Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 16:05:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prima ZOOM vás zve do světa

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 18.10.2020


Celý svět na dosah díky Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čekají nás Výpravy do vesmíru; podíváme se na Znamení zla: Runy SS; začne Stavba černobylského sarkofágu; budeme pokračovat českými seriály – Utajené příběhy českých dějin III a Tatra kolem světa 2 a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

19. 10., 22.00 – Výpravy do vesmíru (Do neznáma)

Dobývání vesmíru nebylo nikdy jednoduché. A nikdy nebude. Zatímco se lidstvo připravuje posunout hranice a vyrazit ještě dál od Země, ohlédněte se spolu s námi za přelomovými momenty, díky nimž můžou proběhnout budoucí výpravy do vesmíru. V tomto historickém seriálu se blíže seznámíme s roverem Curiosity, který je špičkovou ukázkou moderní techniky 21. století, jež by nikdy nemohla vzniknout bez toho, co zjistili a zažili astronauti ve vesmíru i několik desetiletí předtím, než Curiosity začal brázdit rudou planetu. Podíváme se, jak se NASA snaží přehodnotit výpravy do vesmíru, aby mohla vyslat člověka na asteroid nebo až na Mars. Zajistíme, jak pokračují přípravy na stavbu orbitální vesmírné stanice u Měsíce, díky které by se létání do vesmíru mohlo stát poměrně běžnou záležitostí. A ještě mnohem více… Nezůstávejte zbytečně při zemi, nenechte si ujít fascinující Výpravy do vesmíru!


20. 10., 20.00 – Utajené příběhy českých dějin III (Nebeský Jeruzalém Karla IV.)

Jako se díky Karlem IV. založené univerzitě stávají Čechy význačným intelektuálním centrem, tak se z Prahy stává největší duchovní centrum severně od Alp – náboženský konkurent Říma. Díky největší a nejvzácnější sbírce relikvií se Praha mění ve významné poutní místo. Jan Lucemburský se dokonce pokusil obnovit v Praze rytířstvo kulatého stolu. Jeho syn Karel postaví Karlštejn jako grálový hrad. Karlštejn nemá vojenské poslání, nýbrž slouží jako mystická archa – schrána českého pokladu a korunovačních klenotů, mystické ohnisko českého království. Karel zakládá také pražské Nové Město, které má představovat nový, nebeský Jeruzalém. A vskutku, jeho rozvrh – půdorys, délky ulic, rozměr chrámového okrsku, postavení svatyní – je věrným obrazem města Jeruzaléma. Chrámy a kostely, rozmístěné a zbudované dle alchymistické astrologické a hermetické symboliky, naplňuje svatými ostatky, které osobně získává, často nevybíravými prostředky, z celého tehdy známého světa. Symboliku nebeského Jeruzaléma také vtěluje do výzdoby nejposvátnější insignie českých králů – svatováclavské koruny. Tvarem a výběrem osazených kamenů má koruna upomínat na popis svatého města z apokalyptického textu.


20. 10., 20.30 – Znamení zla: Runy SS

Znak Hitlerova Ochranného oddílu SS symbolizuje hrůzy války a vyvraždění miliónů nevinných lidí. Jeho autorem je Walter Heck, který v roce 1929 dostal jako chudý grafik zakázku vytvořit zubatý symbol připomínající runy. Runa známá jako „sig“ byla odjakživa hluboce zakořeněná v ideologickém kosmu nacistů a jejich podporovatelů. Sami sebe viděli jako potomky antických Teutonů a prohlásili runy za původní germánské písmo. Symbol vznikl, aby sjednotil Černý řád založený Heinrichem Himmlerem. Ale copak nacistům uniklo, že byl původně semitský? V říjnu 1945 Spojenci odhlasovali zákon, který zakazuje nacistickou stranu a všechny s ní spojené organizace, včetně SS. Mladá federální republika zakázala také všechny nacistické symboly. Tento historický snímek vypráví napínavý příběh o znaku SS od středověku až do současnosti.


21. 10., 20.00 – Divoké příběhy (Lachtaní král)

Divoké příběhy, to je název poutavé přírodovědné série šesti samostatných dokumentárních filmů o ironických australských zvířatech a jejich společných biologických znacích. Tři z těchto hodinových filmů se zaměřují každý na jedno zvíře: medvídka koalu, pštrosa emu a lachtana šedého. Zachycují jejich život od narození až po dospívání a také to, jak se musí vyrovnávat s překážkami ve světě, jenž se neustále mění. Další tři filmy mají širší záběr a odhalují, jak různé biologické a enviromentální faktory spojují všechna divoká zvířata. Nenechte si ujít fascinující příběh o jednom z nejpozoruhodnějších výtvorů evoluce, kterým je jed. Sledujte výjimečnou různorodost australských ještěrek a zjistěte, jak takový malý noční vačnatec, jako je vačice, dobyl celý australský kontinent. Každý z těchto příběhů je samostatný, ale dohromady jsou Divoké příběhy stejně okouzlující a rozmanité jako příroda sama.


21. 10., 21.00 – Nezkrotná Indočína (Znovuzrozený Vietnam)

Přidejte se k nám na cestě po nejrozmanitějším poloostrově světa. Vyrazíme z Malajsie přes jihozápadní Čínu a Vietnam do Kambodži a Thajska. Projdeme tak krásnou krajinou, až se z ní tají dech, historickými městy i tropickými džunglemi a setkáme se při tom s ohromným množstvím exotických zvířat. V Nezkrotné Indočíně nechybí vysoké hory, vzácní sloni bornejští, želvy ani ptáci, které nikde jinde nenajdete. Proto není divu, že je učiněným rájem pro všechny milovníky přírody. Pětidílný seriál nás zavede do srdce deštných pralesů, nitra tajemných jeskyň a močálů v Malajsii, na kamenité pobřeží a širé louky v Thajsku, na břehy divokých řek a hlubokých jezer v Kambodži i do tropických pralesů a až na vrcholky zasněžených hor v Číně. Všude tam si divoká zvířata musí složitě hledat vhodné prostředí a Nezkrotná Indočína jim to ani trochu neulehčuje. Jenže příroda si vždycky najde cestu. Místní zvířecí obyvatelé se přizpůsobili podmínkám jako nikdo jiný na celém světě. Pojďte se s námi na to podívat na nejdivočejším výletu vašeho života.


21. 10., 22.00 – Stavba černobylského sarkofágu

Katastrofální výbuch zničil dne 26. dubna 1986 střechu čtvrtého reaktoru v sovětské jaderné elektrárně Černobyl. Exploze byla 400krát silnější než výbuch atomové bomby svržené na Hirošimu, způsobila požáry, které se podařilo uhasit až za deset dní, a vypustila radioaktivní oblak na nic netušící Evropu. Špatně vybavení a prakticky nechránění dělníci následně riskovali životy ve snaze uzavřít doutnající reaktor uvnitř betonového sarkofágu. Ale narychlo postavený kryt měl životnost pouhých 30 let. Třicet států, včetně Velké Británie, Francie a USA, proto muselo spojit síly a dát dohromady 1,2 miliardy liber, aby bylo možné realizovat mezinárodní záchranný plán: postavit masivní, 25 tisíc tun těžký ocelový kryt, který zastaví unikající radiaci na dalších sto let. Dokument Stavba černobylského sarkofágu sleduje mezinárodní tým inženýrů a jejich napínavý závod s ubíhajícím časem.


24. 10., 20.00 – Tatra kolem světa 2 (4. díl)

Cestování v době koronakrize je skutečně náročné, ale ne nemožné. Na svou tříletou expedici v únoru vyrazila parta cestovatelů z Tatry kolem světa 2 (TKS2), kteří se rozhodli navázat na legendární výpravu z konce 80. let. Na palubě expediční Trajdy (T815) je aktuálně pět dobrodruhů, kteří společně ukazují světu, že vždy je nějaká cesta. V tomto díle se diváci přenesou ke břehům Černého moře, kde se týmu stane osudným setkání s Emrem, díky kterému se TKS2 dostane ještě hlouběji do poznávání Turecka. A když už je řeč o hloubce, je na místě zmínit, že se tým bude potýkat i s prvním zapadnutím tatrovky. Jak si s touhle prekérkou poradí? „Pojeď v tom s námi!“. Více na: https://zoom.iprima.cz/porady/tatra-kolem-sveta-2.


24. 10., 22.00 – Řád německých rytířů: Vzestup a pád

Jejich řád byl založen, aby mohli léčit lidi a šířit křesťanství. Jenže oni chtějí více. Chtějí se povýšit nad ostatní. A tak posvátné duby padají pokácené k zemi. Pruské vesnice hoří v plamenech. Mniši zakládají stát: bohatý, dokonale spravovaný, autoritářský a teokratický. A hlavně neporazitelný. Ovládnou nedaleké přístavní město Gdaňsk a povolají rytíře, aby se k nim připojili v tažení proti Litevcům. Ti se naopak spojí s Poláky a položí základní kámen nové supervelmoci. Následná válka trvá dlouhých třináct let. Polsko-litevské knížectví v ní zvítězí, ale Řád německých rytířů zničit nedokáže. Tento celovečerní film zachycuje důležitý historický konflikt jako strategickou hru epických rozměrů, během které dochází ke střetu tradičních hodnot dvou různých civilizací a jež se neobejde bez bouřlivých emocí. Sledujte Vzestup a pád Řádu německých rytířů, jenž ovlivnil podobu pozdější Evropy a rezonuje v ní dodnes.


25. 10., 22.00 – Megatovárny (Bosch)

Lidská síla spolupracuje s nejmodernějšími těžkými stroji v továrnách po celém světě. Dokumentární seriál Megatovárny nás vezme na vzrušující exkurzi do obřích německých průmyslových hal a umožní nám nahlédnout do zákulisí výrobního procesu. V továrnách firem jako Bosch, Gira, Setmann nebo Deutz můžeme sledovat v akci nejmodernější roboty a stroje, ale i zkušené pracovníky, díky kterým se to všechno hýbe. Ať už se uvnitř staví nová osobní auta, polovodiče nebo předměty každodenní potřeby, Megatovárny nám je všechny ukážou.


Celý svět na dosah díky Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Nové premiérové bloky:
	
20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


S využitím zdroje: Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 18. 10. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.10.2020 • Epic Drama: Tajemství z Enfieldu dodnes děsí
16.10.2020 • Australské Mega Metro - obří dopravní projekt
15.10.2020 • Detektivní seriál Fotografie mrtvých na kanálu Epic Drama
14.10.2020 • Prima ZOOM zpřehledňuje programové schéma a má novou image kampaň
13.10.2020 • První závod SP v alpském lyžování v Söldenu – zimní sezona na Eurosportu startuje
12.10.2020 • Čtyři roční období pod pokličkou

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist