Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 05:39:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Nekonečno možností poznávání na Prima ZOOM ve 34. týdnu

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 22.08.2021


Vydejte se daleko do historie, zažijte nedávné události novým pohledem, prozkoumejte naše okolí i vzdálený vesmír – to vše nabízí Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se Od Himálaje k Indickému oceánu; odhalíme Saturnova tajemství; vaší pozornosti nemohou uniknout Prezidenti ve válce nebo seriál Vyjednávači; překvapí vás Velký letadlový útes a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

23. 8., 20.00 hod. – Zaniklé britské železnice II (Derbyshire)

Výlet podél bývalé expresní železnice z Londýna do Manchesteru. Příběh linky 1822 Hetton. Průzkum ztracené velšské linky, která kdysi vznikla kvůli převozu břidlice. Cesta skotskou Vysočinou. To všechno, a ještě víc uvidíte v druhém pokračování seriálu Zaniklé britské železnice. Od 60. let 20. století bylo odstaveno šest a půl tisíce kilometrů britských železničních tratí. Nyní o několik desetiletí později se Rob Bell vydává na cestu za odhalením ztracených kolejí v historickém seriálu. V každé epizodě se Rob zaměřuje na jinou trať. Odhaluje skrytou krajinu, ztracenou infrastrukturu i zapomenutý svět, který zmizel, když po železnici přestaly jezdit vlaky. Zjišťuje, jak zrušení trati ovlivnilo místní komunitu, průmysl a životní styl celé oblasti. Ale nejen to. Zároveň se přesvědčuje o tom, že konec byl také novým začátkem. Ze starých nádraží jsou dnes překrásné domy, signalizace byla obnovena a historické železniční tratě po celé zemi jen vzkvétají. Seznamte se s Velkou Británií v takové podobě, v jaké jste ji dosud neviděli – ať už je to venkovský Wales nebo skotská Vysočina.


23. 8., 21.00 hod. – Od Himálaje k Indickému oceánu

Dobrodružná výprava začíná na rušném tržišti v Dillí, vede přes Indii do Nepálu a na Srí Lanku. V Indii se zúčastníme každodenního hindského náboženského rituálu Ganga Aarti v městě Váránasí. V Nepálu si prohlédneme monumentální hindské chrámy a projdeme se po místních tržištích, kde se seznámíme s prodavači koření i nejstarším hrnčířem z města Bhaktapur. Z chladné vysokohorské oblasti Himaláje vyrazíme za teplejším počasím na jih. Zamíříme na Srí Lanku, ostrov buddhismu. Užijeme si dechberoucí výlet po železnici na Centrální vysočině, budeme se toulat po nejrozlehlejší oblasti, kde se pěstuje čaj, a naši výpravu zakončíme před jedním z nejvyšších památníků světa: impozantní stúpou Ruwanwelisaya.


23. 8., 23.00 hod. – Saturnova tajemství

Sonda Cassini, kterou před lety vyslala NASA na dobrodružnou expedici do vesmíru, odhalila mnohá tajemství šesté planety Sluneční soustavy. Co skrývají měsíce Saturnu, odhalíme díky záběrům, které nám sonda Cassini poslala zpátky na Zemi. Díky filmu Saturnova tajemství zároveň zjistíme, jak důležitou roli sehrála tato sonda a co všechno zjistila, než na samém konci své úspěšné vesmírné mise shořela na prach.


24. 8., 20.00 hod- – Prezidenti ve válce (Výzva k chrabrosti)

Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan a George W. Bush. To je osm amerických prezidentů, významných mužů dějin, kteří sloužili v druhé světové válce a stali se vrchními veliteli amerických ozbrojených sil. Dva historické celovečerní filmy Prezidenti ve válce vyprávějí příběh o tom, jak tyto muže změnily a poznamenaly jejich válečné zážitky. A také o tom, jak z tohoto konfliktu vyšli jako vůdčí osobnosti a jak válečná vřava ovlivnila rozhodnutí, která dělali, když se nakonec dostali až do Bílého domu.


25. 8., 23.00 hod- – Vyjednávači (Olympijské hry v Mnichově)

Strhující seriál Vyjednávači kombinuje audio nahrávky a přepisy rozhovorů mezi únosci a policisty. Díky tomu vznikla věrná a detailní rekonstrukce, která zachycuje vteřinu po vteřině nechvalně proslulé situace, během nichž bylo nutné osvobodit vězněné rukojmí. Vyjednávači odhalují, jak se tyto složité události odehrávaly nejen z taktického, ale i z psychologického úhlu pohledu. Napínavé a nervy drásající rekonstrukce osvobozování rukojmích doplňují skutečné archivní záběry a úplně nové trojrozměrné digitální animace. Ty umožní lépe porozumět všemu, co se během vyjednávaní odehrávalo, k jakým dramatickým situacím docházelo a které strategie vyjednávání přitom byly využity. Nechybí ani komentáře a zážitky lidí, kteří to všechno skutečně prožili na vlastní kůži. Nebo expertní analýzy dvou profesionálních vyjednávačů. Ponořte se společně s námi doprostřed těchto krizových situací.


26. 8., 22.30 hod. – Zrozeni k plavání

Vodní svět je plný života. Tvorové pod hladinou se musí naučit dokonale ovládat své tělo, hledat potravu, uniknout nebezpečí, ale hlavně plavat! Ať už jsou jejich domovem řeky, pláže nebo hloubky oceánu, všichni musí překonat těžkosti a naplnit svůj osud. Koneckonců byli k plavání zrozeni. Jenže oceán je zřejmě nejtěžším místem ze všech prostředí na Zemi. Sůl, teploty, proudy a dravci můžou pořádně znepříjemnit život nebo ho rovnou ukončit. Ale i tady se generaci za generací daří přežít.


27. 8., 20.00 hod. – Království krabů

V izolaci Vánočního ostrova odtrženého od okolního světa se z krabů stali strážci bujného pralesa. Krab palmový je svrchovaným králem. Vládne díky metr širokému rozpětí nohou a klepet, které rozlousknou i kokosový ořech. Sledujte jeho životní cyklus v exotickém prostředí Vánočního ostrova a přesvědčte se o tom, že krabi jsou mnohem víc než jen strašidelné potvůrky. Přírodovědný film Království krabů je neokoukaný, zábavný a veselý portrét Vánočního ostrova a jeho zvláštních obyvatel.


27. 8., 21.00 hod. – Velký letadlový útes

Korálové útesy po celém světě bojují o přežití. Rybí populace prudce klesá. A na pomoc přichází nečekaný hrdina: jistý Boeing 747. Velké letadlo Jumbo Jet, které je zbaveno všeho kromě hliníkových křídel a trupu, nevypadá zrovna jako zachránce světových oceánů. Jenže dvacet metrů pod hladinou moře u pobřeží ostrovního státu Bahrajn leží Boeing 747, který je živoucím důkazem toho, co dokáže zachránit chytře umístěný Jumbo Jet. Strhující přírodovědný film Velký letadlový útes přináší jedinečnou exkluzivní možnost podívat se na to, jak se změnil 200tunový letecký obr – nejprve na ponorku a potom do podoby unikátní platformy, jež podporuje obnovu přírody a ochranu životního prostředí. Nenechte si ujít nevídaný pohled na experiment, který se bude díky velkému úspěchu brzy opakovat.


27. 8., 23.00 hod. – Nekonečné světy

V roce 2012 zformuloval ruský vědec Timur Timerbulatov pět zákonů vzniku světa: zákon hierarchie, zákon rovnováhy protikladů, zákon všeobecné provázanosti, zákon vývoje a zákon neustálého pohybu. Ty platí jak pro megasvět, tak pro mikrosvět. V dávných dobách se předpokládalo, že vesmír vznikl z éteru, věčného elementu, jak ho nazýval Aristoteles. Éter figuroval i v Mendělejevově tabulce prvků, na počátku 20. století s objevem nových druhů energie se pak na něj zapomnělo a z tabulky zmizel. Teorii o éteru popřel i Einstein, který přišel se svou obecnou teorií relativity. Někteří vědci, jako například americký fyzik Michio Kaku, se ale k teorii éteru vrací. Má to být elastické prostředí s měnící se hustotou, z nějž vzniká hmota. V budoucnu by se tak mohly osvětlit problémy teleportace, levitace, či telepatie. Také teorie o tom, že vesmír je chladný a nehybný, padla. V roce 2012 na konferenci o kosmologii bylo konstatováno, že se vesmír pohybuje a rozpíná. Vznikl z počátečního bodu následkem mohutného výbuchu – velkého třesku – před 13 800 000 lety. Tato teorie ale neodpovídá na mnoho otázek, např. co bylo před velkým třeskem a co výbuch vyvolalo?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 22. 8. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.08.2021 • Prožijte i letos 24 hodin Le Mans na Eurosportu!
16.08.2021 • Cincinnati Masters od 16. srpna na Eurosportu 2
15.08.2021 • Vaše pravidelná dávka dokumentů na Prima ZOOM ve 33. týdnu
13.08.2021 • Vuelta a España: Pogačar vs Roglič
08.08.2021 • Vydejte se po stopách poznání - na Prima ZOOM
07.08.2021 • Planeta pokladů na Viasat History

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist