Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 19:32:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Tisková zpráva z 2. zasedání RRTV, konaného dne 22. - 23. 1. 2019

  Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 25.01.2019



Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen "Rada") na svém 2. zasedání projednala 40 bodů programu. Vyhodnotila 36 stížností diváků a posluchačů, vydala 6 upozornění na porušení zákona.


Rada na svém 2. zasedání uložila pokutu zadavateli LUXDATOR s.r.o. ve výši 1000 Kč pro spáchání přestupku dle § 7a odst. 2 zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustil tím, že jakožto zadavatel reklamy, která byla odvysílána dne 25. června 2018 v čase 12:58:37 hodin na programu KISS (České Budějovice 97,7 MHz) provozovatele RADIO UNITED BROADCASTING s.r.o., porušil povinnost poskytnout na výzvu orgánů dozoru pro účely správního řízení podle tohoto zákona ve lhůtě stanovené orgánem dozoru údaje o zpracovateli zadané reklamy.

Rada uložila pokutu ve výši 100 000 Kč společnosti Mediashop Holding GmbH, za spáchání přestupku dle § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 40/1995 Sb., kterého se dopustila zadáním reklamy, respektive teleshoppingu „Livington PRIME“, který byl odvysílán dne 18. prosince 2017 v čase 11:14:50 hodin na programu Nova CINEMA a který je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, tj. podle ustanovení § 4 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, respektive písm. s) Přílohy 1 k tomuto zákonu, když v teleshoppingu uvádí, že k produktu Livington Prime obdrží divák jako dárek „prostorově úspornou nabíjecí základnu, která signalizuje nabíjení baterie“. Ve skutečnosti však cena výrobku zahrnuje sadu výrobků (vysavač Livington Prime, otočný kloub, turbo kartáč a nabíjecí stanici), neboť žádný z těchto výrobků není prodáván samostatně a všechny tedy tvoří integrální součást sady výrobků. Zadavatel se tvrzením, že kupující obdrží k vysavači zdarma nabíjecí stanici, dopouští klamavé obchodní praktiky, kdy v divákovi, resp. spotřebiteli vyvolává klamavý dojem, že kupuje samostatný produkt, vysavač Livington Prime, k němuž získává nabíjecí stanici jako dárek, ale ve skutečnosti divák kupuje sadu výrobků, která krom vysavače zahrnuje otočný kloub, turbo kartáč a nabíjecí stanici a žádný dárek zdarma nezískává.

Rada uložila pořádkovou pokutu ve výši 5 000 Kč společnosti TELEMEDIA INTERACTV PRODUCTION HOME LIMITED, neboť tato společnost bezdůvodně odepřela podat Radě vysvětlení související s teleshoppingem Zavolej a vyhraj, odvysílaném 16. 4. 2018 v 18:05 hodin na programu JOJ Family: 1) K jakému účelu slouží telefonní linka 909 90 90 90 pro volající z ČR, která byla prezentována jako služba generování loterijních čísel ve hře Zavolej a vyhraj, přičemž je zároveň používána jako audiotexová linka s časovým zpoplatněním, na niž diváci telefonují, aby se dostali do studia nebo hovořili s operátorkami v teleshoppingovém bloku Linka lásky; 2) Co znamenají údaje o Hráči uvedené v bodě 4.1 pravidel hry na http://www.zavolejavyhraj.cz/pravidla-hry/, které říkají, že „Propagace je otevřena výlučně všem právnickým osobám, které jsou fyzicky přítomny v Rumunsku,“ a dále že Hráč „…během živého vysílání televizního pořadu volá ze stejného telefonního čísla pořadové číslo telefonního čísla, které bylo oznámeno v televizním pořadu a získalo tak bonus na účast na živém vysílání televizního programu a tak v souladu s výběrovým postupem popsaným v podmínce VI. se stává Hráčem a kdo může potvrdit, že je to ta osoba, která zaplatí fakturu za telefonní číslo, ze kterého byl hovor uskutečněn.“ 3) Jak dlouhá byla „kola“ popisovaná v bodě VI. pravidel hry na http://www.zavolejavyhraj.cz/pravidla-hry/ a jakým způsobem jsou o těchto kolech informováni diváci; 4) Jakým způsobem probíhá dokazování zmíněné v bodu 7.1 pravidel na http://www.zavolejavyhraj.cz/pravidla-hry/, kde je uvedeno: „Během hovoru, musí Vítěz Organizátorovi doložit, že je vlastníkem předplacené karty nebo předplatného telefonního čísla, ze kterého zakoupil Službu a účastnil se propagační akce (dále jen "Důkaz")“; 5) Kdo nese zodpovědnost za potenciálně nepravdivé informace uvedené v soutěži, když podle bodu 9.2 pravidel „Organizátor a vyloučené strany nenesou odpovědnost za jakékoli nesprávné nebo neúplné informace, které mohou být sděleny v průběhu řízení Soutěží (ať už v důsledku jedné z výše uvedených příčin nebo jinak).“ 6) Proč je v pravidlech na webu uvedeno, že „Služba a Propagace podléhají rumunskému právu“ a dále „Hráči se zavazují, že tato propagace se bude řídit právními předpisy Austrálie a veškeré spory, nároky a příčiny sporu vyplývající z této Propagace nebo spojené s ní, výklad Podmínek a Pravidel Propagace nebo jakákoli udělená cena budou vyřešeny jednotlivě, aniž by se uchýlili k jakékoli formě skupinové akce a výlučně soudy umístěné v Austrálii,…“

Rada uznala vinným provozovatele KATRO SERVIS, spol. s r.o. pro porušení § 32 odst. 7 písm. c) zákona č. 231/2001 Sb., kterého se dopustil tím, že neposkytl snadný a přímý přístup k informaci o tom, že orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání je Rada. Informace nebyla divákovi poskytnuta v rámci vysílání programu Info-kanál Jesenný a nebyla pro něj snadno dohledatelná ani na webových stránkách. Rada od uložení správního trestu upustila, neboť vzhledem k okolnostem spáchání přestupku lze důvodně očekávat, že již samotné projednání věci před správním orgánem postačí k nápravě.

Rada uděluje provozovateli, společnosti AMC Networks Central Europe, se sídlem Praha 8 - Karlín, souhlas se změnou skutečností uvedených v žádosti o licenci, č.j.: RRTV/10641/2017-smu, sp. zn.: RRTV/2017/618/smu, ze dne 18. července 2017, podle § 21 odst. 1 písm. a), d) zákona č. 231/2001 Sb., spočívající ve změně: a) označení názvu programu z AMC CHANNEL RU na AMC CHANNEL UKR/Baltics; b) výčtu států, na jejichž území má být vysílání programu zcela nebo převážně směrováno, a to zúžením o státy: Arménii, Ázerbájdžán, Gruzii, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Rusko, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán, dle žádosti ze dne 14. ledna 2019, č.j.: RRTV/692/2019-vra.

Rada uděluje provozovateli, společnosti AMC Networks Central Europe, se sídlem Praha 8 - Karlín, souhlas se změnou skutečností uvedených v žádosti o licenci, č.j.: RRTV/10639/2017-smu, sp. zn.: RRTV/2017/616/smu, ze dne 18. července 2017, ve znění pozdějších změn, podle § 21 odst. 1 písm. d) zákona č. 231/2001 Sb., spočívající ve změně výčtu států, na jejichž území má být vysílání programu Sundance TV PE zcela nebo převážně směrováno, a to zúžením o státy: Česká republika, Slovenská republika a Rumunsko, dle žádosti ze dne 14. ledna 2019, č.j.: RRTV/691/2019-vra.

Rada bere na vědomí ukončení poskytování audiovizuální mediální služby na vyžádání poskytovatele SAT Plus, s.r.o., se sídlem Závišova 502/5, 140 00 Praha, umístěné na internetové adrese http://www.youtube.com/hdplus.

Podrobnější informace naleznete v přepisech usnesení Rady na www.rrtv.cz.


V Praze dne 24. ledna 2019, Bc. Ivan Krejčí, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.01.2019 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 23. 1. 2019
22.01.2019 • DIVNÝ, ZLÝ a ZVRÁCENÝ - 1. ročník přehlídky zmaru, úzkosti a bizarních filmových vizí
16.01.2019 • Nejlepší filmové a televizní počiny: Česká televize má 24 nominací na ceny TRILOBIT 2019
15.01.2019 • Rádio_FM spustilo hlasovanie v 11. ročníku Rádiohláv
15.01.2019 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 14. 1. 2019
12.01.2019 • Tisková zpráva z 1. zasedání RRTV, konaného dne 10. 1. 2019

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist