Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 09:30:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Spolupracovat, nebo zradit? Bebjak dotočil drama z 50. let Herec

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 25.12.2019


Je mladý, talentovaný a chtěl by se stát hercem. Podá prst ďáblovi a myslí si, že ho převeze. Jenže ten ho semele i s těmi, na kterých mu záleží. Peter Bebjak dnes dotočil třídílné drama z 50. let o konformistovi a ceně, kterou musel zaplatit za touhu po lepším životě. V hlavních rolích minisérie, která aktuálně míří do střižny, uvidí diváci Emílii Vášáryovou, Jana Cinu a Jenovéfu Bokovou.


„Důvody, proč jsem se pustila do vývoje tohoto dramatu, byly dva. Tím prvním byla možnost znovu spolupracovat s týmem, se kterým jsme realizovali Českým lvem oceněnou minisérii Spravedlnost a druhým silný námět scenáristy Petra Boka,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková. Dramatický příběh je zasazen do počátku padesátých let, tedy vrcholného období komunistických represí. Stanislav Láník žije jen s babičkou a sestrou Anežkou. Otec padl ve válce ve službách západní armády, matka zemřela ve vězení jako kolaborantka. Standa a Anežka jsou odsouzeni k přežívání bez šance na vzdělání a lepší práci.

Standa je talentovaným hercem v ochotnickém divadle, ale místo herecké kariéry musí střídat zaměstnání. Nastupuje jako údržbář na univerzitu. Řídící orgán StB ho nasadil na tamního profesora matematiky, kterého režim potřebuje získat pro spolupráci. A když to nejde po dobrém, půjde to po zlém. „V Herci sice vyprávíme příběh negativního hrdiny, ale nevyprávíme ho černobíle. Zajímají nás motivace, proč jedná, tak jak jedná a díky nim pak dokážeme jeho jednání vlastně i pochopit. Každý z nás by asi chtěl být hrdina, ale může se stát, že si najednou uvědomíme, že jsme jen obyčejnými Láníky,“ doplňuje Kateřina Ondřejková.

Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit se mu, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Nejen před režimem, ale i před celou společností musí skrývat svou sexuální orientaci. „Být na kluky“ bylo trestné. A když se k tomu přidá velký škraloup v kádrovém profilu kvůli provinění vlastních rodičů, nabídne se otázka, jak změnit přežívání ve strachu v plnohodnotný život.

„V této minisérii jsou nejdůležitější dvě děti, a já jsem jejich babička. Byla jsem velmi zvědavá, kdo je bude hrát. Jenovéfu si pamatuju jako velmi malé děvčátko a mezi tím vyrostla a natočila několik skvělých filmů. S Honzou je to první spolupráce, ale je to skvělý a atraktivní herec,“ říká filmová babička Emilia Vášáryová a její filmový vnuk Jan Cina ji doplňuje: „Strašně se mi líbil scénář Petra Boka, který řeší hned několik dějových linek, ať už spolupráci s StB nebo sourozenecký vztah Standy a Anežky. Navíc spolupráce s paní Vášáryovou nebo Jenovéfou byla pro mě úplně za odměnu.“

„Anežka je mladá holka, která nejde pro ostré slovo daleko. Často říká svůj názor a je hodně výbušná. Někdy za to taky dost zaplatí. Ale myslím, že je hodně vroucná, vnímám ji jako pozitivní postavu. S Honzou Cinou se máme hodně rádi, sourozenecký vztah jsme si ani budovat nemuseli. Jen hůř nám šlo, když jsme na sebe museli být protivní. Když jsem na něj musela zařvat, pak jsem se mu šla omluvit,“ prozrazuje Jenovéfa Boková. Natáčení začalo v polovině letních prázdnin, během dvaačtyřiceti natáčecích dnů se filmaři přesouvali z několika lokalit v Praze, na Šumavu a poslední klapka padla dnes v Králově Dvoře na Berounsku, kde vyrostl byt Láníkových a několik dalších dobových interiérů. Nyní tvůrci zamíří do střižny. „Základní věcí každého režiséra je, aby si dobře vybral herce a štáb. Pokud tak udělá, má méně práce na place. Osobně si myslím, že jsem měl nesmírné štěstí. Všechno to jsou talentovaní lidé a pro mě je vlastně čest, že pracují na mém projektu,“ uzavírá režisér Peter Bebjak.


Herec

scénář: Petr Bok, Pavel Gotthard
režie: Peter Bebjak
kamera: Martin Žiaran
střih: Marek Kráľovský
architekt: Juraj Kuchárek
kostýmy: Ján Kocman
hudba: Juraj Dobrakov
výkonná producentka: Natália Rau Guzikiewiczová, D.N.A. Production
výkonná producentka ČT: Jarmila Hoznauerová
producenti: Rasťo Šesták, Peter Bebjak, D.N.A. Production
kreativní producentka ČT: Kateřina Ondřejková
hrají: Jan Cina, Jenovéfa Boková, Emília Vášáryová, Martin Finger, Pavel Batěk, Adrian Jastraban, Jan Nedbal, Elizaveta Maximová a další


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.12.2019 • Sváteční program České televize zaujal nejvíce diváků od roku 1997
25.12.2019 • Popelka ze statku
22.12.2019 • ÓČKO přináší vánoční detox - letos žádný vánoční stres, pouze skvělá hudba!
22.12.2019 • Nový seriál Slunečná míří k divákům
18.12.2019 • Kila cukru, másla a čokolády: na obrazovky České televize míří úspěšný kulinářský formát BBC
17.12.2019 • Televízia JOJ má za sebou úspešný víkend

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist