Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 14:47:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Další dokumentárně nabitý týden na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.02.2021


Víme, co vás baví, a tak vám Prima ZOOM přináší další pořádnou várku zábavy a poznání. Pohlédneme například do tajemné tváře KGB, vypravíme se na Kavkaz, poznáte legendy hlubin, odhalíte deset největších tajemství, Bear Grylls nás opět vezme za dobrodružstvím, odstartujeme neuvěřitelné projekty – a ani to není zdaleka všechno. Dokumentární skvosty pro vás: pozor na KGB: meč a štít; odhalíme 10 největších tajemství a záhad; čeká nás pokračování seriálu Srdcaři na severu, tentokrát prozkoumáme polární záři; odhalíme Přírodní zákony módy; užijeme si Vzducholodě: Zpátky do budoucnosti a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

9. 2., 20.00 hod. – KGB: meč a štít (1. díl)

Rusko je největší zemí světa. Mnoho lidí jí nerozumí, a ještě více se jí bojí. Poslední století ruských dějin je zároveň historií ruských tajných služeb. Sovětský svaz využíval tajné služby k rozdrcení disidentů. V jejich rukou trpěly miliony. Hromadné popravy, tajné války, státní převraty, špioni schopní ukrást plány americké atomové bomby, skandály, v jejichž centru stojí hackerské a travičské útoky, rovnou měrou přispívají k neslavné pověsti nejpodivuhodnější a nejnebezpečnější tajné služby světa. A přestože se v dnešním Rusku mnoho věcí změnilo, jeho špionážní síť je nepochybně silnější a spletitější než kdy dříve. Důvod je jasný: vzestup Vladimira Putina, nízko postaveného plukovníka KGB, až na nejvyšší pozici prezidenta této velké země.


9. 2., 22.00 hod. – Medvědí abeceda

Hlavními hrdiny Medvědí abecedy jsou tři mladí medvědi rozdílných druhů – polární, hnědý a medvěd pyskatý, jako oblíbený Balú ze slavné Knihy džunglí. Všichni si hledají vlastní místo ve světě, ale v úplně jiných podmínkách a v naprosto rozdílné krajině. Uvidíme, jak se od matky naučí dovednosti nezbytné k přežití a budou sami čelit mnohým nebezpečím. Jejich životy teprve začínají a jsou plné nových poznatků, něžných chvilek a dechberoucích dramat. Navzdory těžkostem a ztrátám, se kterými se během tří následujících let setkají, vás tito hrdinové přesvědčí, že Medvědí abecedu zvládnou levou zadní.


10. 2. 21.00 – Velký Kavkaz

Kavkaz je magickou hranicí mezi Evropou a Asií, a zároveň nejvyšším pohořím Ruska. Filmař Henry M. Mix a jeho štáb tady strávili více než rok. Výsledkem je působivý dokumentární film o přírodních krásách mezi Černým a Kaspickým mořem. V divoké horské krajině s extrémním klimatem vznikl unikátní svět fauny a flóry, díky kterému je Kavkaz jedním z 25 nejvýznamnějších center biodiverzity na světě. Na horského bizona, kavkazskou koroptev nebo tura nikde jinde nenarazíte. V deštivém stínu sněhem pokrytého hlavního hřebenu navíc žije sajga tatarská, ježek ušatý a orlík krátkoprstý. Díky nádherným scénám, dechberoucím leteckým záběrům a dosud nevídanému chování zvířat vás tento dokument strhne už od první minuty.


11. 2., 22.00 hod. – Nebeští lovci: Jestřábi, káně a orli

Draví ptáci jsou symbolem síly, rychlosti a vznešenosti. V říši zvířat je skutečně jen málo dalších druhů, které bychom mohli popsat tolika superlativy. To, jak dravci využívají různé smysly, co dokážou za letu a také jak využívají množství různých loveckých strategií, si jednoduše zaslouží obdiv. Jestřábi, káňata a orli dobyli všechny kouty naší planety od vyprahlého suchého jihu, přes chladivě zamžená říční údolí, až k pobřežím Norska a na vrcholky nehostinných hor. Někteří z nich, například neuvěřitelně všestranný sokol, dokonce umí lovit v lesích. Jejich doslova sokolí oko nemá mezi ostatními zvířaty obdoby. Všichni dravci se živí lovem a dělají to s nesmírnou elegancí, se zdánlivě nenuceným půvabem a vysokou úspěšností. To je jen jeden z mnoha důvodů, proč jsou draví ptáci tak moc obdivovaní, dokonce romantizovaní tolika různými kulturami. Připoutejte se, prosím, a připojte se k nám při tomto leteckém dobrodružství se strhujícími výhledy do úžasného světa nebeských lovců.


12. 2., 20.00 hod. – Legendy hlubin (UFO u Shag Harbouru)

Přírodovědný seriál Legendy hlubin zachycuje Céline a Fabiena Cousteau, jak se noří hluboko pod mořskou hladinu a odhalují některá z největších oceánských tajemství a záhad. Céline a Fabien jsou vyzbrojeni rodinnou vášní a nezlomným duchem objevitele, kterými se proslavil legendární filmař a ochránce přírody Jacques-Yves Cousteau. Odvážně vyrazili hledat odpovědi pod rozbouřené vlny. Ve vodách u ostrova Kypr leží obří, čtyřicet let starý námořní vrak. Céline a Fabien se rozhodli zjistit, kdo potopil tento nechvalně proslulý trajekt jménem Zenobia už během jeho teprve druhé plavby. V kanadském přístavu Shaq se naopak ponoří na dno, aby prozkoumali jedno z nejlépe zdokumentovaných pozorování UFO v dějinách. A jejich velké mořské dobrodružství, na které si s sebou vzali nejmodernější moderní techniku, je zavede až do tajuplného a obávaného bermudského trojúhelníku.


12. 2., 23.30 hod. – 10 největších tajemství a záhad (Lidé bez identity)

Dokonce i ve 21. století objevujeme mnoho nevysvětlitelných jevů nebo výjimečných schopností mezi zvířaty i lidmi, které věda nedokáže vysvětlit. V některých případech se vědci dokonce zdráhají přiznat, že takové tajemství a záhady skutečně existují. Zavrhnout všechno nevysvětlitelné, čemu nerozumíme, jako pouhou fámu nebo přelud, je opravdu jednoduché. Stejně jako označit svědky záhadných úkazů za lháře nebo přinejmenším nic netušící oběti podvodu. Ale shrnout všechno neznámé ze stolu a tvrdit, že k tomu nikdy nedošlo nebo že jde jenom o pouhé výmysly, prostě nejde. Nemůžeme přehlížet svědectví milionů lidí o zážitcích za hranicemi našeho chápání a současných znalostí. Musíme překonat předsudky, otevřít svou mysl, objevovat nové znalosti a snažit se porozumět starodávným moudrům. Odhalte 10 největších tajemství a záhad v pokračování stejnojmenného českého seriálu, který získal mezinárodní věhlas.


13. 2., 20.00 hod. – Srdcaři na severu (Za světlem, které je slyšet)

Nový expediční projekt Srdcaři na severu volně navazuje na úspěšný seriál Srdcaři v Africe. Čeká vás cesta za srdcařskými příběhy ve všech ročních obdobích, na souši, na vodě, pod vodou, pod zemí, ve vzduchu, autem, na kole, po svých, na lyžích, na voru a lodi, v balonu či vírníku. Srdcaři podnikli také několik výprav za polární září, aurora borealis je magickou hrou přírody; někoho fascinuje, jsou ovšem národy, které se jí bojí. Se spisovatelem a znalcem přírodních etnik Josefem Formánkem a polární bioložkou Marií Bulínovou se vydali nejenom do mrazivých pustin, ale i po stopách legend a pověstí o valkýrách a bytostech z jiných světů.

Zimní arktický speciál! Cílem srdcařů bylo v arktických podmínkách projet 2000km dlouhou trasu od Norského moře k Bílému moři. V itineráři trasy měli několik styčných bodů: mys Nordkapp; centrum sámské kultury v Kautokeinu a přes finské Kuusamo zamířit přímo do potápěčské základny Nilmoguba v Rusku. Tromso bylo výchozím místem řady polárních expedic. Nemohli jsme si pro start vybrat lepší místo než náměstí Roalda Amundsena. Slavný polárník odsud v červnu 1928 odstartoval – ale hledat ztracenou posádku Nobileho vzducholodi Italia. Hydroplán i Amundsen zmizel beze stopy. Srdcaři odstartovali napříč prastarou domovinou Sámů s vírou, že se cestou nikde neztratí. Taky proto, že na palubě expediční MANky přivítali dva nové parťáky, polární bioložku Marii Bulínovou a spisovatele Josefa Formánka.


13. 2., 20.30 hod. – Přírodní zákony módy

Každý živočich, od nejmenší améby až po obrovského plejtváka, potřebuje vhodný kabát. Matka příroda spoléhá na původní materiály a odvážné střihy. Navrhuje brnění odolné vůči nárazu, ale i přítulnou srst. Na první pohled se nevyhýbá žádnému módnímu stylu. Ale při bližším ohledání se ukazuje, že všechna zvířata podléhají přísným pravidlům oblékání. Žáby nebo mloci potřebují tenkou, propustnou kůži, naopak korýši nebo brouci spoléhají na tvrdý pancíř. A všechno, co je teplokrevné, samozřejmě nemůže přežít bez oblečení, které patřičně izoluje. Příroda dodržuje vlastní zákony módy, a tak se každé roční období nese ve znamení jedinečné kolekce. Na jaře to jsou působivě načechrané límce a péřové paruky, které mají ohromit a svést. Ale během léta je důležité udržet se v chladu, což se sice lehce řekne, jenže s takovou kraví nebo koňskou srstí hůře udělá. Naštěstí matka příroda dobře ví, co dělá. Odhalte její triky i všechny módní trendy.


13. 2., 22.30 hod. – Dějiny zbraní (Střelné zbraně)

Zbraně jsou nástroji války, jedinečné vynálezy sestrojené tak, aby zároveň chránily, ale také ubližovaly. Od počátků dějin lidstva však stojí u zrodu inovací a urychlují vývoj společnosti. Ukážeme vám, jak se technologie zbraní vyvíjela v průběhu dějin, způsobem, jakým to ještě nikdy nikdo nedokázal. Několik z nejvyhlášenějších světových odborníků odhalí tajemství zbraní z první ruky. Díky jejich experimentům uvidíte, jak se díky zbraním změnila historie lidstva a jak ovlivnily jeho osud. Detailní animace poskytnou bezprostřední pohled na chvíle, kdy k tomu došlo. Tento historický pořad přibližuje nejen důležitost zbraní, ale i to, jak nám mění život.


14. 2., 20.00 hod. – Bear Grylls: Muž vs. divočina VI (Arizonská poušť)

Expert na přežití v divoké přírodě a světoznámý borec Bear Grylls jde znovu na hranice lidských možností v šestém pokračování ostře sledovaného seriálu Muž vs. divočina. Také tentokrát vyrazil na nejdrsnější místa světa a musel přitom překonávat nepředstavitelně těžké překážky. Na území indiánského kmene Apačů v americké Arizoně musí přežít tisíce kilometrů vyprahlé pouště a mrazivých horských hřebenů. Na pustém souostroví u Malajsie si sám obstarává čerstvou vodu a potravu v husté džungli, dokonce se mu podaří lapit divokého kance. V ještě nepropustnější džungli na Borneu ho čeká slézání mokrých útesů, nebezpeční hadi, krvežíznivé pijavice a ke všemu ještě bičující přívalové deště. Dvoudenní expedice na Island ve společnosti hollywoodského herce Jaka Gyllenhaala oproti tomu vypadá jako procházka růžovou zahradou. Jenže není. Bear a Jake zažívají oslepující sněhovou vánici, překonávají zrádné pole lávy, zdolávají ledem pokryté svahy i zamrzlou řeku, a nakonec je čeká hrozivý kaňon, přes který vede jenom tenké čtyřiceti metrové lano. Je jasné, že Bear do toho klidně půjde. Ale Jake s sebou nemá žádného kaskadéra, který by za něho mohl nenápadně zaskočit.


14. 2., 22.00 hod. – Neuvěřitelné projekty (Superstavby)

Dokumentární seriál Neuvěřitelné projekty zachycuje novou generaci inženýrských úspěchů, které byly ještě před několika málo lety považovány za nemožné. V každé epizodě se objevuje několik příběhů o neuvěřitelných stavebních projektech, které jsou klíčové pro budoucnost celého lidstva. Nechybí ani obrovská větrná elektrárna se skoro dvousetmetrovými rotory stojící v Severním moři, velká zeď chránící starodávné Benátky před stoupající mořskou hladinou, největší posuvná konstrukce světa v Černobylu nebo flotila nukleárně poháněných ledoborců.


14. 2., 23.00 hod. – Vzducholodě: Zpátky do budoucnosti

Po několika desetiletích zapomnění a více než 80 let poté, co oheň zničil legendární Zeppelin s názvem Hindenburg, vstupují vzducholodě do nové éry. Do éry, ve které dochází ke spojení energií, ekologie a nových technologií. Tento film nás provede velkou industriální, technologickou a lidskou ságou. Od prvních pokusů prováděných hrabětem Ferdinandem von Zeppelinem, až do zlatého věku „létající doutníků“ – prvních transatlantických letů a prvních cest kolem světa. Díky velkému množství archivních záběrů se vrátíme zpátky do minulosti. Znovu prožijeme velký historický epos, který tragicky ukončila nejen dobře zdokumentovaná zkáza hořícího Hindenburgu, ale také fakt, že Zeppeliny využívali nacisté k vlastní zvrácené propagandě. Vzducholodě: Zpátky do budoucnosti je nejen příběh o nečekaném, bouřlivém konci, ale také novém začátku na nebesích.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 7. 2. 2021



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.02.2021 • Seriál Ledoví Vikingové na Viasat Explore
09.02.2021 • Nová série Trailblazers od Eurosportu startuje již dnes, 9. 2. 2021
05.02.2021 • Vatikán: nadčasové město papežů na Viasat History
05.02.2021 • V neděli se koná Super Bowl, jde o největší televizní událost ve Spojených státech
04.02.2021 • Pokračuje golfové vysílání PGA Tour – WM Phoenix Open
04.02.2021 • Eurosport dodá fanouškům vrcholné zážitky z Australian Open 2021

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist