Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 14:49:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Milovníci seriálu Slovania, tešte sa! Vychádza román o Drahe, Vladovi či Radúzovi!

  Autor: TV JOJ , e-mail: info@joj.sk Přidané: 16.05.2021


Seriál Slovania sa dostal na televízne obrazovky pred pár týždňami a získal si stovky tisíc divákov. Výpravná historická sága priniesla časť príbehu, ktorý však jej autori a scenáristi Veronika a Jozef Kolejákovci dorozprávali v rovnomennej knihe. Slovania, nie sú prepisom seriálového scenára, ale plnohodnotným románom.


„Kniha Slovania zachytáva svet rovnomenného seriálu a príbeh jeho hrdinov v románovej podobe. Písali sme ju počas nakrúcania a je rozšírená o motívy a udalosti, ktoré sa do konečnej podoby seriálu nedostali. Kniha je členená na tridsať kapitol, ktoré sú vždy písané z pohľadu jednotlivých postáv: Drahy, Vlada, Radúza, Lady či Bela. Umožňujú tak vcítiť sa hlbšie do toho, čo postavy prežívajú a čo im osud kladie do cesty,“ hovoria o knihe Slovania autori.

„Oproti seriálovej podobe je dej v mnohom odlišný, košatejší a odlišné sú aj bojové scény, a spomienky na minulosť. Rozprávanie je ešte viac založené na atmosfére a popretkávané dobovými prvkami každodenného života na začiatku 7. storočia. Väčšiu plochu majú aj vedľajšie postavy, ktoré majú dosah na hlavných hrdinov. Dokonca aj zdanlivo nepreniknuteľný a vypočítavý žrec Čarad odhalí svoje ľudské obavy a trápenie,“ dodáva Veronika Kolejáková.

„Kniha vychádza z pôvodného námetu pre 16-dielny seriál. Viacero bočných dejových motívov sa v odvysielanom seriáli napokon neobjavilo, takže kniha bude aj pre pozorných divákov obohatením. Pre čitateľov, ktorí sa rozhodnú siahnuť po nej, hoci seriál nepozerali, môže byť určite samostatným zážitkom,“ uvádza Jozef Koleják.


Anotácia:

Sirota Draha je krehké dievča, ktoré napriek nepriazni novej rodiny drží pri živote odvaha a doposiaľ nepreskúmané liečiteľské schopnosti. Pri hľadaní seba samej ju okrem múdreho učiteľa sprevádza aj záhadný cudzinec, ktorého zúboženého a vysileného náhodou objaví v lesoch. Príbeh Slovanov je zasadený do obdobia dejín, v ktorom ešte neexistovali hranice súčasných štátov. Každodenný život bol sprevádzaný zabudnutými rituálmi a fascinujúcou mystikou náboženstva spätého s divokou prírodou, temnými lesmi, nedostupnými priesmykmi a jaskyňami. Ľudia na našom území sa podobne ako hrdinovia románu museli naučiť sami rozhodovať o svojom osude. Nepriateľmi im mohli byť nielen barbarskí Avari, no aj tyrani zo susedného hradiska. Kmene však silné vedenie potrebovali a kto by nesiahol po moci, keď mu leží pri nohách? Viac o knihe TU.


Ukážka z knihy:

Zamračený Čarad sa skloní nad cudzincom. Rýchlym pohľadom prebehne nespočetné rany a modriny na tele. Potom sa prudko narovná.

„Nič zvláštne, Avari. Vyhodili ho po ceste. Zajtra ho zakopem. Ak ho dovtedy nerozoberú vlci.“

„To nemôžete! Veď žije!“

Drahe horia líca, už nie od námahy, ale od hnevu. Chytí Bohdana za ruku a položí ju cudzincovi na srdce. Ona v ňom život cíti, aj keď je šumenie stále slabšie.

„Je to boh. Má v sebe niečo iné. Viem to.“

Čarad sa už na ňu ani neotočí, karhavý pohľad nasmeruje na Bohdana. Starešina uvoľní ruku, pohladí Drahu po vrkoči a múdro žmurkne. Viac od neho čakať nemôže. Prekročí chladné telo a nechá ju s ním samu.

Noc sa už votrela všade, nad jazerom sa vznášajú modré chumáče jemnej hmly. Draha kľačí na rovnakom mieste pri mŕtvom-nemŕtvom, ktorému zatiaľ aspoň zľahka ošetrila rany. Chlapci sa dávno rozpŕchli loviť, obrovské luky sa im hompáľajú na chrbte, les dnes patrí len im a ich strelám. Je spln, mesiac na vrchole sily osvetľuje bralo nad hradiskom, kde matky celkom určite pri slabých smolniciach žmolia v rukách drevené figúrky, prosia s mokrými lícami cez modly svojich patrónov, aby sa synom v skúške pošťastilo. Lúčia sa s deťmi, ktoré ráno vypravili posledný raz z rodného domu, kam sa im už nevrátia...


Rerdakcia TV JOJ, 14. 5. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.05.2021 • Hokejový ošiaľ v rámci Majstrovstiev sveta 2021 vypukne na RTVS už tento piatok
16.05.2021 • Show Jana Krause – 19. 5. 2021
14.05.2021 • Hvězdně obsazená přípravka České televize - Hřebíčková, Trojan, Špalková, Langmajer či Bohdalová se představí v desítkách nových projektů
12.05.2021 • Media Club byl dubnovým vítězem, LIKE HOUSE měl téměř milion video přehrání
10.05.2021 • Prima COOL: Simpsonovi se dočkali 700. epizody
08.05.2021 • Show Jana Krause – 12. 5. 2021

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist