Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 16:32:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Cyklus Tajná historie odkrývá sexuální dějiny českých zemí

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 14.11.2020


Intimity a sexu jako součástí našich dějin v posledních 200 letech si všímá nový třídílný dokumentární seriál České televize Tajná historie. ČT2 pořad vysílá od 18. listopadu 2020 vždy ve středu ve 22:00 hod. Pořad vznikl v Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka v brněnském televizním studiu. Režie Pavel Šimák.


Od 19. století prošla česká společnost mnoha revolucemi, včetně těch sexuálních. Padala tabu, měnily se zákony, staré pověry byly vyvráceny. Sex se stal přípustným tématem ve veřejném prostoru. Toto téma přitom bylo dosud televizními dokumentaristy opomíjeno.

Hned v prvním díle cyklu Tajná historie – Sexuální dějiny českých zemí si tvůrci všímají nesvobodného postavení ženy v 19. století, kdy intimita byla svázána předsudky se staletými kořeny. Zároveň mapují mužský svět založený na přetvářce a dostupné prostituci. „Sex patří do soukromé sféry našich životů, přesto jsou jeho dějiny stejně důležité jako historie válek, umění či vědeckých objevů,“ odpovídá dramaturg Ivo Cicvárek na otázku, proč se tvůrci rozhodli cyklus natočit. Připomíná, že první díl provede diváky dvojí morálkou 19. století. Dobou, v níž dominovala cenzura a zela obrovská propast mezi tím, o čem se veřejně mluvilo, a realitou. „Na sběrech folkloru a rozličných literárních dílech ukážeme, co společnost vytěsňovala. Příběh 19. století je dobrodružstvím nastupující emancipace, dobou, v níž staleté tradice blednou ve světle vědy,“ dodává dramaturg.

„Na sexualitě je fascinující to, že je zcela přirozenou, neoddělitelnou, geneticky danou silou. Tohle téma se týká nás všech, ať chceme nebo ne. Sexualita je navíc vysoce individuální záležitost, a proto je tak vzrušující sledovat, kolik podob může mít, a to napříč časem, společenskými vrstvami nebo uměním,“ zamýšlí se režisér Pavel Šimák a upřesňuje: „Diváky seznámíme například s projevy velmi zemité sexuality venkova, překvapivě v době takzvaného národního obrození, nebo s urbánními legendami doby komunismu v podobě razítkových domácích večírků.“

Po upjatém 19. století postupně nastává sexuální emancipace. Erotika jako běžná součást umění, změna vztahů mezi muži a ženami - to charakterizuje 20. století, kterému je věnovaný druhý díl cyklu. Tvůrci v něm nahlíží na intimní život prvorepublikový, nacistický a socialistický. Právě posledně jmenovaný nastolil nesmlouvavá nedemokratická pravidla v politickém a občanském životě. Překvapivě v tomto období si lidé našli své území svobody právě v intimní oblasti.

Odrazem doby je i třetí díl seriálu. Sametová revoluce otevřela hranice a nejen politickou, ale i sexuální svobodu. Souběžně s kapitalismem vtrhla do veřejného prostoru erotická témata i sexuální vizualita. Ve třetím díle dostávají prostor osobní příběhy různorodých hrdinů: pornoherce, tělesně handicapovaného, prostitutky, umělců zacházejících s erotickými motivy nebo transsexuálky. Trendy v oblasti lidské intimity, seznamování a vlastního sexu komentují sociologové, psychologové a sexuologové.

„Cyklus o historii české sexuality dokazuje, k jaké otevřenosti jsme za 200 let v oblasti sexu dospěli,“ říká kreativní producent Dušan Mulíček, což ilustruje na samotném vzniku pořadu: „Ve střižně jsme došli k závěru, že přece nemůžeme takzvaně vypípávat citace K. H. Máchy nebo rozostřovat lidové obrázky, i když jsou velmi názorné. Jsem sám zvědav, jak diváci cyklus přijmou.“


Tajná historie

Scénář Radim Kopáč, Pavel Šimák
režie Pavel Šimák
hlavní kamera Petr Vejslík
dramaturgie Ivo Cicvárek
vedoucí produkce Jan Vlček
výkonný producent Pavel Plešák
kreativní producent Dušan Mulíček


PR Česká televize, 13. 11. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.11.2020 • RTVS sa teší vysokej sledovanosti - divákov prilákala zábavou, športom aj politickou diskusiou
16.11.2020 • Ceny Thálie představí na ČT art své letošní laureáty v osmi medailonech
15.11.2020 • České a slovenské filmy na JOJke
14.11.2020 • RTVS pripravila pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie špeciálne televízne aj rozhlasové vysielanie
13.11.2020 • Na telo s M. Kolíkovou, R. Mikulcom a R. Kaliňákom
11.11.2020 • Víťazný návrat kultového komediálneho seriálu Susedia

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist