Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 10:29:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Na DVB-T2 od ledna přechází i komerční stanice

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 12.01.2020


Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 pokračuje a nově se netýká pouze veřejnoprávní České televize, ale také nesledovanějších komerčních programů. Už v lednu bude zahájeno vypínání DVB-T sítí, ve kterých vysílají komerční televizní stanice skupin TV Prima, TV Nova, TV Barrandov, Óčko, Televize Seznam, Šlágr TV a další. Přechod z DVB-T na DVB-T2 bude postupně pokračovat do konce června 2020.


Už 8. ledna 2020 jednu minutu před půlnocí byly vypnuty DVB-T vysílače, ve kterých vysílají komerční televizní stanice, v Praze – z vysílače Žižkov. Už 9. ledna 2020 pak bylo možné ze Žižkova naladit nové DVB-T2 vysílače na finálních kmitočtech. Následovat bude vypnutí DVB-T vysílání komerčních televizí z vysílače Cukrák ve středních Čechách, a to 15. ledna 2020. Od 16. ledna 2020 pak budou z Cukráku vysílat finální DVB-T2 sítě.

Přechod na DVB-T2 začal 27. listopadu 2019 vypnutím DVB-T vysílání České televize právě z vysílačů Praha Žižkov a Cukrák. Většina diváků uvedla, že informace o přechodu na nový vysílací standard má, prodejci hlásili masivně zvýšený zájem o vhodné televize a set top boxy. Nyní by tedy diváci měli být již na přechod připraveni a čeká je pouze přeladění jejich přijímačů na kmitočty finálních DVB-T2 sítí. „Většina diváků by již měla mít vhodné DVB-T2 televize nebo set top boxy. Podle dotazů, které jsme zaznamenali na naší zákaznické lince, řešili lidé i přelaďování programů České televize. Nyní je tedy čeká pouze naladění programů komerčních televizních stanic, které by jejich přístroje měly zvládnout automaticky – pouze po aktivaci funkce automatické ladění,“ říká manažerka marketingu a komunikace CRA Anna Tůmová.

Vysílače přechodové DVB-T2 sítě Praha Žižkov a Cukrák, ve které už nyní vysílají všechny nejsledovanější komerční televizní stanice, budou vypnuty 30. ledna 2020. Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Už 7. ledna byly také vypnuty dva DVB-T vysílače České televize v lokalitách Votice – Mezivrata (pokrývá část středních a jižních Čech) a Trutnov – Černá hora (pokrývá část severních, východních a středních Čech). Z obou lokalit vice než rok vysílá DVB-T2 síť ČT, kterou tak již mohli diváci naladit.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 60 % domácností. Většina diváků (90 %) již potřebné informace o změnách v televizním vysílání má. Pro příjem DVB-T2 je nutné, aby diváci měli set top box nebo televizor, který nový signál umí přijmout. V případě diváků v bytových domech, kteří pro příjem televizního vysílání využívají tzv. společné antény, je nutné rovněž provést úpravy v anténní soustavě. Tyto úpravy může zajistit specializovaná servisní firma.

Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99% domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Přechodem na DVB-T2 si tak domácnosti zajistí pokračování bezplatného příjmu všech nejsledovanějších televizních programů. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Ve finálních DVB-T2 sítích budou vysílány tyto komerční televizní stanice: Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Kimi, Noe TV, Nova, Nova CINEMA, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2 a Radio Proglas.

Všechny informace také diváci najdou na www.dvbt2overeno.cz.


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tisková mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažerka marketingu a komunikace, České Radiokomunikace



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.01.2020 • Startuje druhá vlna přechodu na DVB-T2: na řadě jsou vysílače v Trutnově a ve Voticích
03.12.2019 • DAB+ v Německu: 13 nových programů pro ostrov Sylt – rozšíření regionální sítě Voralpenland
26.11.2019 • DAB+ ve Vratislavi: Radio Piekary v multiplexu LokalDAB
18.11.2019 • Přechod na DVB-T2 před ostrým startem - vypínání stávajících DVB-T sítí začne již za necelých 10 dní
11.11.2019 • V přechodu na DVB-T2 tápou především senioři - přeladit jim pomáhají vnoučata, zapojí se i stát
02.11.2019 • Nový piktogram upozorní diváky na blížící se přeladění na DVB-T2

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist