Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 08:25:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Sky Digital – zkušenosti se satelitním příjmem v Anglii - I.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 29.04.2001


Satelitní scénu na starém kontinentu máme u nás, i díky neoficiálním dekódovacím kartám (smart cards) celkem dobře zmapovanou. Pro mnohé je však velkou neznámou satelitní příjem za lamanšským průlivem. Jaká je ve skutečnosti satelitní nabídka na britských ostrovech, jaké jsou tam možnosti abonence, jaké jsou ceny, případně dotace? To jsou otázky, které mne již dlouhou dobu zajímaly a tak jsem využil příležitosti, kdy se k projektu nového zpravodajského serveru na internetu – www.satcentrum.cz (nebo www.satcentrum.sk) ozval satelitní fanoušek - pan Martin Zach, který je nyní pracovně v Londýně. A zde jsou jeho postřehy, jak se říká, z první ruky.

Největším poskytovatelem placené televize ve Velké Británii je společnost British Sky Broadcasting Group Plc. (BSkyB). Sky televize začala vysílat v roce 1989 nejprve jen několik programů prostřednictvím družice Astra 1A, později se nabídka rozrostla až na několik desítek kanálů, většinou zakódovaných v systému Videocrypt I. V říjnu 1998 BSkyB spustila digitální vysílání z družic na pozici 28. stupně východně (v současné době Astra 2A, 2B a 2D, letos přibude i 2C a část kapacity pronajme také EuroBird 1). Ke kódování je používán systém Videoguard.

K 31.12.2000 měla společnost 5 051 000 DTH (direct-to-home) předplatitelů, z nichž už pouze 382 000 přijímalo analogový signál, zbytek už používá digitál. Přitom ještě před rokem byla situace 2 miliony digitálních uživatelů a 1,9 milionu analogových. Díky tak rychlému “přezbrojení” BSkyB snižuje počet přenášených kanálů v analogu, s úplným ukončením tohoto vysílání se počítá na podzim tohoto roku.

Sky digital je v současné době jedinou satelitní platformou ve Velké Británii, konkurenty má jen v kabelových televizích ( 2 hlavní mají dohromady asi 1 milion digitálních přípojek) a v poskytovateli digitálního terestrického vysílání, společnosti onDigital, která má pouze také něco málo přes 1 milion uživatelů a nyní se potýká s velkým podílem zákazníků, kteří od ní odcházejí -tzv. churn (až 20% oproti 10% BSkyB) a navíc má problémy s pokrytím území dostatečně kvalitním signálem. OnDigital má taktéž několikrát menší nabídku programů. Zajímavé je, že přes tento zjevný náskok vykázala BSkyB ztrátu za lonský rok ve výši 116 miliónů liber, téměř dvakrát tolik než v roce 1999.

Jak získat Sky Digital?

Pro obyvatele britského souostroví je získání přijímače velmi snadná záležitost. Sky nabízí jeden zdarma do každé domácnosti, včetně paraboly a konvertoru. Parabola je dodávána jako tzv. minidish - a skutečně je mini, ve tvaru offsetu “naležato”, s rozměry 40x55 cm. Samozřejmě, že nic zdarma není úplně zadarmo, to už víme i od nás, takže tady jsou nejdůležitější podmínky, které je nutné splnit:

1 - instalaci si necháte provést od smluvního prodejce Sky a zaplatíte za ni 40L (liber)

2 - přijímač budete používat pouze na vaší adrese (nebo v místě instalace)

3 - zavážete se, že si předplatíte Sky na minimálně 1 rok a budete platit vámi zvolený balík programů, ceny jsou od 10L až do 34L měsíčně

4 - po dobu 1 roku budete mít váš receiver neustále a funkčně připojený na fungující telefonní linku a parabolu.

Je zajímavé, že existuje i možnost, kdy si nemusíte předplatit žádný paket Sky (podmínka 3), ale musíte dodržet podmínky ostatní a v tomto případě zaplatíte za instalaci o 60L navíc.

V obou případech dostanete SkyDigibox, který je váš - žádný pronájem jako od UPC Direct v ČR či na Slovensku. Jediné, co zůstává majetkem BSkyB je dekódovací karta a software v Digiboxu. Kartu musíte v případě vyměny za novou vrátit. V současné době není autorovi příspěvku známá žádná možnost abonence předplatného i do zahraničí, ale pan Zach slíbil, že se bude snažit získat ještě další informace.

A nyní přejděme k možná nejzajímavější oblasti – programové nabídce Sky Digital

Nabídka programů se dá rozdělit do několika skupin:

a) programy nezakódované, tudíž přijímatelné s jakýmkoliv digitálním přijímačem umožňujícím příjem FTA (free-to-air) programů:

Jedná se o cca 40 TV programů, např. :

- Sky News, CNN, ITN, The Money Channel (zpravodajství a ekonomika)

- TCM UK (filmy pro pamětníky)

- Extreme Sport Channel

- Q (hudební kanál)

- Boomerang (kreslené seriály)

- BBC Parliament (přenosy z Britského parlamentu)

- S4C2 (welšský program)

- nákupní programy (celkem 11 kanálů)

- programy pro asijské menšiny (celkem 9 stanic)

- Channel Health, Liberty TV, Einstein.tv, a další.

dále je to cca 50 rádií a hudebních kanálů


b) programy, které jsou zdarma, ale jsou zakódované - je třeba mít receiver s možností dekódování Videoguardu a kartu:

Zde je už nabídka mnohem zajímavější, jsou to programy veřejnoprávní BBC (BBC1, BBC2, BBC Choice, BBC Knowledge a BBC News 24) a dále pak Channel 4 a Channel 5 (dva ze tří terestrických programů v Anglii). Příjem těchto kanálů je podmíněn pouze placením koncesionářských poplatků osobou, která zažádala o vydání karty (podobně jako u abonence našeho Czechlinku). Nabízí se tím pádem i nelegální možnost pro zahraniční občany - stačí “přemluvit” nějakého Angličana a sehnat si přijímač, schopný dekódovat Videoguard a je vyhráno. Programová nabídka je podobná naší pozemní televizi.

Když je řeč o terestrickém analogovém vysílání, v Británii se vysílá 5 programů - BBC1, BBC2, ITV, Channel 4 a Channel 5. ITV je jedinou stanicí vysílající pozemně, která není dostupná na Sky ani zatím na satelitu vůbec. A současně je to i nejsledovanější kanál v Británii (nabízí se tedy srovnání s naší Novou). BSkyB se prý zoufale snažila až do konce minulého roku získat ITV na svou platformu, ale neúspěšně. Proč? Jedna ze společností, vlastnící ITV vlastní totiž i onDigital a nedostupnost ITV a ITV2 (druhý program ITV, přenášený jen terestricky digitálně) na satelitu je tedy jedním z největších argumentů v reklamním boji o zákazníky mezi SkyDigital a onDigital.

Situace se ovšem rapidně změnila na konci minulého roku, kdy průzkum sledovanosti ukázal, že ITV má 29%ní podíl na trhu, ale v domácnostech s digitálním přijímačem (a tím je většinou pak Sky) má jenom 19%. Divákům se totiž nechce přepínat ze Sky na televizi kvůli jedinému programu. Navíc ITV není také samozřejmě v EPG (elektronickém průvodci) na Sky. A právě podle EPG se rozhoduje hodně lidí na co se budou dívat. Takže ITV byla nucena poněkud změnit svou politiku a přechodu na Sky se už tak vehementně nebrání. A co na to BSkyB? Ta rychle vycítila svou šanci a nasadila neúměrnou sumu za přidání ITV do své nabídky. Takže situace je nyní zdá se úplně opačná - ITV by chtěla na Sky ale BSkyB už ztratila zájem. ITV tedy nezbývá, než si sama pronajmout u společnosti provozující satelity Astra (SES) transpondéry pro přenos ITV a ITV2, včetně všech regionálních variant (celkem 16 programů) za cenu 10 milionů liber za rok. Ale to ještě nemá vyhráno - Sky požaduje 20 miliónů liber ročně(!) za přidání ITV do EPG (programového průvodce v menu receiveru), bez něhož by bylo sledování ITV přes SkyDigibox obtížné. Naštěstí pro diváka se společnosti určitě dřív nebo později dohodnou a kdyby ne, tak v momentě vypnutí všech analogových pozemních vysílačů, které je naplánované v Británii na dobu mezi roky 2006-2010 pak Sky musí přidat ITV do své nabídky ze zákona, zřejmě za podmínek které by určil pravděpodobně britský regulační organ - Oftel.


Tolik první část příspěvku o Sky Digital, o placených programech a o SkyDigiboxu si můžete přečíst v druhé části.

- zpracováno podle příspěvku Martina Zacha z Londýna, e-mail: fox089@hotmail.com.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.04.2001 • Sky Digital – zkušenosti se satelitním příjmem v Anglii - II.část [ 2 ]
09.04.2001 • Bude TV Nova na satelitu? [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  jsem rád, že články pozorně čtete 

30.04.2001 08:29 • vhr
Děkuji za upozornění na chybu, jsem rád, že články pozorně čtete. Již jsem to opravil. Myslím si, že článek byl ale koncipován jinak, jak slohové cvičení, přesto by v něm neměly být ani pravopisné chyby, s tím s vámi souhlasím. S pozdravem Václav Hrubec
 
 
  Chyby, chyby, chyby, ... 

30.04.2001 07:00 • Josef Šumfrle
Píše se ”lamanšským” navíc v tomto případě t.j. tvaru přídavného jména s malým ”l”. Těch chyb je tam ale mnohem víc.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist