Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 12:16:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Psali jsme na Apríla: Skupiny Nova a Prima představily své placené terestrické platformy

  Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2021



To, o čemž se již řadu týdnů neoficiálně mluví, už nyní dostává přesnější kontury. Konec bezplatného sledování pozemního televizního vysílání v ČR se rychle blíží. Nova Group a FTV Prima představily placené platformy pro své stanice v terestrickém vysílání.


Už při přechodu terestrického vysílání z normy DVB-T do DVB-T2 se zástupci obou vůdčích komerčních vysílacích skupin – Nova a Prima, nechali slyšet, že už je neudržitelné do budoucna zachovat model vysílání pozemní televize jen s příjmem z reklamy. Cena za výrobu programu, distribuci na vysílače a platby komunikačním společnostem za šíření každý rok strmě stoupá a objem prodeje reklamy má své hranice. Komerční televize nedostávají koncesionářský poplatek ze zákona od diváků, ten je určený pro veřejnoprávní Českou televizi. Ostatní televize si na vše musí sehnat peníze samy. A tak se nyní Nova Group a FTV Prima rozhodly, že část peněz vyberou od svých diváků.

S placenými (Pay TV) placenými platformami se každý z nás jistě setkal u satelitního, kabelového či IPTV příjmu. Také u individuálního příjmu terestrické televize jsou už v Evropě dlouholeté zkušenosti, i u našich sousedů v SRN, Rakousku a na Slovensku existují řadu let a mají desetitisíce a statisíce abonentů. Nyní se tedy zavádí i v České republice.

Takřka všechny nové televizní přijímače a také některé dvb-t2 set top boxy či dvb-t2/dvb-s2 combo satelitní receivery už mají přístupové sloty (CI) pro vložení dekódovacích modulů (CAM), do kterých se zasunou přístupové karty (smart cards). Na těchto kartách podobných bankovním kartám, budou zaznamenaná oprávnění ke sledování stanic, která budou z vysílačů na přijímací antény vysílané zakódovaně. Uvažuje o kódovacích systémech Nagravision či Conax. Divák si zakoupením modulu a karty, případně bezkartového modulu zabezpečí abonenci určitého balíčku placených programů, a po vypršení kreditu ji může obnovovat.

Obě zmiňované společnosti jsou už připravené k zahájení vysílání. Nova Group začne testovat své přístupové karty s předběžným komerčním označením Telekarta N, FTV Prima připravila smart card s označením Telekarta P. Obě pak s třetím, dosud nezveřejněným subjektem ještě připravují další, prémiovou abonenci Telekarta Komplet.

Zaváděcí ceny pro abonenty jsou předběžně nastavené pro první rok na 129 Kč měsíčně pro Telekartu N i Telekartu P; Telekarta Komplet by měla stát cca 399 Kč měsíčně. Po zakoupení předplatného s kartou (nebo bezkartovým modulem) bude mít divák po aktivaci karty bezplatný příjem po dobu 30 dní.


Přehled programů Telekarta N:
Nova HD, Nova+1HD, Nova2, Nova Cinema HD, Nova Gold, Nova Action HD, Nova Sport1 HD, Nova Sport2 HD, TVN HD, Seznam.cz, AMC HD, Retro Music, Óčko Black, Óčko STAR, knihovna Nova Plus

Přehled programů Telekarta P:
Prima HD, Prima+1 HD, CNN Prima News HD, CS Film, CS Mystery, CS History, Paramount Network, COOL HD, Prima Krimi, Prima Love, Prima MAX HD, Prima ZOOM HD, Sport1 HD, Sport2 HD, Sport5, knihovna iPrima

Přehled programů Telekarta Komplet:
Programy Telekarta N a Telekarta P a dále: Eroxxx, National Geographic Channel, National Geographic Wild, Eurosport1 HD, Eurosport2 HD, VH1, Wau, Viasat Nature, Viasat History, Viasat Explore, Jednotka HD, Dvojka, Trojka, JOJ Cinema HD, JOJ Family, Minimax, Jojko

Přehled neplacených programů v DVB-T2:
Test 1 - Info Nova SD (720x560 px), Test 2 - Info Prima SD (720x576 px), ABC TV, Barrandov, Barrandov Krimi, Barrandov Kino, Galerie, Klenot TV, Rebel, Relax, Šlágr, tvs), Óčko a veřejnoprávní stanice: ČT 1, ČT1SM, ČT1JM, ČT2, ČT3, ČT24, ČT :D/ČT art, ČT sport

Další podrobnosti budou zveřejněné v on line tiskové konferenci, kterou bude přenášet CNN Prima News. Přesné datum i čas bude včas oznámeno.


Pro satCentrum připravil Lipra, 1. 4. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.04.2021 • Zpoplatnění DVB-T2 televize zůstane aprílem?
19.03.2021 • Mezinárodní cena Emmy je konečně v Česku! Tvůrci seriálu #martyisdead rozbalili „televizního Oscara“
09.03.2021 • Startuje play off na O2 TV Sport, v přenosech nebudou chybět záběry z pohledu rozhodčích
16.02.2021 • JOJ Group a HBO GO vzájomne spolupracujú na dabingoch
31.12.2020 • PF 2021
24.12.2020 • Šťastné a veselé Vánoce vám přeje satCentrum! [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Dotaz 

01.04.2021 12:54 • ® unli
Dobrý den!
Toto je zpráva, nebo jen aprílový žert?
Díky.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist