Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 15:18:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vzhůru za dobrodružstvím na Prima ZOOM ve 23. týdnu

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.06.2021


Prima ZOOM vám rozšiřuje obzory, ale především vás také baví. Dokumentární skvosty pro vás: čekají vás Tajemství ukrytá v ledu; objevíme Zapomenuté megastavby IV; hrůznou, ale i fascinující podívanou nabízí Velká bitva u Kurska a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

7. 6., 23.00 hod. – Tajemství vesmíru V (Sedm divů sluneční soustavy)

Nastal čas odhalit tajemství vesmíru. Ve všech jeho koutech můžeme nalézt klíč k naší vlastní minulosti, a zároveň budoucnosti. Pokračování úspěšného seriálu zachycuje dějiny lidského vědění o kosmu. I po padesáti letech bádání se stále dozvídáme něco nového. Vědomostí a poznatků je dokonce čím dál tím víc. V páté sérii Tajemství vesmíru se zaměříme na sedm divů sluneční soustavy, prozkoumáme nové důkazy, které pocházejí přímo z povrchu Marsu, prožijeme útok asteroidů i magnetickou bouři, zvážíme možnost cestování v čase, ponoříme se do tajů vesmírných sond nebo totálního zatmění a budeme čelit temné budoucnosti našeho Slunce. Každá epizoda zachycuje napínavý příběh zvídavých badatelů a statečných objevitelů, kteří se odvážili do neznáma.


8. 6., 21.00 hod. – Tajemství ukrytá v ledu

Nenechte si ujít fascinující výpravu do minulosti a odhalte poklady zamrzlé v čase v tomto ledovém snímku. Alpské ledovce tají. Nevítaný důsledek klimatických změn má přesto jednu výhodu. Ledovce „odemykají“ dosud neproniknutelné „bezpečnostní schránky“ a na jejich povrch „vyplouvají“ neocenitelné poklady. Ať už to jsou historické artefakty nebo lidská těla, přinášejí nám různá svědectví o minulosti, která byla až do dnešních dní dobře uchovávána v ledu. Historikové už našli předměty z první světové války, kdy frontová linie vedla až tři tisíce metrů vysoko. Dnes si díky nim můžeme uvědomit, jak těžko se v takových nadmořských výškách tehdejším vojákům žilo. Archeologům pracujících na ledovcích se také podařilo objevit dřevěné pozůstatky z doby bronzové, které přinášejí fascinující informace o životě z doby před čtyřmi tisíci lety. Ale jedním z nejvýznamnějších objevů jsou pozůstatky páru, jenž zahynul na ledovci před 75 lety. Jejich dcera Marceline nikdy nepřestala doufat, že se rodiče jednoho dne najdou – a led nakonec polevil.


9. 6., 20.00 hod. – Louka: Ztracený ráj

Připojte se k nám na velkolepé dobrodružné celovečerní výpravě, která vede jenom kousek od domu za roh. To, co na první pohled vypadá jako plevelem porostlá louka ponechaná svému osudu, se tváří v tvář objektivu zvídavé kamery stává pozoruhodným vesmírem plným života. Na louce žijí tvorové, kteří patří k nejkrásnějším a nejpodivuhodnějším, jaké si dokážete představit. Odehrává se tady nekonečný koloběh života a rozkladu. Probíhají zde pozoruhodné rituály páření a tajuplné společenské interakce. Připojíme se k mladým kolouchům a necháme se provést všemi čtyřmi ročními obdobími. Budeme sledovat, jak rostou a dospívají, a prozkoumáme jejich přirozené životní prostředí. Ale to není všechno. Díky zvídavé kameře se „snížíme“ na úroveň cvrčků, ptáků i včel. Vychutnáme si skrytý půvab a krásu bujarých květin, které čelí čím dál vážnější hrozbě. Stále více luk se totiž stává obětí rozvoje a intenzifikace zemědělské výroby. Tento přírodovědný film odhaluje, proč je důležité chránit přírodní ráj v našem sousedství. A také proč bychom měli věnovat více pozornosti trávě přímo pod našima nohama.


9. 6., 22.00 hod. – Zapomenuté megastavby IV (Katastrofa v poušti)

Proč byly vystavěny a jak to, že někdo dopustil, aby se rozpadly? Po světě najdeme mnoho příkladů neuvěřitelných stavitelských projektů a budov navržených tak, aby ulehčily životy svých nájemníků, ohromily každého návštěvníka a vydělaly spoustu peněz pro ty, kdo je postavili. Byly to stavby snů. Aby vůbec vznikly, často bylo nutné překonat obrovské problémy a vymyslet úplně nové technické postupy. Mnoho z nich přesto zůstalo opuštěno, odvrženo jako zbytečně velké, předražené, zastaralé hračky – a nikdy nesloužily účelu, jakému původně měly. Některé se staly obětí politických tahanic a finančních problémů. Jiné nedokázaly držet krok s dobou, rozvojem nových technologií nebo rozmary módních trendů. Anebo to jednoduše byly pouhé monstrózní důkazy pýchy, marnivosti, chamtivosti a čiré hlouposti svých stavitelů, a proto ztroskotaly. Ve čtvrtém pokračování tohoto vzrušujícího seriálu se podíváme na další zapomenuté megastavby, jako je sovětské město duchů vystavěné po vzoru amerického snu, nacistická pevnost na ostrově Guernsey nebo zničená základna nechvalně proslulého drogového lorda Pabla Escobara.


10. 6., 20.00 hod. – Velká bitva u Kurska (Kurský oblouk: Operace Citadela)

Bitva u Kurska, která se odehrála během druhé světové války v létě roku 1943, se zapsala do historie jako jeden z největších střetů vojenských dějin. Zúčastnily se jí více než tři miliony vojáků, 10 tisíc tanků a osm tisíc letadel. Patří také k nejdůležitějším. Vůdce nacistické Třetí říše Adolf Hitler chtěl rozhodujícím způsobem odpovědět na zdrcující porážku, kterou utrpěli nacisté tváří v tvář sovětské Rudé armádě v bitvě u Stalingradu. U Kurska mělo nacistické Německo poslední šanci znovu získat ztracenou převahu na východní frontě a provést bleskurychlou ofenzívu. Navzdory tomu, že množství mužů a techniky, které se nacisté rozhodli do bitvy vrhnout, bylo tak obrovské, že si ho takřka nedokážeme představit, sovětská protistrana získala čas se na útok nacistů dobře připravit. Překvapivě jim ho poskytl samotný Hitler, když operaci několikrát odložil. Plán nacistů vyhladit Rudou armádu jednou provždy ztroskotal. Ale ne předtím, než obě strany utrpěly těžké ztráty. Proč a jak se tato velká a významná bitva udála právě u Kurska?


13. 6., 20.00 hod. – Guy Martin: Nejrychlejší dodávka světa

Stane se Guy Martin se svým oblíbeným tranzitem nezpochybnitelným králem dodávek? Guy se rozhodl dokázat, že je jeho dodávka nejrychlejší na světě. A chce proto pokořit hned dva rekordy: rychlostní rekord, který je 284 kilometrů v hodině, a rekord na nejnebezpečnějším závodním okruhu Nürburgring v Německu. Jestli to někdo dokáže, je to Guy Martin, a na to potřebuje celovečerní snímek.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 6. 6. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.06.2021 • Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika
05.06.2021 • Golfový Memorial Tournament legendy Jacka Nicklause
04.06.2021 • Červen na Discovery patří světovým oceánům
31.05.2021 • Soutěž o televizi nebo PlayStation se seriálem Moscow Noir
30.05.2021 • Odstartujte červen s Prima ZOOM
28.05.2021 • Víkend na Eurosportu: Světový tenis a cyklistika

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist