Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 16:26:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

STV bude možno vysielať cez satelit aj do zahraničia

  Autor: TASR, Strategie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 21.05.2008




Slovenská televízia (STV) uvažuje o prevádzkovaní nekódovaného satelitného vysielania, ktoré by sa v prípade schválenia projektu mohlo začať realizovať od budúceho roka.


Reaguje tak na požiadavky Slovákov žijúcich v zahraničí zabezpečiť svoje vysielanie aj v iných oblastiach sveta. Satelitné vysielanie programov verejnoprávnej televízie je v súčasnosti kódované a keďže STV nakupuje vysielacie práva iba pre územie SR, nie je možné ju sledovať v zahraničí.

"Zahraničné vysielanie sa vo vyspelých európskych štátoch spravidla financuje z prostriedkov rezortu zahraničných vecí," uviedla pre TASR hovorkyňa televízie Želmíra Habánová. Objasnila, že STV momentálne pripravuje projekt takéhoto vysielania v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Ministerstvom zahraničných vecí SR, ako aj s Ministerstvom kultúry SR. "V prípade schválenia tohto projektu je možné, že takéto vysielanie, bude STV zabezpečovať od budúceho roka," konštatovala.

Slováci žijúci v zahraničí sa o aktualitách zo Slovenka v súčasnosti dozvedajú prostredníctvom zahraničného vysielania Slovenského rozhlasu (SRo), ktorému zo zákona vyplýva povinnosť vysielať aj do zahraničia. Rozhlas denne už 15 rokov vysiela v šiestich jazykoch do celého sveta prostredníctvom krátkych vĺn polhodinové magazíny.

Vysielanie rozhlasu môžu zahraniční Slováci počúvať aj cez satelit alebo na internete. "Magazíny obsahujú spravodajskú časť s aktualitami z politiky, ekonomiky, športu, spoločenského diania a publicistický blok - mozaiku rôznych informácií," povedal pre TASR Vladimír Slaninka zo SRo. Konštatoval, že z reakcií predstaviteľov združení a spolkov zahraničných Slovákov vyplýva, že toto vysielanie je sledované. „Tvorcovia magazínu vedia, pre koho vysielanie pripravujú a podľa toho ho aj orientujú,“ dodal.

Na informovaní krajanov v zahraničí sa podieľa aj Tlačová agentúra SR (TASR), ktorá poskytuje spravodajský servis webovému portálu Svetového združenia Slovákov v zahraničí, ako aj printom. Kanadský Slovák a katolícky zameranému dvojtýždenníku Jednota. "Zahraniční Slováci majú záujem o nosné politické udalosti zo Slovenska a o informácie, týkajúce sa vzťahu SR k Európskej únii a k svetu ako takému," konštatoval generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.

Vysvetlil, že zahraniční Slováci majú podstatnú časť informácií, ktoré sa týkajú najdôležitejších udalostí doma a vo svete, prístupnú zadarmo na webovej stránke agentúry. "V súčasnosti je týchto voľne dostupných informácií vrátane videospravodajstva z vybraných tém na webe stále viac." Podotkol, že v blízkej budúcnosti v snahe otvoriť ešte väčšiu časť produkcie verejnosti budú ďalej pribúdať.


Zdroj: TASR, Strategie on line, 19. 5. 2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.05.2008 • Z1 představila vizuální styl [ 5 ]
22.05.2008 • Finálová série sezóny NHL 2007/2008 začíná [ 2 ]
22.05.2008 • Lokální stanice z Porýní-Falci ze satelitu Astra 19,2° východně
21.05.2008 • Makedonský paket nově na orbitální pozici 16° východně
20.05.2008 • Německé vydání „Fox Channel” ze satelitu a v kabelových sítích
20.05.2008 • Astra 19,2° východně: Premiere připravuje „Eurosport 2”

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  STV2 

09.06.2008 07:38 • neregistrovaný
mohli spravit podobny model ako je v Madarsku druhy verejnopravny kanal m2 je volne siritelny na HOTBIRD 13°E taku variantu mohli spravit aj s STV2 a programy s autorskymi pravami na SVK dat na STV1 a s STV1 by zmyzli niektore sracky... a vznikli by dva kvalitne programy ako je podobne rakuska ORF a nepotrebuju robit za drahe peniaze s maleho rozpoctu a osklbavania danovych a koncesinarskych poplatnikov STV3 SPORT a a co este planuju STV4.... skratka radcej dva okruhy a kvalitne ako styri a sracky...
 
 
  Zajimalo by mě kdy to bude tet se spolecnosti 

24.05.2008 18:47 • neregistrovaný
Zajimalo by mě kdy to bude tet se spolecnosti predhanej.
 
 
  neskoro ale predsa 

24.05.2008 17:57 • neregistrovaný
no končne im to došlo ..dufam že sa nič nezmení.najlepšia propagacia štátu,nech použiju aj peniaze z iných rezortov určených na reklamu slovenska
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist