Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 21:28:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Pred 90 rokmi sa z Košíc ozvalo po prvý raz rozhlasové vysielanie v maďarskom jazyku

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 14.12.2018


Pred 90 rokmi, presne 16. decembra 1928, sa z Košíc ozvalo v rozhlasovom éteri po prvý raz vysielanie v maďarskom jazyku. Stalo sa tak dva roky po začiatku spustenia slovenského vysielania. RTVS pri tejto príležitosti pripravila slávnostný galakoncert, na ktorom sa predstavili špičkoví interpreti, ktorí patria k najlepším nielen v maďarskej komunite, ale presadili sa aj na medzinárodnej scéne a sú nositeľmi prestížnych európskych a svetových ocenení.


Vysielanie v maďarskom jazyku bolo zo začiatku politickým gestom prvorepublikovej politickej reprezentácie k 10. výročiu založenia republiky a za 90 rokov prešlo všetkými medzníkmi, ktoré charakterizovali vysielanie Československého rozhlasu. Jeho kontinuita zostala zachovaná aj vo vojnových rokoch, prerušila sa iba na niekoľko mesiacov v povojnovom období.

„Vysielanie, ktoré bolo v úplných začiatkoch politickým gestom, je dnes konkurencieschopné, porovnateľné s ktorýmkoľvek rozhlasom, a podľa dát aj vyhľadávané a obľúbené u poslucháčov," poznamenal na margo dnešného vysielania Rádia Patria v maďarskom jazyku riaditeľ Sekcie národnostného vysielania RTVS Attila Lovász.

K historicky najsvetlejším chvíľam patrí paralelné vysielanie po vpáde spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 pod názvom Mesto obilia. Neskôr bolo označené za ilegálne.

Po roku 1989 a počas vznikajúceho duálneho systému na Slovensku patrilo k progresívnym a novátorským okruhom Slovenského rozhlasu. V súčasnosti vysiela Rádio Patria denne 12 hodín ako informačné plnoformátové rádio na území celého južného Slovenska.

„Vysielanie Rádia Patria pre maďarských poslucháčov už dávno v žiadnom prípade nemožno označiť za doplnkové, ale za plnohodnotné a rozvíjajúce sa. To platí aj pre niektoré ostatné menšinové vysielania. Našou prvoradou úlohou je, aby si naďalej udržalo svoju pozíciu cieľového rádia, prostredníctvom ktorého sa k národnostným menšinám dostanú kvalitné, rýchle, hodnotné, poučné, ale aj zábavné informácie," konštatoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

RTVS ako verejnoprávny vysielateľ zabezpečuje v súčasnosti vysielanie v desiatich národnostných jazykoch - maďarskom, rómskom, rusínskom, ukrajinskom, českom, poľskom, nemeckom, bulharskom, srbskom a chorvátskom.


Rádio Patria si pripomenie 90. výročie špeciálnym vysielaním v nedeľu 16. decembra, v ktorom odznejú archívne nahrávky v duchu „takto sme vysielali voľakedy a takto to robíme dnes". Televízna Dvojka uvedie záznam slávnostného galaprogramu 16. decembra o 15:25. Na ňom sa predstavili kapely Ghymes, Korzár, Rómeo krváca, tanečné divadlo Ifjú Szivek, mladý jazzový gitarista Andreas Varady, detský zbor Mariánum, ako aj herečky Judit Bárdos a Éva Bandor a ako špeciálny hosť víťaz druhej série Zem spieva Martin Repáň.


Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.12.2018 • Vánoční dárek pro milovníky vaření: TV Paprika se zařazuje zařazuje do základní nabídky T-Mobile a do balíčku Optimal u Orange TV
20.11.2018 • 21. listopad - Světový den televize
15.11.2018 • Twoje Radio Kraków, Twoje Radio Cmolas: šum na kmitočtech 1602 kHz a 1062 kHz
25.10.2018 • Rádio Dálnice pomáhá zvyšovat bezpečnost a plynulost dopravy
25.08.2018 • Medzinárodná konferencia krátkovlnového vysielania HFCC 2018 po druhýkrát v Bratislave
13.06.2018 • RTVS použije 9 miliónov eur na obnovu výrobných a vysielacích priestorov aj na pôvodnú tvorbu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist