Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 07:19:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Ďatlovova výprava a Boeing 737 Max – dva zajímavé příběhy na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 23.10.2021



Novodobá letecká kauza a víc než šedesát let stará událost, která stále nepřestává fascinovat – Prima ZOOM nabízí plno záhad a odhaluje jejich tajemství:



Od 24. 10., 20.00 hod. Zkáza Ďatlovovy výpravy
24. 10., 22.00 hod. - Boeing 737 Max: Kde se stala chyba?


Zkáza Ďatlovovy výpravy (4 díly vždy neděle ve 20.00, reprízy ve středu v 16.00)

Na začátku února 1959 na Uralu v Sovětském svazu zmizelo devět turistů. Na záchranu těchto mladých lidí vyrazila pátrací četa. Tomu, co její členové našli, bylo těžké uvěřit: od rozřezaného stanu vedly stopy bosých nohou. Během několika následujících měsíců byla nalezena také těla zmizelých studentů – ve čtyřkilometrové vzdálenosti všemi směry od jejich opuštěného tábora. Někteří zemřeli mrazem, protože na sobě neměli nic než spodní prádlo nebo jednu jedinou ponožku. Jiní měli rozbitou hlavu, rozdrcený hrudník, vytlačené oči nebo vyrvaný jazyk. Záhadná zkáza Ďatlovovy výpravy zůstává i po šedesáti letech stále nevysvětlená. Oficiální vyšetřování skončilo ve slepé uličce. Ale soukromí vyšetřovatelé i výzkumníci ze všech koutů světa přicházejí s novými verzemi teorií o tom, co se vlastně přihodilo. Jejich vysvětlení se různí – od útoku uprchlých vězňů, přes zdivočelého sněžného muže Yettiho, tajné vojenské experimenty, až po mimozemšťany. Nejen v Rusku, ale i po celém světě, se ze zkázy Ďatlovovy výpravy stal mýtus. O jejích okolnostech psaly anglické noviny Daily Mail, švédské Dagens Nyheter, americký list The Atlantic nebo německý Stern Crime. Speciální reportáže odvysílaly televize BBC, CNN nebo Vice.

U příležitosti 60. výročí zkázy Ďatlovovy výpravy se rozhodl nejvyšší prokurátor Ruské federace případ znovu oficiálně otevřít. Přesto s jen mizivou nadějí, že bude mít nějaký úspěch. Vždyť tehdejší vyšetřování měli na starost uralští policisté, kteří odjakživa propadali pocitu, že mají na práci mnohem důležitější věci. Ale všechno teď může být jinak kvůli jiné tragédii, ke které také došlo vysoko v horách. V roce 2012 horolezkyně a cestovatelka Teodora Hadjiyska málem zahynula v Indonésii. Zatímco ležela v nemocnici a čekala, až se jí zahojí zranění, krátila si čas celovečerním filmem o zkáze Ďatlovovy výpravy. Toto tajuplné téma ji natolik zaujalo, že začala pátrat po dalších informacích, shromažďovat je, třídit je a překládat je do angličtiny. Všechny dokumenty, ke kterým se dokázala dostat, následně publikovala na internetu. Postupně se k ní přidali badatelé i amatérští detektivové ze čtyřiceti různých zemí a společně provedli vlastní vyšetřování. Dnešní internetoví badatelé dokážou odhalit špionážní hry světových mocností i spiknutí mezinárodních zločinců. Povedlo se nadšencům z Teodořiny skupiny vyřešit šedesát let starou záhadu, na které si profesionální vyšetřovatelé vylámali zuby?


Boeing 737 Max: Kde se stala chyba? (opakování ve středu 27. 10. ve 13.55)

V říjnu 2018 se zřítil do Jávského moře u Indonésie nový typ letounu, Boeing 737 Max, který měl být budoucností komerčních letů. O pět měsíců později, v březnu 2019, tentýž typ letadla havaroval v Etiopii při letu do Nairobi. V obou letadlech zahynulo celkem 346 osob. Boeing 737 Max přišel na trh v roce 2011 a měl porazit svého rivala – Airbus 320 Neo. Boeing 737 Max stál 100 milionů dolarů a přišlo na něj 4800 objednávek od 100 zájemců z celého světa. Stal se nejrychleji prodávaným strojem v historii Boeingu. Po první katastrofě se Boeing dostal do krize. Společnost se snažila uklidnit veřejnost a nehodu bagatelizovat. Podle testů na leteckém simulátoru a dat z černé skříňky byl vzlet letadla v Indonésii normální, po zasunutí klapek však letadlo sklopilo příď a letoun se stal neovladatelným. Letadlo narazilo na mořskou hladinu rychlostí 804 km/h. Při vyšetřování vyšlo najevo, že společnost Boeing vybavila Maxe novým typem softwaru MCAS na pohon vyvažování. MCAS byl původcem osudného klesání. Piloti neměli zvláštní výcvik na Boeing 737 Max – a o MCAS ani nevěděli. Ukázalo se, že mohli MCAS vypnout a zvednout příď manuálně.

Síla nárazu Boeingu 737 Max v Etiopii o pět měsíců později byla enormní, zbyla prakticky jen jáma v zemi. V podezření byl opět MCAS. Společnost znovu uklidňovala, že stroj je bezpečný. Úřady mimo USA však začaly letouny uzemňovat a později o tomtéž v USA rozhodl prezident Trump. Na rozdíl od Indonésie piloti v Etiopii o MCAS věděli. Software však nereagoval. Vyšetřovatelé došli k závěru, že při střetu letadla s ptákem se poškodil senzor MCAS. Bez něj má MCAS nesprávné údaje. Piloti jej sice vyřadili, nicméně při ručním vyvažování byl odpor vzduchu tak velký, že nebylo v lidských silách zvednout příď. Poté znovu MCAS zapnuli a letadlo zamířilo přímo k zemi. Pozůstalí podali na společnost žalobu s tím, že stroj měl být uzemněn již po první nehodě. Ředitel Boeingu Dennis Muilenburg byl vyslýchán a později odvolán ze své funkce. Uzemnění těchto letadel má dalekosáhlý ekonomický dopad. Společnost chce obnovit důvěru v Boeing 737 Max a připravuje do provozu přepracovaný typ s aktualizací MCAS. Bude vyžadován povinný výcvik pilotů.

Skutečné příběhy nabízí Prima ZOOM!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.10.2021 • Vévodkyně Sisi, Donald Trump i dramatická Rodina. ČT televize přivezla z veletrhu v Cannes na čtyři desítky novinek
25.10.2021 • Nový pôvodný seriál RTVS Priznanie má za sebou posledný deň nakrúcania
23.10.2021 • Do posledního sousta – TV Nova startuje nový kuchařský online pořad
23.10.2021 • RTVS prinesie divákom aj v tomto roku športové výkony Petry Vlhovej
22.10.2021 • Show Jana Krause – 27. 10. 2021
20.10.2021 • TV Nova a Dobrý anděl společně hledají nové anděly

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist