Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 10:25:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Svezte se na dokumentární vlně na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 12.04.2021


Bavte se, poznávejte, odhalujte, cestujte – užívejte světa bezpečně, chytře a zábavně s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: určitě si nenechte ujít snímek Kosmonauti: Jak Rusko vyhrálo vesmírný závod; ukážeme vám Malé zázraky přírody; podíváme se na Nejvýkonnější vesmírné teleskopy; projdeme Mytické hory Bulharska; odhalíme Tajemství čínského Zakázaného města a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

12. 4., 22.00 hod. – Kosmonauti: Jak Rusko vyhrálo vesmírný závod (1/2)

Když v roce 1969 Neil Armstrong vstoupil na Měsíc, Amerika se zapsala do historie jako vítěz závodu do vesmíru. Jenže skutečnými průkopníky vesmírného výzkumu byli sovětští kosmonauti. Tento pozoruhodný celovečerní dokumentární film, který vám naservírujeme ve dvou částech, kombinuje vzácné a dosud nezveřejněné archivní záběry s rozhovory s žijícími kosmonauty. Vypráví fascinující a chvílemi děsivý příběh o tom, jak Rusové zavedli lidstvo do vesmírného věku. Jednou z nejzajímavějších chvil celého filmu je, když Alexej Leonov, muž který provedl první výstup do volného vesmíru, vzpomíná, jak se octl v pasti mimo vesmírnou loď 800 kilometrů nad Zemí.


14. 4., 20.00 hod. – Cirkus v divočině

Přinášejí nám radost i smích. Jejich jevištěm je celý svět. Na Gibraltaru tropí neplechu magoti bezocasí, kteří bleskovou rychlostí okrádají neopatrné turisty. Vtipné? Ano, pokud nepatříte k jejich obětem. Jejich příbuzní, japonští makaci červenolící, berou život mnohem pomalejším tempem a líně relaxují po krk ponoření v přírodních horkých pramenech. Jasně růžové zbarvení na tvářích s moudrým výrazem přitom připomíná staré pány, kteří strávili příliš času ve vířivce. Na ostrově Ellesmere v Kanadském arktickém souostroví se filmařům podařilo zachytit něco poněkud šíleného. Místní vlci se dostali ke ztracenému mobilu jednoho z kameramanů a teď s ním hrají fotbal. Tomu říkáme sociální média pro psovité šelmy. Rozveselují nás a jsou zdrojem dobré nálady i němého úžasu. Zvlášť když se objeví na nečekaných místech. Tak jako potřeštění malí tučňáci, kteří se batolí na jihoafrických plážích. Neměli by být spíš někde, kde je trošku chladněji? A znáte ten o luxusní turistické chatě nedopatřením postavené přímo na dálnici – dálnici pro slony? Teď si její prázdninoví obyvatelé užijí divočinu, aniž by museli vykročit ven. A když to udělají? Možná zjistí, že sloni jsou těmi, kdo se směje naposled a nejlépe.


14. 4., 23.00 hod. – Králové šrotu II (1. díl)

Seriál Králové šrotu je vysokorychlostní jízdou po industriální minulosti Velké Británie. Ve starých továrnách a na nepoužívaných mostech, neoblíbených lodích a mezi otlučenými auty zuří bitva. Muž a jeho stroje versus nepohyblivý šrot. Každá zakázka je novou výzvou pro naše hrdiny. Jejich zkušenosti a schopnosti jsou testovány až na hranice možností. Stavby padají špatným směrem, jsou plné jedovatého azbestu, ukrývají chráněná archeologická naleziště, nebo dokonce nebezpečné výbušniny. To všechno se musí stihnout a zvládnout tváří v tvář nemožně krátkému času a rychle se blížícím uzávěrkám. Pro Krále šrotu to je práce snů. Na recyklovaných agregátech, kovech a dřevu vydělávají miliony. Díky každodennímu šrotování si můžou dovolit helikoptéry, rychlá auta i závodní koně. Jsou mezi nimi zkušení veteráni, kteří už všechno zažili. Ale i mladí nováčci, kteří všechno znají nejlépe. V moderním světě demolice se schopní obchodníci snaží recyklovat až 99 % všech materiálů. Seznamte se s nimi osobně a zblízka v tomto seriálu. Sledujte je krok za krokem během nekonečného šrotování. A vždy očekávejte nečekané.


17. 4., 20.00 hod. – Malé zázraky přírody

Malé zázraky přírody jsou plné velkolepých příběhů o tom, jakými způsoby nejmenší zvířata přežívají uprostřed nemilosrdné divočiny. Svět je opravdu velký a nebezpečný. Co by se asi stalo, kdybyste se dostali do kůže malého zvířátka? Aby tito drobní hrdinové přežili, vyvinuly se u nich výjimečné schopnosti, díky kterým dokazují neuvěřitelné věci. Tento snímek odhaluje, co znamená být Malým zázrakem přírody – od největšího zvířecího umělce až po miniaturní tvory, kteří nám poskytují ohromné množství dýchatelného vzduchu.


18. 4., 23.00 hod. – Nejvýkonnější vesmírné teleskopy

Odhalte, co se ukrývá v nitru nejvýkonnějších vesmírných teleskopů a jak vlastně fungují. Odborníci z Evropské jižní observatoře prozrazují, jak nepředstavitelně citlivé nástroje, které mnohokrát předčí možnosti lidského oka, způsobily převrat v našem chápání vesmíru.


21. 4., 20.00 hod. – Mytické hory Bulharska (Stara planina)

Pohoří Velký Balkán se táhne od severozápadní části Bulharska až k pobřeží Černého moře. Do horských masívů „Starých hor“, jak se jim v Bulharsku říká, se zařezávají hluboká údolí Staré planiny. Bulharské pohoří je dlouhé více než 600 kilometrů. Na severu pozvolna stoupá a na jihu strmě klesá. Je velice různorodé, plné průsmyků a údolí. Narudlé pískovcové horské štíty Belogradchik jsou až 200 metrů vysoké. Zrodily se před několika miliony let díky tektonickým posunům. Dnes tyto kamenné formace zaujímají rozlohu asi 30 km². Jsou tvořeny směsicí červeného pískovce, snadno se lámou, a proto představují velkou výzvu i pro nejzkušenějšího horolezce. Přesto je tato oblast učiněným horolezeckým rájem: najdete tady 500 vrcholů a skoro 1000 lezeckých tras. Osmnáctiletý Todor, který je jedním z nejtalentovanějších bulharských horolezců, už jich pokořil rovné dvě stovky. Zrovna se chystá na sedmdesátimetrovou skálu jménem Prst. Jeho společník Angel na ni poleze úplně poprvé. Nejvyšší a nejdivočejší částí Velkého Balkánu je Střední Balkán. Většina z této oblasti se nachází za hranicemi přírodní rezervace Central Balkan National Park. To je jeden z největších národních parků v celé Evropě, a zároveň jedním z největších útočišť medvědů hnědých. A také častým místem pobytu biologa Vladimira Todorova, který se na tyto velké dravce specializuje. Když se samice medvěda chytí do pytlácké pasti, připojíme se k Vladimirovi a budeme sledovat, jak se ji snaží zachránit. Podaří se mu to?


21. 4., 21.00 hod. – Do divočiny: Argentina (Hory plné extrémů)

Jen málo států Jižní Ameriky se může pochlubit tak rozmanitou a různorodou krajinou. Na pustých stepích Patagonie, vysokých zasněžených vrcholech And, v hustých pralesích v okolí vodopádů Iguaçu, iberských bažinách a travinách v oblasti Pampas žije překvapivé množství divokých zvířat – od tučňáků, velryb a tuleňů přes kondory, až k pásovcům a lamám guanako. To je divočina Argentiny, velké země, která se rozkládá daleko od severu k jihu. Díky geografickým změnám a proměnlivým zeměpisným šířkám tady vzniká zajímavé mikroklima. Místní zvířata a rostliny jsou skutečně výjimečné. Seznamte se s nimi v tomto fascinujícím přírodovědném filmu.


24. 4., 20.00 hod. – Říše hmyzu

Bzučící, kousající, a někdy dokonce strašidelný hmyz může být pěkně otravný. Ale bez našich bezobratlých sousedů bychom měli pořádné problémy. Uklízí pro nás celou planetu. Opylují rostliny. Jsou základem potravního řetězce. Nebýt hmyzu, ostatní živočichové – včetně člověka – by neměli co jíst. Po milionech let evoluce se brouci stali miniaturním zázrakem, bez něhož se svět zkrátka neobejde. Obyvatelé říše hmyzu nejsou žádní strašidelní vetřelci. Jsou to veteráni života na Zemi, hlídači a opatrovníci životního prostředí i živitelé všech ostatních. Proto bychom měli nahlížet na brouky všeho druhu jako na malinké strážce, nebo dokonce jako na naše malé přátele. Koneckonců se zdá, že nás přežijí a budou vládnout světu dlouho poté, co my už tady nebudeme. Příběh hmyzu je jeden velký úspěch. Co bychom si bez brouků počali? Zaslouží si náš obdiv!


24. 4., 23.00 hod. – Tajemství čínského Zakázaného města

Letní palác v čínském Pekingu je symbolem moci a dlouhověkosti. Tento historický palác všeobecně známý jako Zakázané město je největší budovou světa. Odhalte společně s námi jeho architektonická tajemství a zjistěte, jak ovlivňuje podobu dnešního Pekingu. Zakázané město vystavěné nemilosrdným diktátorem se stalo zázrakem designu, technologií, ale i absolutní nadvlády. Proslulo silou, mystérii i svou krásou. Nyní jsou Tajemství čínského Zakázaného města konečně odhalena.


25. 4., 20.00 hod. – Z Ruska do Íránu: Cesta přes Kavkaz (1. díl)

Cestovatel, dobrodruh, objevitel a hlavní hrdina seriálu Pěšky po Americe Levison Wood přijal novou výzvu: vydal se na velkolepou, přes 4000 kilometrů dlouhou cestu z Ruska do Íránu. Cestuje po Kavkazu, nesmírně rozsáhlém a naprosto neznámém světě, a přitom se setkává s místními pozoruhodnými obyvateli. Levison vyráží z jižního Ruska a postupuje po Kavkaze směrem k Ázerbájdžánu, Gruzii, Arménii až do Íránu: velice uzavřené zemi, do níž nemá Západ už několik dekád prakticky žádný přístup. Cestou musí Levison překonat pustiny ležící na křižovatkách Evropy a Asie i historické zbytky slavné Hedvábné stezky. Levison si razí cestu stůj co stůj, přidává se k místním, živí se stejně jako oni a snaží se dorazit do svého cíle na pobřeží Kaspického moře. Připojte se k němu a zavítejte do málo známých míst na rozmezí Východu a Západu.


25. 4., 21.00 hod. – No Wave Back

Český dokumentární film No Wave Back sleduje příběh prvního českého surfaře, který se pokusí sjet vlnu označovanou jako big wave. Takové vlny jsou minimálně šest metrů vysoké. Ve Španělsku se vyskytují jen zřídka a vyznačují se svou unikátností. Stejně unikátní je i skupina tamních lidí, která na tyto vlny po celé roky čeká. Cesta skrze komunitu k samotné vlně, to jsou výzvy, kterým se postavil český surfař Matěj Novák.


25. 4., 22.00 hod. – Takumi: Mistři řemesla

Stát se odborníkem trvá 10 000 hodin, ale stát se mistrem Takumi trvá 60 000. Tento jedinečný dokument vypráví příběh čtyř řemeslných mistrů Takumi a jejich oddanosti životu nekonečného opakování a žádných zkratek. Dokument také zkoumá, jak lidské řemeslo přežije, až bude umělá inteligence vyvinuta zcela mimo naše schopnosti.


25. 4., 23.00 hod. – Rychlejší než světlo

Vyrazit do neznáma, zjistit, co se ukrývá za obzorem, objevit nové hvězdy, nové světy… Je to sen starý jako lidstvo samo. Dnes vědci věří, že galaxie je plná slunečních soustav a že se v ní nachází až devět miliard hvězd podobných našemu Slunci, které obíhají planety, jako je Země. Jenže právě probíhající zběsilý závod najít další obyvatelné světy, dokonce snad i v naší Sluneční soustavě, vyvolává jistou otázku. Jak se tam dostaneme? Dokumentární film Rychlejší než světlo diváky naprosto oslní. Získáme díky němu naši vlastní jízdenku do první třídy na palubě vesmírných lodí budoucnosti. Objevte technologie, které budou pohánět budoucí vesmírné závody – od nukleární fúze, přes energii černých děr a antihmotu, až po warpový pohon. Zjistěte, že raketové technologie příštích generací nejsou jen pouhou představou z hollywoodských filmů. Ale že se díky největším vynálezcům lidstva právě teď vyvíjejí v několika různých laboratořích a vesmírných centrech. Odhalte, jak se vědcům daří využívat nejmodernější technologie k dosažení ultra vysokých rychlostí. A jak vycházejí z nejnovějších poznatků a šokujících nových fyzikálních objevů, aby postavili nové rakety budoucnosti.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 12. 4. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.04.2021 • Městská kanalizace za pět miliard na Viasat Explore
09.04.2021 • Djoković a Nadal od 11. dubna na turnaji ATP Monte-Carlo Masters
06.04.2021 • Skandál, který otřásl celou britskou vládou na Epic Drama
05.04.2021 • Vydejte se za poznáním ve 14. týdnu díky Prima ZOOM
02.04.2021 • Ronde van Vlaanderen: Milovaný i nenáviděný závod
28.03.2021 • Dokumenty pro vás na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist