Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 05:13:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

V éteru: „Radio Eule“ – Německé muzeum provozuje vlastní středovlnný vysílač

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 06.08.2019


Německé muzeum (Deutsche Museum) v Mnichově vysílá „Radio Eule“ na středovlnném kmitočtu 1500 kHz. Exponát oceňuje technický vynález, který měl rozhodující vliv na moderní komunikaci. „S ‚Radiem Eule‘ si připomínáme začátky rozhlasu v Německu“, řekl generální ředitel Wolfgang M. Heckl. „A tím můžeme zcela prakticky zprostředkovat velmi jednoduchou konstrukci techniky, která je tedy základem i současného, digitálního vysílání.“ Proto se právě pracuje na speciálním vzdělávacím programu.


„Jedna část školní třídy vytváří rozhlasový program, kdežto jiná část staví přijímač“, tak by si Max Rößner např. představoval budoucí vzdělávací koncept týkající se „Radia Eule“. Kurátor pro elektroniku a telekomunikace odpovídá za technickou proměnu projektu. „Středovlnný přijímač si můžeme skutečně velmi snadno a levně sami postavit“, řekl, „k tomu se potřebuje jen lepenka, měděný drát a několik součástek, jako kondenzátor a diodu, které jsou v každém obchodu s elektronikou.“ Všechno dohromady za méně než deset eur.

Tak zcela jednoduché to však s vysílačem pro „Radio Eule“ nebylo. K tomu se totiž musela nejprve připevnit na věž muzea anténa s délkou 100 metrů. „Abychom anténu natáhli, fixovali jsme gumový míč na speciální lano odolné proti roztržení a hodili jsme jej tak daleko - jak bylo možné - ve směru modrého staveništního kontejneru“, vysvětluje kurátor Rößner. „Pak jsme museli míč hledat a pak lano natáhnout přes střechu Centra nových technologií, aniž by bylo někde zavěšené.“ Aby se délka antény přizpůsobila na požadovaných plus mínus deset centimetrů (v závislosti na kmitočtu), znamenalo to: anténa nahoře, měřit, anténa dole, zkrátit, anténa nahoře, měřit, anténa dole… „Dolní konec máme nakonec - ovšem bez míče – upevněn na kontejneru“, řekl pan Rößner.

Podnět pro tento projekt dal člen přátelských a podporovatelských kruhů Německého muzea. Jako vášnivého radioamatéra jej mrzelo ukončení středovlnného rozhlasového vysílání. Neboť již v roce 2015 byl v Německu vypnut poslední středovlnný a dlouhovlnný vysílač a tím bylo zabráněno oblíbenému a jednoduchému vstupu do světa radioamatérů. Christoph Heiner tedy využil náhodné setkání s generálním ředitelem, aby podnítil oživení média v Německém muzeu jako vzdělávacího prostředku. U pana Wolfganga M. Heckla byl s tímto nápadem vyslyšen.

V dlouhé noci německých muzeí v polovině října minulého roku „Radio Eule“ poprvé zahájilo zkušební vysílání v éteru. Nedávno bylo tedy provizorium na věži nahrazeno výkonnějším vysílačem. „Ten kolegové z rozhlasového muzea v Chamu speciálně pro nás postavili a také nám hned přivezli ještě několik souprav pro přijímač“, řekl Max Rößner. Tyto mají být v budoucnosti využity v plánovaných rozhlasových workshopech. „Se středovlnnými vysílači a přijímači se dají lidem velmi dobře zprostředkovat technické základy rozhlasu . A tyto technické základy jsou ovšem i dnes platné v zcela moderním rozhlase“, řekl pan Wolfgang M. Heckl.

V současnosti si můžete vyslechnout v „Radiu Eule“ krátký, vysvětlující projev generálního ředitele, k tomu hudbu a různé podcasty v nepřetržité smyčce. S povolením Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur) a Bavorského zemského ústředí pro nová média (Bayerische Landeszentrale für neue Medien) se vysílá na muzejním ostrově na kmitočtu 1500 kHz s výkonem 10 W ERP (efektivní vyzařovací výkon ve Wattech) a tím se v zásadě dostane ke každému běžnému přijímači v nejbližším okolí. „Při mimořádných povětrnostních podmínkách a se speciálními anténami je však dokonce možný příjem v zahraničí“, řekl Max Rößner.

To působivě potvrdil email radioamatéra, který nikoliv bez hrdosti informoval, že přijímal „Radio Eule“ v Salzburgu. Prostřednictvím WebSDR, tedy speciálního přijímače na internetu, bylo již možné stanici přijímat také ve Vorarlbersku. Rekord pro nejvzdálenější příjem nyní drží rozhlasový fanoušek z Ligurie – ve vzdálenosti asi 500 km od muzea. Tak se „Radio Eule“ analogově a digitálně šíří na vlnách. „Technika z minulosti ve spojení s technologiemi budoucnosti - to je však typicky Německé muzeum“, s radostí říká generální ředitel pan Wolfgang M. Heckl. Internet: www.deutsches-museum.de


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a doplněno; foto: nová anténa na věži muzea


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.04.2019 • Prima KRIMI slaví úspěšný první "Rok zločince"
06.03.2019 • TV vysielače prevádzkuje 27 spoločností
19.02.2019 • Hudební stanice Retro byla v loňském roce nejsledovanější hudební stanicí v Praze
18.02.2019 • RTVS sa stala členom Digitálnej komisie
15.02.2019 • Súd nariadil neodkladné opatrenie proti spoločnosti neoprávnene šíriacej programové služby skupiny Markíza
14.02.2019 • Slovenský soud vydal předběžné opatření proti společnosti neoprávněně šířící televizní stanice skupiny TV Nova

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist