Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 09:54:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Přelaďování na nový standard televizního vysílání přichází na Moravu

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 06.03.2020


Zatímco část Česka má už přelaďování televizních přijímačů na nový standard televizního vysílání DVB-T2 za sebou, na moravské diváky tento krok čeká. Už 31. března vypíná stávající DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Brno – Kojál, Hády a Barvičova a také z vysílače Mikulov – Děvín. Přechodem na DVB-T2 získají diváci všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě.


Jednu minutu před půlnocí 31. března dojde k vypnutí DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Brno – Kojál, Hády a Barvičova a také z vysílače Mikulov – Děvín na kanálu 29. Diváci, kteří již nyní přijímají vysílání ČT v novém standardu DVB-T2, mohou být v klidu a přelaďovat nemusí. Stávající DVB-T vysílání komerčních televizních stanic potom bude vypínat v průběhu května. Diváci, kteří již dnes přijímají programy České televize v HD kvalitě, jsou již na DVB-T2 připraveni.

Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili, budou potřebovat televizor nebo set top box, který umí toto vysílání přijmout. Jejich seznam najdou na webu www.dvbt2overeno.cz, kde jsou i veškeré další informace. Set top boxy pro příjem DVB-T2 vysílání se nyní dají pořídit i pod 500 Kč.

Na přechod musí být připraveny společné televizní antény na domech, které upraví odborná servisní firma. Pokud společná televizní anténa umožňuje příjem současných DVB-T sítí a přechodové DVB-T2 sítě ve které vysílají všechny nejsledovanější komerční TV stanice, je STA připravena pro příjem nových finálních sítí DVB-T2 a není tak potřeba ji upravovat. I jejich seznam je k nalezení na www.dvbt2overeno.cz.

Přechodem na DVB-T2 získají diváci všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě. Prostřednictvím DVB-T2 a HbbTV (červeného tlačítka), kterým je vybavena naprostá většina všech televizorů, diváci získají přístup k IPTV službám televizních stanic.

Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 60 % domácností. Většina diváků (90 %) již potřebné informace o změnách v televizním vysílání má. Pro příjem DVB-T2 je nutné, aby diváci měli set top box nebo televizor, který nový signál umí přijmout. V případě diváků v bytových domech, kteří pro příjem televizního vysílání využívají tzv. společné antény, je nutné rovněž provést úpravy v anténní soustavě. Tyto úpravy může zajistit specializovaná servisní firma.

Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 % domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Přechodem na DVB-T2 si tak domácnosti zajistí pokračování bezplatného příjmu všech nejsledovanějších televizních programů. Řada programů je navíc dostupná v HD kvalitě.

Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030. Ve finálních DVB-T2 sítích budou vysílány tyto komerční televizní stanice: Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova CINEMA, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2, a Radio Proglas.

Všechny informace také diváci najdou na www.dvbt2overeno.cz.


České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Tiskový mluvčí, Neopublic Porter Novelli
Anna Tůmová, Manažer marketingu a komunikace, České Radiokomunikace, 5. 3. 2020



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.02.2020 • Liberecko čeká přechod na nový standard televizního vysílání DVB-T2
09.02.2020 • Přelaďování televizního vysílání čeká jižní Čechy
08.02.2020 • Karlovarsko bude přecházet na nový standard televizního vysílání DVB-T2
01.02.2020 • Západní Čechy musí přeladit své televizní přijímače na DVB-T2
28.01.2020 • Přechod na DVB-T2 čeká vysílače v severních Čechách
15.01.2020 • Dnes se vypíná DVB-T vysílání z vysílače Cukrák

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist