Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:44:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

To nejzajímavější ze světa najdete na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 16.08.2020


Prima ZOOM vám odhalí historické souvislosti, nedávné světové dění, fascinující zvířata, svět umělé inteligence a další záhady. Představíme odvěký souboj pes versus kočka, vezmeme vás na střechu světa, ale ani to nebude zdaleka vše. Dokumentární skvosty pro vás: podíváme se na Osudný konflikt: Judea a Řím; jaký byl Stalinův James Bond; máte radši kočky nebo psy – Věční rivalové: Kočky versus psi; seriál Utajené příběhy českých dějin II vám, mimo jiné, odhalí Štěchovický poklad; vylezeme na Největší hory světa a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

18. 8., 20.00 hod. – Osudný konflikt: Judea a Řím (Vzestup Judeje)

Dvoudílná mini série Osudný konflikt: Judea a Řím se zabývá bouřlivým životem krále Heroda a přibližuje velkolepý vzestup a tragický pád Judee pod nadvládou Římské říše. Tyto dvě historické události sice dělí sedm desetiletí, přesto byly navždy spojeny mužem, který dostal za úkol popsat milníky vedoucí ke konci Judee – kontroverzním historikem Flaviem Josephem. Osudný konflikt: Judea a Řím nahlíží na dějiny z neokoukané perspektivy. Využívá k tomu slova i skutky nechvalně proslulého židovského učence a generála, dějepisce a údajného zrádce. Nenechte si ujít strhující příběh o vzniku a zániku Jeruzaléma.


18. 8., 21.00 hod. – Stalinův James Bond

Richard Sorge věřil v ideály komunismu a působil jako Stalinův špión. Potomek německého otce a ruské matky byl členem nacistické strany NSDAP a žil v Japonsku, které bylo spojencem Hitlerovy třetí říše. V roce 1951 o něm jeden novinář napsal, že „skutečně zradil vlast svého otce, ale ve prospěch vlasti své matky“. Nikdy nebyla vyřčena pravdivější slova. Richard Sorge byl špičkový špión zavázaný povinností bojovat proti Hitlerovi. Byl odvážný a neohrožený, potrpěl si na ženy a neměl rád pravidla. Nedá se říct, že by byl předobrazem slavného Jamese Bonda. Ale rozhodně žil jeho životem. Historický snímek Stalinův James Bond je zároveň napínavým filmovým thrillerem o lásce, loajalitě, důvěře a zradě.


19. 8., 21.00 hod. – Želví pláž

Jen během několika pár dní v období kolem novu zaplaví tisíce mořských želv tenký pruh pláže, aby tam nakladly milióny vajec. Film Želví pláž sleduje osud snůšky 100 želvích vajec a zachycuje, co se s nimi děje během následujících dvou měsíců – od chvíle, kdy byla nakladena, až o 51 dní později, kdy se tisíce čerstvě vylíhnutých malých želviček vyvalí na pláž a vyrazí k oceánu. Sledujte kompletní příběh jednoho želvího hnízda, poprvé v historii vědy i televize.


21. 8., 20.00 hod. – Program Sealab

Jednoho únorového dne roku 1969 nedaleko pobřeží Kalifornie plavidlo amerického námořnictva opatrně spustilo 300 tun železa do hlubin Tichého oceánu. Tato masivní trubka se stala nevídaně odvážným kouskem vědy a techniky – podmořská základna kompletně vybavená vědeckými laboratořemi a osobními kajutami pro skupinu elitních potápěčů, kteří měli v úmyslu strávit několik dní nebo možná i měsíců na dně oceánu. Program Sealab, jak se jmenoval, vymyslel venkovský doktor, z něhož se stal námořní průkopník a jenž snil o posunování hranic průzkumu oceánu stejným způsobem, jakým NASA zkoumala vesmír. Zatímco Američany uhranula snaha dostat člověka na Měsíc, tito potápěči, mezi nimiž nechyběl ani jistý slavný astronaut, překonávali hloubkové rekordy. Dokumentární film Program Sealab zachycuje málo známý příběh o odvážném projektu, který podrobil zkoušce hranice lidské výdrže a přinesl revoluci ve způsobu, jakým dnes zkoumáme oceány.


22. 8., 20.00 hod. – Věční rivalové: Kočky versus psi

Kočky a psi už přišli na to, jak žít společně pod jednou střechou. Ale venku v divočině je to něco úplně jiného. V tomto strhujícím přírodovědném filmu zuří bitva o přežití přímo na planinách jižní Afriky. Hluboko v savaně lvi žerou gepardy, šakalové žerou lvíčata a hyeny žerou všechno, co jim přijde do huby. Přesto je tady jeden dravec, na kterého žádný nemá: počasí. V Africe platí, že když nepřijde déšť, přijde hlad, a pak je jedno, jestli jste velké kočka nebo divoký pes.


22. 8., 22.00 hod. – Kamenná paměť (USA: Umění v dobách dinosaurů)

Bytost s lebkou ve tvaru krychle připomínající přilbu astronauta, ze které trčí dlouhé antény spojené vlákny, nemá chodidla ani nohy. Toto není popis uměleckého díla nějakého vizionářského umělce, ale obrazec vyrytý v poušti v americkém Utahu. Na tomto ale i jiných neuvěřitelných přírodních místech najdeme vyobrazení vytesaná do kamene už před mnoha tisíci lety. Dva uznávaní odborníci nás vůbec poprvé v historii televize vezmou na cestu kolem světa, během které se pokusí odhalit tajemství kamenné paměti. Americký paleontolog Paul Bahn a přední francouzský vědec Jean-Loïc Le Quellec zkoumají historii těchto tajuplných znamení a pátrají po jejich významu. Důvtipné poznatky přitom míchají se svérázným humorem. V pozoruhodném seriálu Kamenná paměť se zaměří na překrásné obrazce v americkém kaňonu Nina Mile, brazilském parku Pedra Furadam a na slavné čínské skále Huashan. Odhalte tajuplný svět našich předků.


22. 8., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Utajené příběhy českých dějin II (Prokletí štěchovického pokladu; Byl praotec Čech historickou postavou?)

Dokument se zabývá otázkou nacistických pokladů a skrýší umístěných na našem území nebo majících s českými zeměmi jinou souvislost. Mapuje mimo jiné tajné nacistické továrny na Liberecku, na Moravě i ve středních Čechách a utajované vědecké projekty, jejichž dokumentace může být obsahem „pokladů“, ale zabývá se také otázkou uměleckých sbírek uloupených nacisty i seznamů českých agentů gestapa a jiných nacistických služeb, kteří mohli být po druhé světové válce vydíráni, případně získáni pro působení v tajných službách Východu či Západu.

Další díl sleduje báji o příchodu bratří Čecha a Lecha na horu Říp. Rekapituluje její obvyklý výklad, na základě literárních pramenů z raného středověku ovšem odkrývá, že historie této „pověsti“ je podstatně starší, než se obvykle soudí, sahá až do starověké Arménie a možná se dotýká skutečných historických osob.


23. 8., 20.00 hod. – Největší hory světa (Everest)

Hory patří k nejnebezpečnějším místům světa, a přesto se jim nedá odolat. Tento seriál představuje nejikoničtější vrcholy a odhaluje nejen jejich krásy, ale i skrytou osobnost. Vyšplháme se na Mount Everest, nejvyšší horu světa; Mont Blanc, nejvyšší vrchol západní Evropy a místo, kde se zrodila moderní podoba horolezectví; Mount Kilimandžáro, neuvěřitelný africký vulkán, kde se vyskytuje pět různých ekosystémů, díky kterým je náročný výstup k ledovému vrcholku přímo okouzlujícím zážitkem; a Ben Nevis, nejextrémnější a nejnebezpečnější horu Velké Británie. Nenechte si ujít dramatické příběhy o prvních pokusech o jejich zdolání, epických soubojích s nepříznivými podmínkami a divokými živly nebo výjimečnými zvířaty i rostlinami, které obývají nejvyšší patra naší planety.


23. 8., 23.00 hod. – Svět umělé inteligence

Profesor Jim Al-Khalili má pozoruhodný a zajímavě optimistický pohled na to, jak jsme dokázali stvořit stroje, které dovedou simulovat, upravovat, a dokonce překonat lidskou mysl, a prozrazuje, proč bychom se tím neměli nechat vystrašit. Jim vypráví příběh o snaze vyvinout umělou inteligenci, prvních známkách toho, že se stroje začaly samy učit a nedávném průlomu, který přinesly umělé neutrální sítě. Ukazuje, že umělá inteligence nejen mění náš svět, ale také naše představy o inteligenci a vědomí. Kromě toho uvidíme, jak filtry využívají umělou inteligenci, aby úspěšně zachytili spam. Seznámíme se s nejmodernějším chatovacím robotem a zjistíme, jak udržuje konverzaci při životě. Dozvíme se, jak to, že jen pár pozměněných pixelů způsobí, že si počítač myslí, že sleduje trombón místo psa. A promluvíme si s Demisem Hassabisem, vizionářem umělé inteligence, který vede DeepMind a který prohlašuje, že „musí vyřešit inteligenci, aby pak mohl vyřešit všechno ostatní“.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 16. 8. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.08.2020 • Žraloci i letos v srpnu připlují na Discovery Channel
14.08.2020 • Druhá série dokumentů Divoká Kanada na Viasat Nature
12.08.2020 • Svět se mění a řeky s ním - dokumentární série Mocné řeky na Viasat Explore
12.08.2020 • Formule 1 exkluzivně na Sport1 a Sport2 až do roku 2023
11.08.2020 • Covid 19: Svět v nebezpečí na Discovery Channel
09.08.2020 • Pátrejte po dobrodružství na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist