Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 13:16:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Psali jsme na Apríla: HD Direct CS – první předplatné HDTV programů pro abonenty v ČR a SR

  Autor: Lipra , e-mail: lipra@satcentrum.com Přidané: 01.04.2008


Tento aprílový příspěvek může sloužit ke krátkému zamyšlení: proč stále ještě není pro české a slovenské diváky dostupný ani jeden kanál v HD rozlišení, proč je nám stále upírána možnost kvalitní podívané. HD ready či full HD zobrazovače i vhodné receivery jsou už sice běžně dostupné, co ale chybí, je programová nabídka. Více v článku, uveřejněném následující den.


Původní aprílový článek:

Dnešní den, 1.4.2008 je dnem, kdy už i u nás je možné legálně přijímat plně formátové HDTV programy (High Definition Television – televize s vysokým rozlišením). Společnost HD Direct Czechia&Slovakia dnes zveřejňuje první nabídku předplatného pro Českou republiku a Slovensko.


Nabídka HD Direct CS představuje k 1.4.2008 tyto HDTV programy:

VOOM HD – výběr z amerických programů Rainbow Media, originální anglické znění
FILMBOX HD – filmový kanál společnosti SPI International, český dabing
Discovery HD Europe – dokumentární kanál, zaměřený na vědu a techniku, český dabing
History Channel HD – dokumentární kanál, zaměřený na historii, český dabing
National Geographic Channel HD – cestopisný kanál v originálním znění s českými titulky

od května 2008:

Eurosport HD – panevropský sportovní kanál, komentovaný česky

v průběhu roku 2008:

HBO HD – filmový kanál v češtině, případně v originálním znění s českými titulky

v plánu:

Nova HD – kanál české komerční televize
STV3 HD – sportovní kanál veřejnoprávní Slovenské televize
Nova Sport HD – komerční sportovní kanál, navazující na Galaxii sport
ČT HD – kanál veřejnoprávní Česká televize

Programy jsou (nebo budou) přenášeny ze satelitu Thor 2 na orbitální pozici 0,8 stupňů západně, odkud dříve vysílaly slovenské stanice TV Joj, a TA3 a dnes zde zachytíme např. Nautik TV a TV Patriot. Na sousedním satelitu Intelsat 10-02 na orbitální pozici 1,0 stupňů západně vysílá platforma digitální placené televize DIGI TV. Na Thor 2 se převádí signál kanálu FILMBOX HD z Hot Birdu 7A (13,0 st. východně, tp. 11,449 H) a HBO HD z Amosu 1 (4,0 st. západně, tp. 11,167 H).


Technické parametry satelitní distribuce pro platformu HD Direct CS:
satelit:    	Thor 2
orbitální pozice: 0,8° západně
transponder č.: 9, 15 a 17
frekvence: 11 341 MHz, 11 434 MHz a 11 460 MHz
polarizace: vertikální
modulace: digital MPEG 4, DVB-S2 - 8PSK
Symbol Rate: 25.000 Ms/s
FEC: 2/3
kódování: CONAX
video format: 1920 x 1080i
audio 1: Dolby Digital (5.1)
audio 2: stereo
řeč: česky, případně anglicky (originál zvuk)
DVB titulky: česky, případně anglicky, švédsky, norsky, dánsky a finsky
EPG: anglicky

Všechny programy platformy HD Direct CS jsou (nebo budou) produkovány v opravdovém HD rozlišení 1080i se zvukem 5.1 Dolby digital surround. Vysílané pořady jsou původní HD, ne upravené běžné pořady, převedené ze standardního (SD) rozlišení.


Cena za nabídku 5 (později 7) programů HD Direct CS:

1 měsíc 399 Kč
3 měsíce 999 Kč
6 měsíců 1 899 Kč
12 měsíců 3 699 Kč


Abonent obdrží po úhradě první splátky a aktivačního poplatku 500 Kč přístupovou kartu v systému Conax, která mu zůstane i pro další pozdější objednávku, nebo ji může po skončení zaplaceného období vrátit na adresu společnosti HD Direct Czechia&Slovakia, a pak mu bude aktivační poplatek vrácen.


Prvním programem v HD Direct CS, který už od prosince roku 2006 nabízí kabelovým operátorům společnost ZONEMEDIA, je produkt společnosti Rainbow Media - VOOM HD, což je sport, móda, cestování, dobrodružství, objevování, lidé, hry, životní styl, hudba, umění… v nonstop vysílání prvotřídního HD kanálu. VOOM HD vysílá v originálním anglickém znění bez reklam, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Pro Evropu je připravován šestihodinový programový blok, který se v daném dni čtyřikrát opakuje. VOOM HD je program sestavený z pořadů vytvořených ve vysokém rozlišen, které jsou vybírány z patnácti tematických kanálů VOOM HD Networks v USA. Obsah vysílání je tvořen původními pořady ze stanic Equator HD (výjimečná místa a lidé), Gallery HD (fascinující příběhy ze světa umění), Gameplay HD (videohry ve vysokém rozlišení), Rave HD (živá hudba se zvukem 5.1 surround), Rush HD (dobrodružné sporty), Treasure HD (věnovaný vášnivým sběratelům) a Ultra HD (móda a luxusní životní styl). VOOM HD je synonymem pro jednoznačně nejlepší obsah ve vysokém rozlišení od největšího a nejlepšího producenta HDTV na světě.


Dalším již známým programem je filmový kanál společnosti SPI International – FILMBOX HD, který začal zkušebně vysílat pod názvem NONSTOP KINO již v červnu loňského roku. V regulérním vysílání je od září, v platformě N na Hotbirdu 7A vysílá od letošního roku v češtině a polštině a připravuje se i maďarský jazyk.



The History Channel se nyní vysílá ve více než 135 zemích pro více než 235 milionů domácností. The History Channel je naprosto unikátní mezinárodní televizní kanál, který je věnovaný výhradně pořadům o historii – faktografickým i zábavným seriálům, speciálům a dokumentům. Stanice odhaluje sílu, moc a vášeň historie, a její diváci si tak dějiny mohou znovu osobně prožít a propojit své životy s velkými osobnostmi a událostmi minulosti. The History Channel nabízí pořady ověnčené mnoha cenami, které pokrývají širokou škálu témat, například dějiny starověku, moderní dějiny, vojenskou historii a dějiny konfliktů, techniky nebo dopravy. The History Channel byl poprvé spuštěn společností AETN v lednu 1995 v USA. Britský společný podnik s korporací Sky zahájil vysílání v listopadu 1995 a ve Velké Británii provozuje kanály The History Channel, The Biography Channel, Crime & Investigation Network™ a The History Channel HD™. Tento společný podnik rovněž vysílá The History Channel a The History Channel HD ve Skandinávii, Beneluxu, subsaharské Africe a Řecku a také Crime & Investigation Network v subsaharské Africe.

Významnou událostí, která bude mít razantní vliv na rozšíření vysílání kanálu Eurosport HD určitě bude Mistrovství Evropy v kopané a Olympijské hry v Číně...


Přínos HDTV vysílání

Dnešní televizní vysílání ze satelitu poskytuje obraz maximálně v v SD kvalitě (Standard Definition – standardní rozlišení), což představuje rozlišení pouze 720 x 576 pixelů (pixely jsou jednotlivé samostatně adresované body tvořené řádky a sloupci). Tato kvalita postačovala pro běžné televizory s obrazovkou v úhlopříčce do 70 cm (29“). S nástupem digitálního vysílání, vysílání v širokém formátu 16:9 a příchodem nových technologií televizních zobrazovačů (plazma, LCD) trh začal nabízet větší rozměry televizorů a vzrostl i počet pixelů.

Obraz v kvalitě HD může mít rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, což je přes dva milióny pixelů, a tedy 5 x více než u běžného obrazu. Výsledkem je tedy obraz, který je velmi ostrý a má neuvěřitelnou sytost. Ze satelitu se většinou vysílá v rozlišení 1080i (i - interlacing – prokládaný), což znamená, že se nevysílají celé obrázky, ale postupně se prolínají pouze půlobrázky. Zatímco 1080p (p-progressive- neprokládaný) znamená, že se prokreslí každý cyklus obrazu najednou. Tato progresivní metoda vykreslování je sice příjemnější pro lidské oko, ale tento přenos je však technicky náročný, a tak se dnes na satelitu vysílá v 1080i anebo 720p.


Jaké zařízení umožní přijímat HDTV programy HD Direct CS?

V podstatě většina současných běžných set top satelitních boxů neumožňuje příjem programů ve velkém rozlišení. Pro příjem programů platformy HD Direct CS je nutné používat pouze receivery pro HDTV, umožňující příjem digitálních satelitních programů v normě MPEG-4. Jsou to např. Topfield TF 7700HSCI, Humax HDCI 2000, Homecast HS 5101CI, Clarke-Tech HD 5000C a další. Pokud HDTV přijímače nemají čtečky podmíněného přístupu pro systém Conax, případně universální čtečky, kompatibilní se systémem Conax, použije se CA modul Conax (v.4.0) anebo programovatelné universální moduly, kompatibilní s Conaxem.

Pro příjem HDTV programů platformy HD Direct CS jsou vhodné velkoplošné zobrazovací televizory ve velikostech cca 30“ – 50“. Pokud má televizor logo HD ready, tak už splňuje minimální nároky na zobrazení HD programu. Norma vyžaduje, aby takový televizor měl širokoúhlý displej 16:9 s min. 720 řádky (1366 x 768p), byl kompatibilní s formáty 1080i nebo 720p a měl konektor HDMI pro připojení. Nejmodernější současné velkoplošné televizory nabízí Full HD displej s rozlišením 1920 x 1080p. Tyto televizory jsou označovány rovněž jako TRUE HD. V platformě HD Direct CS se ale zatím vysílají pouze pořady v rozlišení 1080i, i když do budoucna možná dojde i na normu 1080p.


Podle podkladů společnosti HD Direct Czechia&Slovakia připravil: Lipra, 1.4.2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 22   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.03.2008 • MULTI pro všechny [ 14 ]
21.03.2008 • Novinky v prístupových kartách SkyLink [ 22 ]
18.03.2008 • MULTI Velikonoce s TT Kartou [ 11 ]
17.03.2008 • Spolupráce společností TRADE and TECHNOLOGY a TRI R (SkyLink) [ 11 ]
11.03.2008 • Akce 2 měsíce MULTI s TT Kartou – opět prodloužena [ 4 ]
06.03.2008 • SkyLink – novinky v TV službách [ 17 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  Apriiil 

01.04.2008 01:02 • neregistrovaný
...no, mozna ne az tak vsechno... Eurosport chce opravdu tento rok zacit v HD a HBO uz taky testuje...a CT taky urcite s necim prijde.
 
 
  Apriiil 

01.04.2008 00:59 • neregistrovaný
Apriiil :-) Je to az moc krasne, aby to byla pravda...
 
 
Celkový počet komentářů: 22 / zobrazují se: 21 ... 22

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist