Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:21:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Velká porce dokumentární zábavy na Prima ZOOM ve 25. týdnu

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 21.06.2021


Vrhněte se po hlavě do světa poznávání prostřednictvím Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: poznáme Krásy Řecka: Ostrovy i Krásy divokých Galapág; budete žasnout, čeho se odvážili Géniové zločinu; neznámé chování keporkaků odhalí Zaříkávačka velryb; užijete si návrat oblíbeného seriálu Norské domy snů IV; připomeneme se začátek expedice Tatra kolem světa 2 a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

21. 6., 21.00 hod. – Krásy Řecka: Ostrovy (Kyklády)

Řecko je země hustých lesů a zasněžených hor, vysokých útesů i holých písčin. Jeho přírodním krásám se vyrovná jedině historický význam. Zažilo první evropské civilizace, zakladatele filozofie i rozhodující bitvy. V tomto seriálu uvidíte pozoruhodné letecké záběry malebných zátok, dechberoucích pohoří, divokých říčních delt, idylických vesniček a starobylých klášterů. Tentokrát se vydáme na pět řeckých ostrovů, kde se znovu setkáme s obyčejnými místními lidmi. Rybáři, mniši, sochaři mají vlastní jedinečný pohled na zdejší historické stavby, posvátná místa, starodávné tradice a kulinářské umění. Zavítáme na Kyklády a na vulkanický ostrov Santorini, na Dodekany nedaleko tureckého pobřeží, na světoznámou Krétu, na Peloponéský poloostrov, na který jako první turisté zavítali starověcí Římané, a na Jónské ostrovy v čele s oblíbeným letoviskem Korfu.


22. 6., 22.00 hod. – Vesnice čápů

Malá vesnička Rühstädt s pouhými dvěma sty obyvateli je domovem největší populace čápů bílých v celém Německu. Takřka čtyřicet párů těchto překrásných ptáků se každé léto usídlí na střechách místních domů. Oblíbení čápi a jejich čerstvě vylíhnutí potomci zároveň každoročně přilákají okolo třiceti tisíc fanoušků a příznivců z široka daleka. Obyvatelé odlehlé vesničky dokážou využít „ptačí turismus“ ke svému prospěchu, ale má to i své nevýhody: zástupy návštěvníků blokují cesty, střechy se prohýbají pod tíhou hnízd a fasády domů jsou potřísněné ptačími výkaly. Naštěstí je tady stálý klub přátel čápů, který se společně se schopným starostou dokáže o vše potřebné postarat.


23. 6., 20.00 hod. – Krásy divokých Galapág (V sevření oceánu)

V dálavách Tichého oceánu se ukrývá zvláštní svět, jaký byste marně hledali jinde. Před mnoha milióny let se z vln vynořila nová země, kde se usadila nejpodivuhodnější zvířata na Zemi. Ale to není všechno, na Galapágách se toho ukrývá ještě víc, než je patrné na první pohled. Je to souostroví stvořené nespoutanými silami živlů. Ráj naprosto vydaný napospas divokým mořským proudům. Dochází tady k neustálým přeměnám, díky kterým můžou zdejší obyvatelé přežívat nejen na souši, ale i v okolních vodách. Prohlédněte si zblízka nejslavnější ostrovy světa! Připravte se, že uvidíte Galapágy tak, jak jste je dosud nikdy neviděli, a že vás to pořádně překvapí.


23. 6., 23.00 hod. – Géniové zločinu (Slavní tuneláři)

Geniální mozky pracují nejen ve službách dobra. Z různých špatných důvodů, ale nejčastěji kvůli chamtivosti a s vidinou vysokého zisku, stojí také na straně zla. Fascinující seriál Géniové zločinu není o tom, že by něco fungovalo špatně, ale o tom, jak fungují špatné věci. Odhaluje pozadí i podstatu všech možných vynálezů, které vznikly v rozporu se zákony. Představte si moderní zázraky určené pro černý trh.


24. 6., 20.00 hod. – Rudý baron

Manfred von Richthofen byl německé letecké eso. Dobře vypadal, pocházel z aristokratické rodiny a během první světové války sestřelil desítky nepřátelských letadel. Proto se mu začalo říkat Rudý baron. Stal se skutečnou mediální hvězdou a idolem. Ale jeho legenda bude zpochybněna – a to hned teď! Jistý německý historik získal přístup do rodinného archivu Richthofenových. Podařilo se mu odhalit dokumenty, které Rudého barona líčí ne jako rytíře nebes, ale jako krutého zabijáka.


24. 6., 22.00 hod. – Megeti: Život vlčka

Na „střeše Afriky“ žijí poslední vlčci etiopští na světě. Jejich domovem je jedinečné místo, které vybíhá čtyři tisíce metrů do nebes. Slunce se tady rve s dešťovými mraky o převahu, ledové vichry se prohání mezi listy, a když v noci padne mlha, nic nepřipomíná Afriku. Tento snímek je dramatickým příběhem o životě jedné osamělé samice vlčka. Megeti přišla o svou smečku a náhle se o sebe musí postarat sama. Putuje po vrchovině a hledá nový domov. Je pro ni životně důležité najít novou rodinu. Cestou se dostává do neznámých končin, kde žijí pastevci dobytka i jiní vlci. Snaha dostat se do cizí smečky je riskantní, ale vyhlídce lepších lovišť a většího bezpečí se dá jen těžko odolat. Kamera pečlivě sleduje den za dnem, jak se Megeti snaží sblížit s neznámou smečkou. Díky tomu zachycuje jedinečné a vzácné momenty ze života v divočině. Megeti má nakonec úspěch. Jenže když dorazí jistý nezvaný host, tragédie na sebe nenechá dlouho čekat.


25. 6., 20.00 hod. – Zaříkávačka velryb

Týmu pěti kameramanů se během tří měsíců sezóny velryb v zátoce Hervey Bay podařilo vůbec poprvé zaznamenat dosud neznámé chování keporkaků. Blízká setkání natočená v nejvyšším možném rozlišení a tak, jak jste je dosud neměli možnost vidět, vyrážejí dech. Sledujte jedinečné přátelství zaříkávačky velryb Vicki Neville s australskými keporkaky.


25. 6., 21.00 hod. – Guadalquivir: Poklad Andalusie

Masožravec, vegetarián, mrchožrout… Hlavní hrdinkou naší výpravy po březích španělské řeky Guadalquivir, které arabští emíři kdysi říkali Wadi al Kabir (Velká řeka), je jedna liška. Řeku dobře zná. I když asi netuší, že Guadalquivir má délku 650 kilometrů a na konci se vlévá do Atlantského oceánu na místě, kde ve slaných bažinách národního parku Doñana existuje pravý evropský ráj divokého zvířectva. Naše hlavní hrdinka liška žije střídavě sama nebo ve společnosti jiných. Je stejně nenápadná jako kočka a lstivá jako vlk. A co víc, vůbec nerespektuje pravidla hry. Podél říčních břehů dále na jih, kde je o něco bezpečněji, narazíme na mnoho dalších zvířat. Řeka Guadalquivir, která je v obležení vážek, skrývá mnohá tajemství: kdysi tady žili prehistoričtí obři jeseteři, dokud najednou nezmizeli. Slané bažiny Doñany jsou naopak plné švitořících ptáků. Nepřehlédnutelní plameňáci, elegantní ibisové, nachoví pophyriové a kolpíkové se tady shromažďují v obrovských množstvích. Nedaleko číhá pozoruhodný rys iberský, který je nejohroženější kočkovitou šelmou světa. V tomto přírodovědném filmu vyrazíme společně s naší hrdinkou liškou na výpravu ze sněhem pokrytých vrcholů Cazorly až na pobřeží, kde se řeka Guadalquivir snoubí s oceánem.


26. 6., 20.00 hod. – Sokoli: Nejrychlejší práci světa

Sokol stěhovavý je nejrychlejším zvířetem na světě – dokáže letět rychlostí až 320 km/h. Ale co všechno takový rychlostní rekordman potřebuje? Abychom to zjistili, budeme sledovat mladou rodinu sokolů, kteří vyrůstají v centru amerického Chicaga. Připojíme se k renomovanému chovateli ptáků Lloydu Buckovi. Ten je vyzbrojený nejmodernější technikou a společně s předními vědeckými odborníky na ptáky podrobí své sokoly pečlivým zkouškám. Jako by to nestačilo, uvidíme také, jestli se Lloydovi podaří vycvičit jednoho z mladých sokolů na největší zkoušku rychlosti a vytrvalosti – závod proti olympijskému bruslaři ve Švýcarských Alpách. Nenechte si ujít nevídané experimenty a bezprostřední pohled na nejrychlejší ptáky světa. Buďte u toho! Odhalte tajemství sokolů, a hlavně zjistěte, jak je možné, že dokážou tak rychle létat.


26. 6., 21.00 hod. – Velké pláně: Utajená divočina Ameriky

Když se řekne „severoamerická prérie“, většina z nás si představí nekonečnou dlouhou cestu, která se táhne daleko za horizont. Nebo symetrické řady kukuřice, řepky a pšenice rostoucí všude, kam oko dohlédne. Ale hned za hranicí těchto polí leží neznámá, utajená divočina Ameriky. Než se na nich usadili Evropané, Velké planiny se otřásaly pod kopyty obřích stád bizonů a antilop. Bylo to místo, které si tehdy opravdu zasloužilo přezdívku „Serengeti Severní Ameriky“. To je už dávno, a přestože prach nad nimi se dosud úplně neusadil, planinám hrozí velké nebezpečí. Naštěstí i dnes vyvolávají úžas, hlavně díky tomu, že nabízí jiné výhledy i zvuky, a dokonce i špetku naděje. Každoročně se nad planinami rozezní kakofonie ptačího volání, které zní jako zvuk polnice. To když se na řeku Platte v Nebrasce snese půl milionu jeřábů kanadských. Mají namířeno dále na sever a jejich pravidelná migrace je jedním z nejzajímavějších přírodních výjevů světa. Dole na zemi se rodina mrštných lišek snaží najít obživu mezi keři pelyňku, zatímco mezi lány brouzdá vidloroh americký. Takřka tunoví býci bizonů do sebe střemhlav vrážejí v souboji o právo na páření a prach nad prériemi se znovu divoce víří. Medvědi grizzly, které odsud lidé vyhnali v 19. století, se opět vracejí. Taková je utajená divočina Ameriky. Jako by se čas na Velkých planinách obrátil a všechno se vracelo do starých dobrých kolejí.


27. 6., 20.00 hod. – Norské domy snů IV (1. díl)

Vydejte se společně s námi do Norska. Nenechte si ujít další zajímavé a poutavé domy snů, které sympatický tým zkušených designérů a šikovných řemeslníků upravuje přesně podle představ náročných klientů. Díky jejich láskyplné péči se staré barabizny postupně mění na domy, které jsou nejen krásné, ale i důmyslně funkční. Atmosféra tradičního života na venkově, dechberoucí, drsná, ale krásná příroda, fascinující přestavby a rekonstrukce… To je nejúspěšnější a nejzábavnější severský lifestylový pořad, který si nemůžete nechat ujít.


27. 6., 21.00 hod. – Tatra kolem světa 2 (1. díl)

Připomeňte si první část expedice Tatra kolem světa 2 (TKS2) a jak její pouť ovlivnila pandemie covidu-19. Expedice si kladla za cíl navázat na původní expedici z let 1987–1990, a vzdát jí tak poctu a oživit její tehdejší velikost. Plánovaná trasa měla vést přes Střední a Východní Asii, projet Jižní, Střední i Severní Amerikou a přes celý africký kontinent zpět do České republiky. Celkem bylo v plánu ujet během tří let více než 250 000 km a navštívit na sedmdesát zemí světa. Expedice byla koncipovaná jako otevřená, tj. na palubu se může během jejího trvání přidat prakticky kdokoli. Mimo dočasné členy týmu pojedou i členové stálí – především jeden ze zakladatelů TKS2, Marek Havlíček. Jenže výpravu naplno zasáhla koronavirová krize a umožnila projet „jen“ Balkán, Turecko a Írán. Aktuálně se posádka nachází na svém druhém putování po africkém kontinentu, které uvidíte na podzim opět na Prima ZOOM. „Pojeď v tom s námi!“


27. 6., 22.00 hod. – Výstavba obrů II (Ledový hotel)

Pokračování fascinujícího seriálu odhaluje výjimečné inovace, díky kterým mohly vzniknout rekordní, přímo obří stavby. A nejen to! Zároveň se podíváme do jejich zákulisí a odhalíme, na jakém principu vlastně „stojí“. Podívejte se, jak inženýři a dělníci statečně překonávají útrapy arktických dní i nocí, aby postavili jeden z největších ledových hotelů světa. Nenechte si ujít stavbu největší a nejrychlejší horské dráhy, na kterou bude zapotřebí 1500 tun oceli a která musí být dokončena za pouhých šestnáct měsíců. Nebo mega horský tunel, nejlepší vlak světa, nejodolnější letadlo, výletní loď budoucnosti – a ještě mnoho dalších obrů.


27. 6., 23.00 hod. – Hranice lidského těla (Pásmo Gazy)

Podívejte se společně s námi na některé z nejvýjimečnějších lidí a odhalte, jaké jsou hranice našeho těla. Abychom je skutečně pochopili, náš průvodce Todd Sampson si nejen vyzkouší to, co oni. Dokonce se dokonale vžije do jejich situace a věda mu přitom poslouží jako spolehlivá mapa a věrný průvodce. V sérii Hranice lidského těla se podíváme do Etiopie, pásma Gazy, Mexika, USA, Japonska, Beninu a na Sibiř. Budeme zkoumat lidské možnosti a potenciál. Odhalíme, jak se naše mysl i tělo dokážou přizpůsobit takřka jakýmkoli podmínkám – i extrémním. Připravte se na zábavnou, šokující, dojemnou a nečekanou podívanou. Dokument přibližuje klíčové momenty evoluce, a díky špičkovým digitálním efektům proniká hluboko do podstaty neuvěřitelně přizpůsobivého lidského těla. Hranice lidského těla přesvědčí každého obyčejného člověka, že s řádnou přípravou se dostaneme dál, než jsme si kdy dokázali představit. Je to věda, ale ne taková, jakou znáte.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 20. 6. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.06.2021 • Fortuna liga prichádza na VOYO, Dajto a Nova Sport: Nový ročník odštartuje televíznym súbojom Trenčína s ViOnom [ 1 ]
19.06.2021 • Anna Boleynová: Zatčení, soud, poprava na Viasat History
18.06.2021 • I největší savci na světě mají svou nemocnici - sledujte dokumentární seriál na Viasat Nature
16.06.2021 • Seriál Operace Buffalo - tajemný úsek australské historie - na Epic Drama
15.06.2021 • Železnice v arktickém ledu - seriál o extrémním lidském úsilí na Viasat Explore
14.06.2021 • Vaše týdenní dávka dokumentů na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist