Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 17:50:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Odstartujte rok dokumentárně s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.12.2019


Tam, kam vás vezme Prima ZOOM, se jen tak nedostanete! Tak neváhejte a přepněte si na tematicky nejrozmanitější kanál. Dokumentární skvosty pro vás: jaké je to být Zamilovaná do Adolfa Hitlera; čeká nás návrat úchvatného seriálu Zázračná planeta II; jaký je Život na 15. poledníku? a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

30. 12,. 20.00 – Vietnam z výšky

Vydejte se na cestu po Vietnamu a zažijte dechberoucí výlet plný kulturních a historických zajímavostí. Odhalte starodávné čínské vlivy na vietnamské tradice a nepřehlédnutelné symboly francouzské koloniální architektury. Zjistěte, jak válka ve Vietnamu ovlivnila sever i jih země. Navštivte nová, moderní města plná života, jež pozvolna pohltila náboženské chrámy, přelétavá tržiště i místa světového kulturního dědictví, jako jsou starověká metropole Huế a malebná zátoka Ha Long.


30. 12., 23.00 – Vesmírné srážky

Noční můra z oscarového filmu Gravitace je ve skutečnosti tvrdou realitou: části raket a satelitů na oběžné dráze Země znamenají neustálou hrozbu pro naše nové vesmírné projekty. Co můžeme udělat, abychom zabránili vesmírným srážkám a uklidili si vlastní vesmírný nepořádek? Vesmírné smetí se dávno stalo postrachem všech astronautů. Během posledních 20 let se testovaly další a další rakety. Oběžnou dráhu obsadilo mnoho nových satelitů. A spolu s nimi rovnoměrně kynulo také smetiště okolo naší planety. V roce 2009 se dva funkční satelity srazily a stalo se z nich nové vesmírné haraburdí, které se obrovskou rychlostí rozletělo po celé oběžné dráze. Je to jako začarovaný kruh nekonečné zkázy. Po každé vesmírné srážce vzniká ještě větší nepořádek. Každý, kdo podniká něco ve vesmíru, teď musí nepřetržitě monitorovat mraky odpadu a v případě nutnosti odklonit satelity jiným směrem. Jenže na mnoho ze starších satelitů se „zapomnělo“, takže se dříve nebo později nevyhnutelně srazí. Veškerá současná snaha minimalizovat vesmírné smetí zatím nestačí. V ohrožení přitom nejsou jenom satelity, ale je v něm také veškerá aktivita na naší planetě, kterou umožňují nebo podporují. Je nejvyšší čas pořádně si po sobě uklidit! Inženýři z celého světa vyvíjejí čím dál ambicióznější plány a testují je v praxi: v Japonsku vznikají magnetické sítě, v Austrálii dezintegrační lasery, ve Švýcarsku „satelitní sběrače“, v Evropě se pracuje na vesmírných „lovcích“ odpadu a v Americe na raketách, které rozloží všechno nepotřebné na pouhé atomy. Hvězdné války nejsou skutečné, ale válka proti vesmírnému smetí právě začala.


31. 12., 21.00 – Zamilovaná do Adolfa Hitlera

Byla to zvláštní milostná aféra plná lásky, touhy a zklamání. Řeč je o vztahu mezi Adolfem Hitlerem a Evou Braunovou, jeho milenkou od roku 1932 až do jejich společné sebevraždy v berlínském bunkru osudného dne v dubnu 1945. Výjimečný historický film Zamilovaná do Adolfa Hitlera vůbec poprvé představuje Hitlera v jeho osobním životě z pohledu a prostřednictvím kamery Evy Braunové. Ta zachytila vzestup Hitlera a jeho režimu na 16milimetrovém filmu, dokonce v barvě! Díky tomu vznikl fascinující dokumentární film, který vychází z bohatých osobních archivů. Nechybí ani exkluzivní záběry Hitlerova oficiálního fotografa Heinricha Hoffmana, které zůstávají do dnešních dní většinou neznámé. Film Zamilovaná do Adolfa Hitlera je jedinečným nahlédnutím do soukromého života a veřejných zločinů nacistického diktátora.


1. 1., 20.00 – Jak houby stvořily náš svět

Podívejte se s námi do cizí a neznámé říše. Její obyvatelé patří k nejstarším a nejodolnějším životním formám světa. Proplétají se ve složitých sítích a spojují celé lesy. Houby tvoří komplikovaný systém a jako přirozený internet spojují všechny stromy. Neřadí se ani ke zvířatům, ani k rostlinám. Mají své vlastní biologické království. Existují už miliardu let a na souši odstartovaly proces evoluce. To ony strávily kameny, ze kterých vznikla půda, na níž se mohly uchytit rostliny, díky kterým se změnila atmosféra a začala evoluce velkých živočichů, včetně nás. Právě díky houbám dostal život další šanci po každé katastrofě v pohnuté historii Země. Bez hub by naše planeta neexistovala v podobě, jakou dnes známe. Přesto jim stále nerozumíme. Navzdory tomu, že na ně dnes spoléháme nejen při produkci dobrot, jako jsou pivo, chleba nebo čokoláda, ale i při výrobě životně důležitých léčiv. Vědci se rozhodli zkoumat houby v souvislosti s historií evoluce, a díky tomu dochází k objevům, které změní naše životy. Některé houby nám pomůžou. Jiné nás budou ohrožovat. A teprve teď zjišťujeme, která je která.


1. 1., 21.00 – Zázračná planeta II (Ostrovy)

Fascinující přírodovědný seriál Zázračná planeta před deseti lety úplně změnil způsob, jakým se natáčejí dokumenty. Nám divákům zároveň nabídl absolutní portrét života na Zemi. Ale deset let je dlouhá doba. Bleskové technologické pokroky a nově získané znalosti o přírodě umožnily znovu představit naši zázračnou planetu v úplně jiné perspektivě. Zázračná planeta II je ambiciózní seriál s přelomovým nápadem. Poprvé díky němu můžeme spatřit Zemi z pohledu samotných zvířat. Na cestě džunglemi, pouštěmi, pohořími, ostrovy, pastvinami a městy objevujeme unikátní místa výskytu nejrůznějších zvířecích druhů i fascinující způsoby, díky kterým tady přežívají. Nové technologie a nejmodernější vybavení umožnily zachytit jejich příběhy v neuvěřitelných detailech. Vůbec poprvé můžeme zažít nejdramatičtější chvíle v životech zvířat společně s nimi. Díky Zázračné planetě II se dostaneme blíž než kdy dřív. Tento projekt vznikal mnoho let a získal četná ocenění, je nejdražším přírodovědným dokumentárním seriálem, který kdy nechala natočit BBC. Sérii komentuje Sir David Attenborough a hudbu složil Hans Zimmer. Seriál staví na naprosto unikátních záběrech, které jsou v některých případech i první svého druhu. Seriál se stal historicky nejsledovanějším dokumentem v celé Británii!


3. 1., 20.00 – Putování se žraloky

Odborník na všechno, co se týká žraloků, Greg Skomal, a tým inženýrů z oceánografické instituce Woods Hole Oceanographic Institution vyrazili na misi. Jejich úkolem je zjistit, proč se zvyšuje počet pozorování velkého bílého žraloka u pobřeží Floridy. Gregovi se podaří označkovat čtyři žraloky a sleduje je celou cestu od mysu Cape Cod až na Flordiu. Díky tomu se mu podaří odhalit, že velcí bílí zřejmě načasovali svou přítomnost u pobřeží podle velkého každoročního shromáždění žraloků černocípých. Je to proto, že se jimi krmí? Co na to potápěčský robot SharkCam? Zjistí, jak je to doopravdy?


3. 1., 21.00 – Výpravy ke skotským jezerům II (Vytesáno do kamene)

Paul Murton podniká další dobrodružné výpravy ke skotským jezerům. Vyráží z divočiny na západním pobřeží, a nakonec dorazí až do pohoří Grampiany. Přitom odhaluje tajemství těchto ikonických prvků překrásné skotské krajiny. Jeho cesta vede přes zátoku Kilmory Bay na jezeře Sween, kolem jezera Lilly v knapdaleském lese, až k jezeru Awe. Setkává se se skupinkou nadšenců, kteří opravují parník na kanále Crinan, prohlídne si umění z doby kamenné a na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je hnát stádo náhorního skotu. Na hradě Stalker u jezera Sunart v Linnhe přehraje slavnou scénu z kultovní komedie Monty Python a Svatý Grál. Ve Stranraeru se dozvídá o odkazu průzkumu Arktidy a seznamuje se s klanovým náčelníkem, který pečuje o zvláštní zahradu sevřenou mezi dvěma jezery. Dokonce odhaluje strategický význam jezera Ryan v dobách druhé světové války, a ještě mnoho dalšího. Buďte u toho!


5. 1., 22.00 – Mechanici obřích strojů (1. díl)

Mega jeřáby, vrtáky, pásy a bagry, drtiče nebo buldozery – to je jenom několik z mnoha obřích strojů, které pohánějí multimiliardový průmysl. Když se některý z nich pokazí, následky by mohly být doslova katastrofální. Mechanici obřích strojů se starají o to, aby šlapaly jako hodinky, kola se točila, motory jely a hydraulika se nezadřela. Naštěstí nemají prázdné ruce. Jsou dobře vyzbrojeni svými zkušenostmi a schopnostmi. Šestidílný seriál Mechanici obřích strojů zachycuje práci nejlepších australských techniků. Když vyměňují letecký motor Airbusu A330, zvedají jeřábem desetitunový náklad ze střechy pětipatrové továrny na zpracování uhlí, rozřezávají kabel s vysokým napětím v ceně půl milionu dolarů nebo zuby nehty drží přehradu, na kterou tlačí 1,7 milionů mega litrů vody – jejich práce je velice nebezpečná, riziko nekonečné a každá chyba může být smrtící. Navíc pracují za těžkých podmínek: hned vedle hor uhlí nebo přímo uvnitř dolu, kde se teploty vyšplhají až na 40 stupňů Celsia. Práce je zavede do nejvyšších výšek i nejhlubších hloubek. Musejí se vypořádat se stroji, co mají už více než sto let, ale i s naprosto nejmodernější technikou. Podívejte se, na čem makají Mechanici obřích strojů, a zjistěte, jak se takové mega mašiny udržují v pohybu. Seznamte se s lidmi, kteří se starají o „heavy metalové“ zázraky inženýrství, kteří musejí při práci neustále překonávat další a další velké výzvy a kteří se musejí každý den vyrovnávat s extrémním nebezpečím.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 29. 12. 2019


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.12.2019 • V sobotu 28. prosince startuje Tour de Ski
25.12.2019 • Turné čtyř můstků s Radkem Barkmanem a Jakubem Jiroutkem
24.12.2019 • Šťastné a veselé Vánoce vám přeje satCentrum! [ 1 ]
24.12.2019 • Konec roku ve znamení dokumentů na Prima ZOOM
19.12.2019 • Najlepšiu svetovú hádzanú uvidíte najbližších päť rokov na Sport1 a Sport2
17.12.2019 • Co vás zajímá, najdete na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist