Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 04:09:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Rok, kdy se mezi učebnice dostala i vzdělávací videa

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 05.04.2021


V uplynulém roce se krátké vzdělávací pořady staly běžnou součástí distanční výuky. Na portálu ČT edu, který Česká televize spouštěla 1. 4. 2020, si doposud žáci a učitelé přehráli přes 1,5 milionu videí. V posledních týdnech mají uživatelé největší zájem o materiály, které jim pomohou připravit se na přijímací zkoušky na střední školy a na maturity. Učitelé krom českého jazyka a matematiky využívají videa intenzivně i při výuce dějepisu, fyziky, přírodovědy nebo zeměpisu.


Distanční výuka klade na učitele nové nároky, a to také v podobě nutnosti střídat typy aktivit tak, aby i bez osobního kontaktu udrželi zájem a pozornost žáků. K výkladu proto připojují on-line cvičení, hry, čtení, nebo právě sledování krátkých vzdělávacích videí a následnou práci s nimi. „Z ročního fungování webu ČT edu je evidentní, že velká řada učitelů se opravdu snaží o to, aby hodiny žákům zpestřila a aby jim byla schopna probíranou látku předat poutavě i bez prezenční výuky. Vzdělávací videa zapojují buď přímo do distanční hodiny, nebo je žákům zadávají v rámci samostatné přípravy a o obsahu následně v hodině debatují,“ říká vedoucí projektu ČT edu Alžběta Plívová.

Roli videa jako nosiče vzdělávacího obsahu oceňuje i ředitel Národního pedagogického institutu Ivo Jupa: „Videa dětem umožňují pracovat se zajímavým obsahem, který primárně nevznikal jako učebnice, učení je pak velmi autentické. A protože se dané zdroje na ČT edu často netýkají jen jednoho předmětu, zasazují téma do širšího kontextu a propojují látky, které by se žáci jinak učili samostatně.“ Největší zájem mají uživatelé ČT edu nyní o pomoc s přípravou na přijímačky na střední školy a na maturity. „Vedle matematiky a češtiny jsou pak videa populární zejména tam, kde vyučující chtějí žákům předvést probíranou látku názorně, což výuka na dálku komplikuje, tedy například ve fyzice, zeměpise, a u žáků prvního stupně především v prvouce a přírodovědě nebo angličtině,“ doplňuje Plívová.

Využití krátkých videí při učení mladších žáků doporučuje i garantka prvního stupně vzdělávání v Národním pedagogickém institutu Hana Havlínová: „Videa přinášejí dětem informace prostřednictvím takového média, kterému rozumí a na které jsou zvyklé. Je to pro ně do určité míry jednodušší než čtení. Video navíc dává dětem nové zrakové podněty a je velmi názorné, dobře tak doplňuje obsah učebnic a děti se toho ve výsledku dozví více.“ Podle Havlínové vzdělávací videa zároveň usnadňují práci učitelům, kteří se snaží žáky namotivovat, zaujmou a dát jim impuls pro vlastní nápady či diskusi.

Právě videa pro první stupeň tvoří nejnavštěvovanější segment portálu ČT edu. Ten dnes pokrývá téměř tři stovky témat z více než čtyřiceti předmětů, od předškolní po středoškolskou výuku. Pro ČT edu Česká televize natočila už i dva internetové pořady pro žáky připravující se na důležité zkoušky, Nebojte se matematiky a Dáme to! „Využití videí se postupně stává nezbytnou součástí vzdělávacího procesu v současné moderní škole. Během pandemické situace roku 2020 portál ČT edu výrazně přispěl k motivaci a zpestření distanční výuky. Pomohl nejen učitelům, ale hlavně žákům, kteří se musí často sami vypořádat se zvládáním náročné látky,“ říká pedagog a poradce pro vzdělávání Petr Chára.

Od spuštění ČT edu 1. 4. 2020 zhlédli uživatelé na portálu více než 1,5 milionu vzdělávacích videí a stáhli přes osmdesát tisíc pracovních listů. Výrazný prostor na ČT edu dostávají náměty reflektující aktuální dění, historická jubilea i výzvy, kterým společnost čelí. V letošním školním roce tak web přiblíží tvorbu dramatika Williama Shakespeara, od jehož úmrtí uplyne 405 let, výročí konce 2. světové války nebo události spojené s Miladou Horákovou.

Web ČT edu Česká televize spustila společně s dalšími vzdělávacími projekty, UčíTelkou či Odpoledkou, v počátcích pandemie koronaviru, aby tak usnadnila žákům, jejich rodičům i učitelům distanční výuku. Portál v loňském roce získal speciální Filmovou cenu Technologické agentury ČR za zmírnění dopadů pandemie na vzdělávání a minulý týden ocenila úsilí České televize na poli vzdělávání Nadace České spořitelny.


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.04.2021 • Do šou Česko Slovensko Má Talent prichádza nová tvár!
02.04.2021 • Velikonoce 2021
26.03.2021 • Tisková zpráva z 6. zasedání RRTV, konaného dne 23. 3. 2021
26.03.2021 • Tisková zpráva z 5. zasedání RRTV, konaného dne 23. 3. 2021
25.03.2021 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 24. 3. 2021
16.03.2021 • Nova hledá soutěživé lidi, kteří se chtějí utkat o pohádkovou výhru

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist