Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:58:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Listopadová várka dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 31.10.2021


Na Prima ZOOM si vyberete, co vaše dokumentární srdce ráčí. Dokumentární skvosty pro vás: uchvátí vás Krása parních vlaků; zavítáme na Balkán v plamenech; podíváme se, jaká je Británie v barvě; zazpíváme si Velrybí píseň; fascinující téma otevře seriál Nacisté a okultismus; vydáme se na Posvátné cesty a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

1. 11. 20.00 – Krása parních vlaků (1. díl)

Nezaměnitelný zvuk mocného motoru. Hlasitý pískot a vůně rozpálené nafty. Parní lokomotivy vyvolávají romantickou atmosféru, která podněcuje naši představivost. Díky tomuto seriálu nám rozhodně neujede vlak. Zažijeme strhující a vzrušující výlet po trati a nahlédneme do zákulisí nejkrásnějších a nejzajímavějších historických železnic Velké Británie. Dokonce nahlédneme do životů 30 tisíc nadšenců, kteří neúnavně udržují parní lokomotivy v provozu. Století páry bylo obdobím jednoho z nejdůležitějších technologických pokroků v historii. Vyhnalo vzestup Velké Británie až na vrchol imperiální nadvlády. Ale pak se technologie, která roztočila celý svět, náhle vytratila beze stopy. Ovšem v Anglii jenom do té doby, než se dala dohromady skupina nadšených obdivovatelů lokomotiv, oživila ztichlé stroje a založila nový vzkvétající obor. Vskutku jedinečný příběh o stoletých mašinách, novém nádraží vystavěném od základů a osmi milionech každoročně přepravených pasažérů je zároveň velkým vyznáním lásky.


2. 11. 20.00 – Balkán v plamenech (Vzestup a pád diktátora)

Rozpad Jugoslávie na konci 20. století byl výsledkem mnoha válek a konfliktů, které více než sto let sužovaly jihovýchodní Evropu. Jejich otřesná krutost dosud nevymizela ze srdcí a myslí většiny obyvatel celého regionu. Proto i dnes dochází k násilným střetům, které jsou jedním z důvodů neustálého nasazení mírových vojenských sil OSN přezdívaných Modré přilby. Někteří lidé zkrátka nedokážou na krvavou minulost jen tak zapomenout. Historická mini série Balkán v plamenech proniká k podstatě klíčových střetů a válečných konfliktů. Strhující rozbor této jihovýchodní krize doplňují výpovědi očitých svědků a mezinárodních expertů. Balkán v plamenech je napínavý a fascinující příběh o genezi státu, éře svrchovaného diktátora Tita, válce v Jugoslávii, ale také o tom, jakou na to vše má vliv minulost i současnost problematického evropského regionu.


2. 11. 21.00 – Británie v barvě (Královská rodina)

Historický seriál Amerika v barvě se stal velkým hitem nejen v USA, ale i po celém světě. Jeden z nejambicióznějších projektů, díky kterému černobílá minulost ožila v zářivých barvách, se nyní dočkal zajímavého pokračování. Vydejme se spolu do minulosti 20. století a zažijme Británii v barvě. Británie v barvě odhaluje minulost Anglie v takové podobě, v jaké jsme ji dosud neměli příležitost vidět. Už tak významné a poutavé archivní záběry získaly díky pečlivému dobarvení na ještě větší důležitosti a zajímavosti. Tento nový seriál zachycuje některé z nejbouřlivějších chvílí anglických dějin od intimního filmu královny Viktorie z konce 19. století až po první barevné vysílání televize BBC z roku 1967. Nenechte si ujít ztracené historické záběry válek, ekonomických krizí a společenských revolucí, čerstvě oživené pro moderní obrazovky.


3. 11. 20.00 – Král moří

Vydejte se s námi na exotická místa, která obývá orel mořský, a dozvíte se více o tomto nádherném a fascinujícím dravci. Navštívíme pozoruhodné norské ostrovy Lofoty, kde se orli přiživují na úlovcích kosatek a keporkaků. Podíváme se do finských mokřadů, kde se orli dělí o kořist s vlky a medvědy. Prohlédneme si místa, která se jen tak nevidí. A zjistíme, že díky obětavé práci ochránců přírody, lesníků i lovců se mořským orlům daří lépe než dřív. Časy, kdy jsme na ně pohlíželi jako nějakou havěť, jsou naštěstí dávno pryč. Dnes je považujeme za nedílnou součást potravního řetězce. Zdá se, že si přesto vždycky dokážou najít způsob, jak si z cizí kořisti urvat taky kus pro sebe. Král moří představuje jedny z nejšikovnějších pytláků zvířecí říše.


3. 11. 21.00 – Krásy divokého Holandska (Život v deltě)

Dokument oslavuje různorodé přírodní dědictví Nizozemí a přibližuje kulturní i společenský kontext, který ho významně ovlivnil. Díky špičkovým filmařským technikám, jako jsou letecké záběry z ptačí perspektivy nebo dechberoucí podvodní scény, vznikl jedinečný portrét unikátních evropských mokřadů. Dosud nevídané záběry zachycují region divokého Holandska ve chvíli důležitých změn – v době, kdy tuto oblast zaplavil nový život. Širokoúhlé záběry zachycující veškerou krásu místních řek, střídají intimní portréty zvířat, která tady žijí. Sledujte divoké Holandsko očima pěti hlavních hrdinů: orla mořského, bobra, zajíce, koljušky a modráska očkovaného. Díky každému z těchto zvířat získáme přístup do jiné části říční delty – od makra po mikro, tajuplného podvodního světa až po celková panoramata.


3. 11. 23.00 – Demolice Nový Zéland – speciál

Přestože Nový Zéland zemětřesení zažívá pravidelně, to z 22. února 2011 bylo pro město Christchurch obzvlášť ničivé. Bylo zničeno přes 6000 budov, z toho 1300 v centru města. Do demoličních prací se zapojil tým Ward Demolition z Aucklandu pod vedením Petera Warda. Jako bagrista v něm pracoval i jeho syn Dalton, který se později stal projektovým manažerem. Tým boural například velké kongresové centrum, z něhož bylo třeba nejprve vystěhovat bezdomovce. Kromě dozoru nad bezpečností práce bylo nutno dohlížet i na zabezpečení vedlejší budovy národního archivu. Wardův tým pracoval i na demolici šesti osmipatrových bytových domů stojících na nestabilní půdě, při níž bylo třeba využít jiné techniky. Při odstrojování budov se vždy dbalo na recyklaci předmětů, které v nich zbyly. Vážně poškozené byly i tři domy určené majetným obyvatelům, především seniorům, v nichž byly nalezeny i vzácné předměty, včetně dvou cenných obrazů. Na řadu přišel i luxusní hotel Grand Chancellor, osmipatrová budova, za jejímž rohem byla už dříve přes protesty místních obyvatel zbořena historická budova, poničená zemětřesením v září 2010. Zde pracoval pro změnu tým pracovníků Southern Demolition.

Dvacet pater hotelu Grand Chancellor se při zemětřesení nahnulo o půl metru, přičemž jako zázrakem nebyl nikdo zraněn. Dnes stojí na jeho místě nová kancelářská budova. Peter Ward se svými pracovníky byl pověřen i demolicí dvou nejvyšších budov ve městě, při níž byly použity výbušniny. Přizván byl odborník na výbušniny Mark Loizeaux, který se podílel např. na demolici trosek Světového obchodního centra. Celkem 55 tun výbušnin použitých při demolici detonací si s domy snadno poradilo. I třináctipatrová policejní stanice byla odpálena pomocí imploze, přičemž bylo třeba obehnat ji pletivem, aby se zabránilo odlétajícím částem zdiva zasypat okolí. Nyní na jejím místě vyrůstá moderní kancelářská budova. Zemětřesení se však neomezuje pouze na Christchurch, při otřesech utrpěla i města Kaikoura a hlavní město země, Wellington. I zde pracoval tým Petera Warda, a to při demolici jednoho křídla areálu pro seniory. Předtím prováděl Ward demolici nákupního centra v Aucklandu. Pro všechny firmy zabývající se touto činností je každá akce podobného charakteru důležitou školou. A vzhledem k tomu, že seismické otřesy různé intenzity se budou opakovat, jejich pracovníci se o práci rozhodně nemusí obávat.


4. 11. 20.00 – Hitlerovi mladiství zabijáci

Je rok 1943. Nacistické Německo se dostalo do úzkých. Vývoj druhé světové války se obrátil proti Třetí říši a ta rozpoutala totální válečné běsnění. Proto Adolf Hitler potřebuje muže, kteří by mohli být nasazeni do bojů. Díky organizaci Hitlerova mládež i rozsáhlému verbování se mu podaří sehnat dvacet tisíc mladíků a založit smutně proslulou 12. tankovou divizi SS Hitlerjugend. Tito rekruti byli za období kratší než jeden rok vycvičeni tak, aby překonali vlastní fyzické i psychologické hranice. Následně byli odesláni do Normandie, kde měli odrazit nadcházející vylodění Spojenců. Díky mladickému nadšení zkombinovanému s ochotou položit život za slávu Třetí říše se z nich stali obávaní protivníci. Mladíci, kteří doslova poslouchali své velitele na slovo, prokázali neuvěřitelné odhodlání a morálku. Ale zároveň byli tak krutí jako málokdo jiný během druhé světové války. Spojenecké síly šokované tím, jak jsou mladí, ironicky a tragicky přejmenovali své protivníky na „Baby divizi“. Postupně se z nich stali fanatičtí váleční zločinci, kteří během ústupu po francouzských cestách spáchali množství odvetných akcí a skutečně barbarských činů. Jeden ze dvou těchto mladých německých mužů, kteří byli posláni na frontovou linii, se nikdy nevrátil domů. Hitlerovi mladiství zabijáci jsou fascinující historický film, plný pečlivě restaurovaných a dobarvených archivních záběrů a také výpovědí několika málo posledních přeživších, kteří se poprvé po více než 75 letech rozhodli promluvit o tom, co během druhé světové války prožili a provedli.


5. 11. 21.00 – Velrybí píseň

Vorvaň obrovský, jehož populaci dlouho decimovaly velrybářské lodě, je na pokraji vyhynutí. V 80. letech dvacátého století byl lov vorvaňů zastaven – a to je zachránilo. Od té doby je vědci mohli studovat jedině během jejich pobytu na hladině. Život vorvaňů v hlubinách moří zůstal opředený řadou tajemství. Skupině vědců se nyní vůbec poprvé podařilo doslova ponořit do každodenního života kytovců. Více než sedm let prožívali fascinující osudy celého klanu nedaleko pobřeží ostrova Mauricius. Zároveň se pokusili odhalit tajemství vorvaňů a jejich vzájemné komunikace. Jak? Použili k tomu speciálně upravené nahrávací zařízení. Staňte se svědky dosud nevídaných intimních momentů mezi matkou a jejím novorozeným potomkem nebo malým vorvaněm a jeho „pečovatelkou“. Vědci se snaží rozluštit záhadu velrybího dialektu a komplikovaných vztahů ve fantasticky soudržné, matriarchální komunitě.


5. 11. 22.00 – Nacisté a okultismus (Hitlerova armáda oživlých mrtvol)

V nacistické Třetí říši a šílených plánech jejího vůdce Adolfa Hitlera hrál okultismus jednu z hlavních rolí. Strůjce holokaustu Heinrich Himmler věřil astrologii. Jakožto jedné z klíčových osobností nacistické strany se mu podařilo vlastní fascinaci mystickými silami a veškerým nadpřirozeným hluboce zakořenit do srdce SS. A to natolik, že se rozhodl stvořit armádu ke všemu svolných otroků – Hitlerovy zombie. Samotný Hitler nepochyboval o moci černé magie a účinku psychických schopností. K obojímu přihlédnul, když vymýšlel vojenské strategie, i v rámci válečné propagandy. Nacisté dokonce úspěšně zneužívali křesťanskou víru a snažili se vykreslit Hitlera jako spasitele po vzoru Ježíše Krista. Ale to není zdaleka všechno.


6. 11. 20.00 – Údolí vlků

Dokonce i dnes jsou ve Francii neprobádaná místa plná přírodních divů a tajemství. Tento celovečerní dokumentární film zachycuje příběh o tom, jak jeden zanícený snílek riskoval, a aby dosáhl svého, překročil všechny hranice. Jeho cíl? Setkat se s divokými vlky v jejich přirozeném prostředí. Po třech letech strávených v přírodě navzdory všem rozmarům počasí se mu podařil první úspěch. Krůček po krůčku se přibližuje, opatrně pozoruje, a nakonec ho smečka přijímá mezi sebe. A navzdory veškeré pravděpodobnosti se pak tyto majestátní šelmy rozhodnou obětovat nově příchozímu trochu ze svého soukromí. Jenže jejich ochota má své meze. Co ještě si nechají divocí vlci líbit, a co už ne?


6. 11. 23.00 – Posvátné cesty (1. díl)

Vydejte se do všech koutů světa a na všechny jeho kontinenty a odhalte nejsvětější tradice lidstva. V průběhu veškerých epoch dějin lidstva a během existence všech civilizací člověk vždy prožíval a vyjadřoval, co považuje za posvátné. Přitom se zároveň zamýšlel nad tajemstvími a záhadami existence lidstva. V porovnání se zvířaty se můžeme pyšnit podivuhodnou jedinečností: toužíme najít definitivní smysl života a vstoupit do vztahu s neviditelnými silami nebo entitami. Právě kvůli tomu, a také díky přemýšlení o posvátnu, se v průběhu lidských dějin zrodila různá náboženství a duchovní tradice. Od počátku lidstva má člověk tendence ukotvit své zážitky na posvátných místech, která jsou k tomu zvlášť vyčleněná: v jeskyních, na horách, v lesích, u řek a jezer. Některá z těchto míst se stanou posvátnými díky tomu, jakou vyzařují energii. Vyrůstají na nich symboly jako megality, chrámy nebo sochy a často se tam také konají poutě nebo průvody. Tento seriál odhaluje, v čem jsou tato posvátná místa univerzální, a zároveň, jak se vzájemně liší. Vydejte se spolu s námi na výjimečnou a inspirativní cestu a setkejte se s lidmi, kteří se podělí o své zvláštní zážitky.


7. 11. 23.00 – Jak staví Německo (1. díl)

Němečtí konstruktéři každý den riskují život tváří v tvář obrovskému nebezpečí hrozících nehod. Tento dokumentární seriál zachycuje osudy těchto „obyčejných“ hrdinů a vyráží za nimi do akce. Ať už to jsou operátoři jeřábů, zedníci, tesaři, tuneláři nebo oceláři, jejich práce je těžká a riskantní. Nenechte si ujít vzrušující exkurzi na různá staveniště po celém Německu. Od vysokých mrakodrapů ve Frankfurtu až po tramvajový tunel v městě Karlsruhe.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 31. 10. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.10.2021 • Bezkonkurenční cyklokrosová nabídka Eurosportu
28.10.2021 • Expedice: Návrat do budoucnosti na Dicovery Channel
25.10.2021 • Ta nejlepší dokumentární podívaná na Prima ZOOM
19.10.2021 • Milník v dějinách Metropolitní opery Blanchardův Oheň v kostech uvidí diváci i českých kin
15.10.2021 • Truckeři na okreskách na Viasat Explore
11.10.2021 • HBO natáčí první unscripted sérii pro HBO Max

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist