Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 12:47:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Festival Zlatá Praha rozdal ceny a dokázal, že zájem o kulturu je obrovský

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 27.09.2020


Grand Prix získal film Bratři Kühnovi, prestižní cenou byl odměněn i záznam České televize Její pastorkyňa. Bratři Joachim a Rolf Kühnovi patří mezi několik málo světově proslulých německých jazzových hudebníků. Jejich neobyčejný příběh, který zachytil Stephan Lamby ve snímku Bratři Kühnovi – jazz napříč hranicemi, získal Grand Prix, hlavní cenu sedmapadesátého ročníku televizního festivalu Zlatá Praha.


Český křišťál v kategorii Záznamy inscenačního umění obdržela operní inscenace Leoše Janáčka Její pastorkyňa v nastudování Národního divadla Brno. Slavnostní zakončení festivalu se uskutečnilo večer 26. září online.

„Festival byl výjimečný tak, jako je výjimečná tato doba. Ačkoliv byl v mnohém omezený, nemohli se ho například osobně zúčastnit zahraniční hosté, mezinárodní porota jednala ze svých domovských zemí online, vítězům se ceny předávaly symbolicky na dálku, tak přesto letošní ročník vyslal mnoho optimistických signálů,“ říká ředitel festivalu a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a pokračuje: „Především to byl obrovský zájem diváků o kulturu, kteří každý večer zaplnili sály Nové scény Národního divadla. Pak také vysoká kvalita všech pořadů, jejich počet v soutěži byl za poslední ročníky vůbec nejvyšší. A největší radost mám osobně z toho, že snímky České televize se v mezinárodní konkurenci rozhodně neztratily a získaly hned několik ocenění.“

Vítězný film Bratři Kühnovi – jazz napříč hranicemi je formálně vzato portrét dvou jazzových hudebníků, ale ve skutečnosti v něm jde o mnohem víc. Porota ocenila, že je to příběh o lásce a porozumění mezi bratry, kteří se vydali jinými cestami, o dětství ve ztraceném státě, uměleckých inspiracích, hudebních kariérách, stáří, nemoci a smrti. Také je to příspěvek k historii německé i světové hudby, z níž nejde odstranit drama války. Ačkoliv občas působí improvizovaně, nikdy neztrácí svou silnou dramatickou strukturu. Stejně jako hudba v něm obsažená je tento dokument synkopovaný a důkladný; nabízí kontext a vhled do dějin, lidské duše a jedinečnosti umění.

Pětičlenná mezinárodní porota v čele se Švýcarem Markusem Wickerem se rozhodla jeden ze tří Českých křišťálů udělit záznamu Její pastorkyňa. V této inscenaci je vysoce emocionální opera Leoše Janáčka zasazena do uchvacující přírodní a přitom vpravdě umělecké scenérie. Špičkoví zpěváci podávají velice přesvědčivý a podmanivý výkon. Dramatický příběh neopětované lásky a nemanželského těhotenství je podán precizně a zblízka způsobem, který má místy přitažlivost filmu. Projekt z produkce České televize zvítězil v kategorii Záznamy inscenačního umění.

Český křišťál za Záznam hudebních koncertů si odnesl Daniel Hope doma a v kategorii Dokumenty o hudbě, tanci a divadle byl odměněn Spánek Maxe Richtera.

Oproti loňským ročníkům porota letos rozdala místo jednoho hned tři zvláštní uznání. Mimořádným uměleckým počinem byl shledán film Co si počít s tou vší láskou. Kulturním počinem se stal záznam koncertu Šun Devloro z oslav mezinárodního dne Romů a zvláštní uznání za počin v době pandemie si odnesl Evropský koncert 2020 z Berlína.

Cenu EBU a IMZ za celoživotní dílo získal jihoafrický filmař žijící ve Velké Británii Christopher Nuper, který se specializuje na životopisné dokumenty hudebníků. Dagmar Havlová předala ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 Martinu Kubalovi, autoru portrétu úspěšného choreografa Jeden rok v životě Jiřího Kyliána. Cenu České televize obdržel Animovaný příběh Jenny Lindové, který přibližuje dramatický život slavné švédské pěvkyně.

Vítězný snímek Bratři Kühnovi – jazz napříč hranicemi uvidí diváci programu ČT art v pondělí 28. září ve 20.15 hodin. V průběhu následujícího roku nabídne kulturní stanice České televize i další z oceněných filmů.


Seznam oceněných:

· Grand Prix // Bratří Kühnovi – jazz napříč hranicemi (Německo; režie: Stephan Lamby)

· Český křišťál – kategorie Záznamy hudebních koncertů (Záznamy symfonických a orchestrálních představení, komorní hudba, recitál atd.) // Daniel Hope doma (Něměcko; režie: Stefan Mathieu)

· Český křišťál – kategorie Dokumenty o hudbě, tanci a divadle // Spánek Maxe Richtera (Velká Británie; režie: Natalie Johns)

· Český křišťál – Záznamy inscenačního umění (Záznamy inscenací oper, operet, muzikálů, tance, baletů, divadelních představení atd.) // Její pastorkyňa (Česká republika; režie: Jakub Kořínek)

· Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin // Co si počít s tou vší láskou (Německo; režie: Marita Stocker)

· Zvláštní uznání za kulturní počin // Šun Devloro (Česká republika; režie: Michael Beyer)

· Zvláštní uznání za počin v době pandemie // Evropský koncert 2020 z Berlína (Německo; režie: Henning Kasten)

· Cena EBU a IMZ za celoživotní dílo // Christopher Nupen (Jihoafrická republika)

· Cena České televize // Animovaný příběh Jenny Lindové (Švédsko; režie: Ditte Feuk)

· Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 // Jeden rok v životě Jiřího Kyliána (Česká republika; režie: Martin Kubala)


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 26. 9. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.09.2020 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 23. 9. 2020
22.09.2020 • Zlatá Praha zazáří letos se stovkou soutěžních snímků - festival zahájí tenor Pavel Černoch, slavnostní zakončení proběhne online
11.09.2020 • Herec získal nominaci na evropského televizního Oscara, o cenu bojují i projekty ČT :D a ČT art
10.09.2020 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 9. 9. 2020
08.09.2020 • Prázdninové měsíce přály tematickým televizním stanicím
04.09.2020 • Slávnostný galavečer diváckej ankety OTO sa uskutoční v sobotu 5. septembra

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist