 – Mořští velikáni
Od 7. 12. 21.10 – Kapří monstra


Mořští velikáni (3 díly, opakování pondělí v 16.00)

Plejtvák obrovský vládne spolu s delfíny už po miliony let podmořskému světu. O dechberoucí setkání s těmito úchvatnými tvory se s diváky podělí zkušení podmořští kameramani Doug Allen a Didier Noirot, který dříve spolupracoval s legendárním Jacquem Cousteau. Každé jaro se tisíce keporkaků přesouvají k pobřeží Havaje, aby zde svedly boj o samičky. Samci vypouštějí bublinové clony a stíhají samičku rychlostí více než 30 km/h, jejich vzájemné pošťuchování ale často končí zraněním a někdy i smrtí. Když si samice konečně vybere svého partnera, ostatní samce rázem jejich bojovnost opustí a stávají se z nich mírumilovní a přátelští tvorové.

K pobřeží Argentiny každoročně připlouvá až 7 000 velryb jižních, aby se zde pářily, porodily a odchovaly svá mláďata. Tento druh velryb je známý svou bezelstností a družností, čehož hojně využívali velrybáři, v současnosti je však lov velryb zakázán, a tak se jejich počet pomalu zvyšuje. Plejtvákovci šedí opouštějí po vyvedení mláďat pobřeží Mexika a vydávají se k 9 000 km vzdálené Aljašce, jejíž chladné vody skýtají bohatý zdroj potravy. Cesta ke břehům Aljašky je pro matku i pro mládě náročná a nebezpečná, největší nebezpečí představují mořští predátoři, kosatky. Hejno dravých kosatek nejprve oddělí mládě od matky, poté zaútočí. Matka plejtvákovce nemá šanci, její mládě je zabito. Svá mláďata ochrání jen ty nejsilnější a nejodhodlanější matky.

Za polárním kruhem žijí velryby, které jsou třikrát větší než plejtvákovec šedý, a to velryby grónské. Velryby grónské byly v minulých dvou staletích téměř vyhubeny, jsou proto vůči lidem mimořádně ostražité a plaché. Doug Allen obléká v -20 °C neopren a vrhá se se svou kamerou do ledově chladné vody. Po dvou hodinách a několika neúspěšných pokusech přiblížit se k velrybě začíná být Doug podchlazený, velryby ovšem snáší mrazivé podmínky bez problémů, před prochladnutím je chrání 50 tun podkožního tuku. Velryby grónské jsou nejtučnějšími tvory na planetě, tuk tvoří polovinu jejich celkové váhy. Díky nižší tělesné teplotě se velryby grónské dožívají až dvou set let a po celý svůj život nepřestávají růst.

Posledním z rodiny mořských gigantů je plejtvák obrovský. Tento největší živočich planety měří 30 m a váží zhruba 200 tun, také on migruje za potravou do chladných moří, najdou se však i tací, kteří celoročně zůstávají v teplých vodách Indického oceánu, poblíž Srí Lanky. Díky studeným spodním proudům je v místních vodách dostatek krilu, který je pro plejtváky zdrojem potravy. Dougovi ani Didierovi se doposud nepodařilo plejtváky natočit, tentokrát ale mají štěstí, získali jedinečné záběry gigantických tvorů. Kdysi byli plejtváci díky komerčnímu rybolovu na pokraji vyhynutí, nyní se jejich počet pomalu zvyšuje, vlivem klimatických změn však krilu ubývá, jednoho dne budou hladoví plejtváci bojovat o přežití.

07. 12. – Ze života obrů
14. 12. – Myslitelé z hlubin
21. 12. – Hlasy moře


Kapří monstra (4 díly, reprízy v pondělí od 17.00)

Kapří dobrodružství začneme v exotickém Japonsku. Lov kaprů je zde v porovnání s Evropou v plenkách. Japonci na rozdíl od nás ryby neváží, pouze je měří. První destinací je řeka Tama, která je známá tím, že v ní žije mnoho kaprů, a která protéká středem města. Je plná kaprů, protože Japonci je neloví. Když je chytí, pustí je zpět do vody, protože jim kapr nechutná. Naším průvodcem je Ali Hamidi se svými společníky Tomem a Peckym. Ti si řeku nejprve připraví házením potravy pro ryby do vody. Montáži, kterou používají, se říká sněhulák. Kulička plovoucí návnady se připevní k neplovoucí nástraze, což dohromady vypadá jako sněhulák sedící na dně. Ali ještě přidá extra kousky zabalené do sáčku, který se ve vodě rozpustí a zanechá tak hromádku potravy hned vedle háčku. Možná i díky tomu mu patří první úlovek, který měl kolem 7 kg.

Druhou lokací je jeden z nejkrásnějších přírodních divů světa – hora Fudži, pod kterou je jezero Kawaguči. Kapři sem byli vysazeni v 19. století a od té doby ponecháni svému osudu. Cílem party je čtrnáctikilový kapr. Po nějaké době se Tomovi jako prvnímu povede chytit krásného japonského kapra, který má kolem osmi kilogramů.

07. 12. – Japonsko
14. 12. – Maďarsko
21. 12. – Itálie
28. 12. – Rakousko

Užijte si Vánoce s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.12.2018 • RTVS ponúkne bohatý sviatočný program
06.12.2018 • RTVS si pripomenie životné jubileum Pavla Hammela
05.12.2018 • Česká televize se na jaře zaměří na originální hranou tvorbu
05.12.2018 • Televízne noviny s najlepším výkonom v rámci jesennej sezóny
04.12.2018 • Prvým koučom The Voice Česko Slovensko je Vojta Dyk!
04.12.2018 • Má Věra Bílá naději? Dva roky života světově proslulé zpěvačky v intimním dokumentárním portrétu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist