Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:49:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Vianočná a silvestrovská nádielka RTVS plná atraktívnych programov

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 30.11.2021


RTVS aj na sklonku roka 2021, v ktorom oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku, pripravila pre svojich divákov a poslucháčov pestrú ponuku programov, ktorú si budú môcť vychutnať počas vianočných sviatkov. Chýbať nebudú výnimočné premiérové relácie, pútavé dokumenty, očakávané filmy ani osvedčené a obľúbené klasiky.


RTVS divákom ponúkne očakávanú záverečnú časť výpravnej minisérie Mária Terézia, novú rozprávku Ako si nezobrať princeznú, či filmy Jozef Mak a Šarlatán. Tešiť sa môžu aj na množstvo hudobných programov a dokumentov, nových Websterovcov, či špeciálne vyvrcholenie najsladšej šou roka Pečie celé Slovensko. Rozhlasových fanúšikov poteší bohatá nádielka špeciálnych rozhovorov, fíčrov, rozprávok i rozhlasových hier.


Vianoce na Jednotke budú klasické, zábavné, no najmä s očakávanými novinkami. Divákov čakajú štyri veľké slovenské premiéry a na vianočnú atmosféru ich naladí množstvo slovenských a českých rozprávok. Na Štedrý večer odvysiela Jednotka v premiére o 19.00 h vianočnú rozprávku Ako si nezobrať princeznú. Princ Leopold a princezná Jozefína sa v nej netradične postavia svojmu osudu a rozhodnú sa, že svadba nebude. Po novej rozprávke odvysiela Jednotka kultovú Princeznú so zlatou hviezdou na čele, ktorú vystrieda slovenská klasika ako Rysavá jalovica a Vianočné oblátky. Štedrý deň tradične uzavrie Polnočná svätá omša.

25. decembra o 20.30 h Jednotka divákom ponúkne dlho očakávanú premiéru záverečnej časti výpravnej historickej minisérie Mária Terézia. V nej budú môcť diváci spoznať postavu panovníčky v úlohe matky. Matky svojich šestnástich detí, matky Habsburskej ríše, ktorej blahobyt stavala na piedestál a svadobnou politikou sa snažila zabezpečiť stabilitu monarchie. RTVS od 22. novembra každý pondelok o 20.30 h vysiela aj prvé štyri časti obľúbenej minisérie. 26. decembra nebude chýbať obľúbená slovenská klasika Pacho, hybský zbojník, na ktorú bude vzápätí nadväzovať aj trilógia Sváko Ragan v hlavnom vysielacom čase. Počas silvestrovského večera ukončí Jednotka v hlavnom vysielacom čase špeciálnou časťou najsladšiu šou roka Pečie celé Slovensko, po ktorej bude nasledovať tradične Milujem Slovensko a Neskoro večer. Po polnoci príde na rad premiéra mimoriadneho spomienkového koncertu Karol Duchoň – Posledný bohém, k nedožitým 70. narodeninám legendárneho speváka.

Na Nový rok, 1. januára 2022, odvysiela Jednotka po Novoročnej svätej omši tradične Novoročný prejav prezidentky i klasickú slovenskú rozprávku Popolvár najväčší na svete, ktorá sa vo vysielaní Jednotky objaví po dlhých dvadsiatich rokoch. Novoročným lákadlom Jednotky bude o 20.30 h očakávaná premiéra televízneho veľkofilmu podľa klasickej románovej predlohy Jozefa Cígera Hronského o „človeku milión“ v réžii Petra Bebjaka s hviezdnym hereckým obsadením Jozef Mak. Veľkú premiéru koprodukčného filmu Šarlatán uvedie Jednotka aj hneď nasledujúci deň, v nedeľu 2. januára o 20.30 h.

Tohtoročné Vianoce na Jednotke prinesú od 23. decembra až do 2. januára v hlavnom večernom programe zakaždým československú pôvodnú tvorbu. Lákadlom Vianoc bude množstvo nestarnúcej československej klasiky ako Krakonoš a lyžníci, trilógia titulov s detskou hviezdou Tomášom Holým a tradične komédiami ako „Marečku, podejte mi pero“, „Vrchní, prchni“, „Sněženky a machři“, „Jak utopit Dr. Mráčka“ či „Vesničko má středisková“. Divákov iste potešia aj obľúbené historické príbehy Sissi, Gróf Monte Christo, Hrbáč, Kapitán, V službách kráľa či Traja mušketieri. Chýbať nebudú ani rozprávky „Byl jednou jeden král“, Kráľ Drozdia brada, „S čerty nejsou žerty“, Láska na vlásku či Pávie pierko. Jednotka prinesie aj klasiky „Pod jezevčí skálou“, „Na pytlácke stezce“, „Za trnkovým keřem“ či duchovné príbehy Dieťa menom Ježiš a Svätá Barbora

V týždni od 3. januára 2022 do 9. januára 2022 bude Jednotka pokračovať vo vysielaní kultových pôvodných rozprávok a kostýmovej klasiky. V januári odštartuje aj vysielanie nového pôvodného seriálu Priznanie, ktorý je voľným pokračovaním najúspešnejšieho seriálu RTVS Hniezdo.


Atmosféru Vianoc na Dvojke tradične navodia adventné koncerty počas štyroch adventných nedieľ. V súvislosti s výročiami televízie a rozhlasu 95/65 a zároveň aj s 10. výročím projektu Slovensko Advent si diváci budú môcť pozrieť počas troch nedeľných večerov na Dvojke špeciálne dramaturgicky zostavený výber toho najlepšieho z adventných koncertov z uplynulých rokov. Posledná adventná nedeľa bude patriť premiérovému vianočnému koncertu Márie Čírovej. V adventnom čase počas piatkových večerov vysiela Dvojka súťaž mladých inštrumentalistov a interpretov z krajín V-4 a Chorvátska Virtuózi. Záver jubilejného televízneho roka bude patriť aj trom častiam série Bratislavské pondelky a premiérovým štyrom častiam dokumentárnej série Na programe televízia.

Na Štedrý deň, 24. decembra ponúkne Dvojka divákom premiérový dokument Poklady Jeruzalema, zvykoslovné programy z archívu Slovenskej televízie – Zďaleka ideme, novinu nesieme, Čas dohviezdny, čas ľúbezný a televíznu klasiku podľa Ferka Urbánka Kamenný chodníček. Dávnu históriu Rádu premonštrátov a ich pôsobenie na Slovensku v Jasove priblíži premiérový dokumentz produkcie košického štúdia RTVS Kanonici bieleho rúcha. Poludnie bude patriť deťom so seriálom Pippi dlhá pančucha. Pre divákov sú pripravené výpravné prírodopisné dokumenty Putovanie tučniakov-volanie oceánu, Príbeh lesa a obľúbená televízna klasika Bičianka z doliny a Škriatok. Sviatočný Večerníček deťom prinesie premiérovú časť koprodukčného animovaného seriálu RTVS Websterovci a akvizičný animovaný film pre deti Tichá noc. Po Sviatočnom slove sa bude niesť Štedrý večer na Dvojke v ľudovom duchu – na úvod s Radošincami v legendárnom predstavení Jááánošííík po tristo rokoch a po ňom s televíznou inscenáciou Kubo. Nasledovať bude Dlhá cesta domov - do súčasnej podoby pretvorená televízna klasika Rysavá jalovica. Večer zavŕši nemecký dokument Tichá noc – príbeh svetoznámej piesne a vianočná Chvíľka poézie.

Prvý sviatok vianočný vo vysielaní Dvojky prinesie zvykoslovné dokumenty Vianoce na Liptove, Koledníci idú... a neskôr aj Služby božie – 1. slávnosť vianočná. Poludnie poteší deti - po animovanom filme Mimi a Líza – záhada vianočného svetla príde na radaj seriál Pippi dlhá pančucha. Sviatočné popoludnie na Dvojke bude patriť výpravnému dokumentu Putovanie vtákov, televíznej klasike - Ženský zákon a podvečer vianočnému koncertu Vianoce v Bratislave. Veľké detské predstavenie pre deti prinesie okrem ďalšej premiérovej časti Websterovcov aj animovaný špeciál Franklinove čarovné Vianoce. Večer otvorí Sviatočné slovo, nasledovať bude pokračovanie pôvodného televízneho seriálu Vivat Beňovský (uvádzaný je v obnovenej premiére po 45 rokoch a digitálne retušovaný). Neskôr Dvojka prinesie nórsko-švédsky film Nádej a na záver večera výnimočný koncert Viedenských filharmonikov z baziliky Sagrada Familia v Barcelone - Špeciálny koncert Viedenskej filharmónie.

26. decembra je predpoludním pre divákov pripravená 2. časť dokumentu Poklady Jeruzalema, nasleduje zvykoslovie – Vianoce na Honte, spomínanie na Vianoce s Radošincami – Spomienky na spomienky a televízna klasika Rozmajrín. V poludňajšom čase Dvojka pozýva deti sledovať záverečnú časť seriálu Pippi dlhá pančucha. Podvečer patrí tradičnému koncertu vianočných kolied V slovenskom betleheme vysielanému naživo spoločne s Rádiom Regina – tentoraz z Lysej pod Makytou. Účinkujú Kandráčovci, Eva Horňáková a ďalší, moderuje Ľubo Bajaník. Veľké detské predstavenie prinesie okrem večerníčkových Websterovcov aj dva animované špeciály - Mimi a Líza – záhada vianočného svetla a Kata Strofová zachraňuje Vianoce . Dominantou večera bude repríza úspešného hudobného dokumentu ABBA-Víťaz berie všetko. Nedávno zosnulú československú legendu Miroslava Žbirku si pripomenieme premiérovým koncertom zo synagógy v Liptovskom Mikuláši – Mosty Gesharim- Miroslav Žbirka a záver sviatočného Štefanského večera bude patriť francúzskej romantickej komédii o možnosti zopakovať si najkrajšie momenty života - Zažiť to znovu.

Posledný deň v roku si pripomenie Dvojka silvestrovskú zábavu v minulosti v programe Takmer zabudnuté aj s Radošincami – RND: Silvester. Do éry nemého filmu zavedie divákov filmová groteska s Busterom Keatonom Frigo na mašine. Popoludní bude znieť hudba Beatles v hudobnom dokumente The Lucky Beatles Band a osobnosti československej populárnej hudby pripomenú hudobné dokumenty „Karel Svoboda – šťastná léta“ a v repríze profilový dokument o Miroslavovi Žbirkovi Meky.Dvojka odvysiela aj záverečnú 12. časť série Na programe televízia, venovaná bude televíznym Silvestrom. Silvestrovský večer na Dvojke bude opäť hudobný. Premiérovú koncertnú šnúru vo vysielaní otvorí filmový dokument o skupine Depeche Mode - „Spirit in the Forrest“- život s Depeche Mode, v programe Dvojky ju vystrieda skupina U2 v dokumente z koncertu – U2 exPERIENCE – naživo v Berlíne a pred polnocou skupina Kiss – Kiss: Rockový koncert v Las Vegas. Od polnoci až do rána sa môžu diváci Dvojky zabaviť pri sérii kultových programov Milana Lasicu a Júliusa Satinského Ktosi je za dverami.

Novoročné ráno, 1. januára 2022, patrí vinšom v zvykoslovných programoch Dzeň kolačovy, Vinšujem Vám Nový rok hojný. Výpravný dokument RTVS Cesty Slovenskom a reportážny dokument o Slovenskej filharmónii na festivale InClassica navodí atmosféru pred tradičným Novoročným koncertom Viedenských filharmonikov. Po koncerte zdieľanom v rámci EBU v priamom prenose s takmer stovkou krajín celého sveta sa vrátime s Dvojkou na Slovensko v dokumentoch Žijem Dunajom, Divoké Slovensko a v zvykoslovnom filme Rok na dedine. Novoročný večer bude patriť pokračovaniu seriálu Vivat Beňovský a po ňom Petrovi Dvorskému - výraznej osobnosti slovenskej opernej scény – v zázname Koncert k jubileu Petra Dvorského. Po premiére koncertu novoročný večer uzavrie výpravný umelecký dokument Caravaggio - duša a krv.

Sviatočné Trojkráľové ráno bude 6. januára 2022 patriť zvykosloviu Kolíska a kríž a dokumentu z cyklu banskobystrického štúdia RTVS Kalendár zvykov Traja králi. Nasledovať bude priamy prenos z Bohoslužby. Večer k pravoslávnym Vianociam dramaturgia Dvojky zaradila do vysielania klasickú filmovú ruskú rozprávku Sadko. Po nej nasleduje kultový film Vasilija Šukšina Červená kalina, ktorý prináša Dvojka v obnovenej premiére po dlhých rokoch v remastrovanej HD verzii. Záver večera bude patriť filmovému dokumentu Volanie z prostredia pravoslávneho kláštora na Ukrajine.

Počas troch týždňov sviatočnej štruktúry od 20. decembra do 9. januára prinesie Dvojka množstvo premiérových programov. V hlavnom večernom vysielacom čase ponúkne divákom dokumenty o známych osobnostiach zo sveta filmu (z pôvodnej tvorby – zavŕšenie série o slovenských kameramanoch v dokumente Vesmírny kovboj o kameramanovi Richardovi Krivdovi, dokument o osudoch legendárneho Bajaju a Adama Šangalu – Herec Ivan Palúch, z akvizičnej ponuky Bláznivé dobrodružstvá Luisa de Funésa, Tom Cruise – večný mladík, Leonardo di Caprio – najžiadanejší, Občianka Jane Fondová, Peter Falk vs. Colombo) a hudby ( Cobain: „Montage of Heck“, „John Lennon Yoko Ono: Nad nami len nebo“) nebudú chýbať ani výpravné prírodopisné dokumenty (Putovanie s vlkmi, Prvý priateľ človeka). Nasledujúce večerné filmy vytvoria kontext s dokumentmi – napr. na dokument o hercovi Ivanovi Palúchovi nadviaže juhoslovansko-francúzsky film Čoskoro bude koniec sveta, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu po boku Annie Girardot. Po dokumente Putovanie s vlkmi nasleduje kanadský film Grizlyovia z prostredia Inuitov – pôvodných obyvateľov severnej Ameriky. Po dokumente o Leonardovi di Capriovi nasleduje film Veľký Gatsby, s Di Capriom v hlavnej úlohe. Kontextovo je ladený aj večer v predsilvestrovskom týždni v duchu komediálneho žánru - dvojdielny dokument o Luisovi de Funés v kombinácii s kultovou slovenskou komédiou Loli paradička. V premiére uvedie Dvojka aj oscarom ocenený film Birdman a v repríze filmy Parazit, Raoul Taburin i Big Lebowski.

Pre deti je pripravené Veľké detské predstavenie s Večerníčkom so sviatočným obsahom - už tradične prináša RTVS na Dvojke od 23. do 28.12. premiérový večerníčkový seriál – bude to očakávaných 6 nových častí 3D- animovaného seriálu Websterovci . Nebudú chýbať ani akvizičné premiéry animovaných seriálov pre deti – Tri mačiatka, Ernest a Celestína, Môj zvierací miláčik. Pre staršie deti, ale aj pre ich rodičov uvedie Dvojka po dlhšom čase český rodinný TV seriál nakrútený na motívy kultového časopiseckého seriálu spisovateľa Jaroslava Foglara o klube Rýchlych šípov Záhada hlavolamu z roku 1969 v HD-verzii. Seriál je zaradený pred detský blok a nasleduje po repríze Fenoménu – úspešnej IQ šou z jesene. Preveriť a porovnať si svoje schopnosti so súťažiacimi si teda budú môcť najskôr dospelí a potom aj deti môžu rozmýšľať nad tajomstvom hlavolamu „ježek v kleci“. V skorom ráne je zaradená, tak ako po celý rok, repríza večerného detského bloku a tradičný Obedníček bude rozšírený o detské seriály - z pôvodnej tvorby Chlapec a pes a z akvizičnej ponuky obľúbená štvordielna séria Pippi dlhá pančucha a pre staršie deti a mládež štvordielny seriálpodľa slávneho románu Henryka Sienkiewicza Ohňom a mečom.


Trojka v tomto roku niektoré archívne formáty obliekla do súčasného šatu a špeciálne koncipované časti z nich sa objavia aj v sviatočnej štruktúre. V stredu 22. decembra odvysiela pokračovanie relácie Kde bolo, tam bola. Tentokrát si v nej na medzníky populárnej hudby v 65-ročnej histórii Slovenskej televízie zaspomína Stanislav Štepka. Na podvečerný čas Štedrého dňa je zaradený vianočný špeciál Vianoce, Vianoce už sú tu znova, v ktorom sa Zuzana Kronerová, František Kovár a Peter Nagy vrátia k najkrajším momentom Vianoc a ich rozprávanie bude doplnené vianočnými pesničkami. Večerný program Prvého sviatku vianočného obohatí výber klipov a ukážok najkrajšej vianočnej klasickej hudby v relácii Clippato 2. Druhý sviatočný večer spestrí výber kolekcie vtipov z kedysi obľúbeného Vtipnejší vyhráva – tentokrát s Rasťom Piškom vo Vtipnejší zostáva.

Trojka prinesie divákom aj dva portréty umelcov z produkcie Českej televízie. Stredajší prime time, 22. decembra, bude patriť známej detskej filmovej a televíznej hviezde Tomášovi Hollému a o týždeň humoristovi, spisovateľovi – nezabudnuteľnému Júliusovi Satinskému. Oba dokumenty sú z cyklu Príbehy slávnych. Sviatočný týždeň prinesie aj dve rozprávky, ktoré budú dominovať Vianociam. Na Štedrý deň to bude koprodukčný rozprávkový príbeh Šípková Ruženka, ktorý spracováva známy príbeh rozprávky bratov Grimmovcov a na Prvý sviatok vianočný to bude príbeh z pera Hansa Christiana Andersena Galoše šťastia, ktorý na filmové plátno preniesol majster réžie Juraj Herz. Trojka počas sviatočných popoludní odvysiela aj jeden z najúspešnejších seriálov slovenskej televízie Straty a nálezy.

Z hudobno-zábavných relácií si budú môcť diváci vychutnať na Štedrý večer vynikajúce Legendy popu - Legendy Vianoc, v ktorých odznejú najväčšie slovenské vianočné hity. Na Druhý sviatok vianočný sa diváci budú môcť zabaviť s ľudovou hudbou v relácii Na Štefana, ako aj s Diabolskými husľami v nedeľu večer v Hudobnom relaxe.

Silvestrovský deň prinesie na Trojke dobrú náladu od skorého rána. Deň začne Trojka „darčekom“ pre deti. Bude to veľký detský silvestrovský blok Senzačná exkurzia / Silvester pre deti. Predpoludním bude pokračovať mozaika úsmevného slova v relácii Nonstop. Nasledovať budú silvestrovské domáce videá v zábavnom formáte Janka Kronera Hopla!. Blaženka Kočtuchová bude sprevádzať výberom humorných scénok z niekdajších televíznych Silvestrov v relácii Večer televízneho archívu. Nasledujúce silvestrovské vydanie Drišľakovín rozprúdi dobrú náladu, aby v relácii Na ľudovú nôtu mohol rozohrať žilky Ondrej Molota a ľudová hudba Ďatelinka. Aréna humoru už predznačí ráz večerného vysielania: veľa hudby a úsmevného slova. Večerný program o 19.15 h otvorí Gala Galaxia Borisa Filana, po nej nastúpia Legendy popu. Večer uzatvorí formát z produkcie Českej televízie – známy a legendárny Silvester pod názvom „Silvester na přání aneb čí jsou hory Kavčí“.

V prvý deň roku 2022 uvedie Trojka v hlavnom večernom programe poviedkový film z fondov Slovenského filmového ústavu Iba deň o členoch bývalej beatovej skupiny. V hlavných úlohách sa predstavili Jaro Filip, Miroslav Donutil a Pavel Zedníček.


Rozhlasová programová vianočná nádielka tradične zahŕňa rozhovory s osobnosťami, rozprávky, rozhlasové hry, či koncerty vážnej, ľudovej i populárnej hudby.

Rádio Slovensko odvysiela vo vianočnom a silvestrovskom čase niekoľko premiér. Do Vianočnej časti relácie Spojky si Adela Vinczeová na Štedrý deň pozvala manželský pár, ktorého život je spojený s hudbou, a tiež so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu: medzinárodne uznávaného tenoristu Miroslava Dvorského s huslistku Katarínu Dvorskú. Do Silvestrovských Spojok prijali pozvanie Zuzana Smatanová a Peter Nagy.

Premiéry Vianočných miniatúr odznejú 24. decembra a reprízy starších vydaní počas celých sviatkov. Súčasní slovenskí prozaici (Andrea Coddington, Adriana Macháčová, Pavol Weiss, Dušan Taragel) napísali pre moderátorov Rádia Slovensko ako interpretov príbehy inšpirované Vianocami v náladovom rozpätí od spomienkového dojatia po jednoznačný humor. Na Druhý sviatok vianočný podvečer, 26. decembra je pripravená rozhlasová adaptácia hry Stanislava Štepku Niekto to rád slovenské s podtitulom Správa o slovenskej Amerike tridsiatych rokov dvadsiateho storočia, ale aj príbeh o vynálezcovi, Slovákovi Jozefovi Murgašovi, jeho snoch, farníkoch a jeho vete: „Počuje ma niekto?“ s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní súčasných členov Radošinského naivného divadla.

V silvestrovskej Skúške sirén autori Tomáš Hudák a Samo Trnka pripomenú 95. výročie rozhlasu a 65. výročie televízie, a preto si pozvali obľúbenú rozhlasovú moderátorku Katu Martinkovú a populárnu televíznu hlásateľku Soňu Müllerovú. Rozhovory doplnia skeče, krátke humoristické útvary a pôvodné piesne Kamila Mikulčíka. V silvestrovskej časti zábavníka Pichli vidly sa môžu poslucháči tešiť na skupinu Vidiek. Pripravená je aj rozhlasová adaptácia trpkej komédie Stanislava Štepku Mám okno s podtitulom Správa o oknách a ľuďoch v dome s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní Radošinského naivného divadla.

Vysielanie Rádia Slovensko ponúkne počas celých sviatkov aj rozhovory s osobnosťami; pozvanie prijali plavkyňa Martina Moravcová, režisér Dušan Hanák, česká herečka Eva Holubová, spisovateľ Tomáš Janovic a mnohí ďalší. Pevnou súčasťou vysielania sú prenosy bohoslužieb aj požehnania Urbi et Orbi na Prvý sviatok vianočný z Ríma.


Prenosy bohoslužieb budú vysielať všetky tri Rádiá Regina. Rádio Regina Západ pre najmenších poslucháčov na sviatočné dni ponúka rozprávkové hry, napríklad 24. 12. premiéru Jazerná princezná a 26.12. Najmenšie autíčko na svete. Chýbať nebude ani bohatý folklórny program spolu s viacerými publicistickými pásmami, napr. „Pri ekumenickom betleheme“ s predstaviteľmi svetových náboženstiev o spoločných aj rozdielnych črtách náboženstiev a vzťahu k Márii a Ježišovi.

Predvianočný týždeň spríjemní poslucháčom Rádio Regina Stred okrem iného aj ukážkami z rozhlasového archívu v relácii Zahrajte mi túto 23. decembra popoludní. Na Štedrý deň po 15.00 h prinesie fíčer Mária Špilbergera Vianoce v žiarskom kaštieli a po 16.00 h zostrih koncertu Prišli sme k vám na koledu. 26. decembra odvysiela Rádio Regina Stred priamy prenos benefičného koncertu V slovenskom Betleheme a na Nový rok po 13.00 h fíčer Marcela Páleša Otvorené dlane či po 15.00 h hudobno-slovnú reláciu Klenotnica ľudovej hudby.

V Rádiu Regina Východ budú o Vianociach rozprávať a spievať muzikanti Ondrej Kandráč, Štefan Štec, Milan Rendoš, bratia Kollárovci a multiinštrumentalista Michal Smetanka. Spoja regióny i etniká, ku ktorým sa hrdo hlásia - Abov, Spiš a Šariš s Rusínmi a Goralmi. Spievanie o Vianociach II. je pripravené na Štedrý deň predpoludním.


Rádio Devín popri rozprávkach a kvalitnom hudobnom výbere, prispôsobenom sviatočnému obdobiu, odvysiela aj trojdielnu rozhlasovú adaptáciu diela L. N. Tolstého Vojna a mier. Na posledný deň roka je pripravená rozhlasová hra Viliama Klimáčka Osem uší, venovaná 95. výročiu rozhlasového vysielania na Slovensku.


Rádio_FM sa aj počas tohtoročných sviatkov sústredí predovšetkým na hudobný obsah a do programu zaradí niekoľko exkluzívnych koncertov (zo siete EBU, predovšetkým však z vlastných nahrávok, ktoré vznikli na tohtoročnom Festivale Pohoda). Okrem záznamov koncertov skupín Para, Bez ladu i skladu, Chiki liki tu-a, Midi Lidi či Mňága a Žďorp si poslucháči budú môcť vypočuť aj koncert hviezd afrojazzu Nubiyan Twist a Fat Boy Slim djský set. Chýbať nebudú tradičné hudobné pozdravy moderátorov Rádia_FM a obľúbený vianočný set skladieb DJ-a Kamizolu. Štedrovečerný popoludňajší primetime ponúkne premiéru rozprávky O múze, ktorá stratila inšpiráciu autorskej dvojice Pavol Hubinák & Juraj Malíček. Výnimočný bude aj silvestrovský program Rádia_FM – okrem špeciálu Baláž&Hubinák, doplneného o vystúpenia B&H Bandu, si poslucháči budú môcť tradične naladiť silvestrovský mix domácich producentov a dj-ov. Súčasťou sviatočného vysielania Rádia_FM bude aj prehľad najdôležitejších hudobných udalostí na domácej i zahraničnej scéne prostredníctvom fíčrov.


Radio Slovakia International už tradične dáva poslucháčom v zahraničí možnosť nahliadnuť, ako sa Slováci pripravujú na najkrajšie sviatky roka a ako ich naši súčasníci, hlavne mládež, vnímajú. Zmapuje Vianoce cudzincov na Slovensku a Vianoce svojich poslucháčov v cudzine.


Bratislava, 30. november 2021, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.11.2021 • Skupina Markíza predstavuje svoju vianočnú ponuku
28.11.2021 • Show Jana Krause – 1. 12. 2021
26.11.2021 • Tisková zpráva z 20. zasedání RRTV, konaného dne 23. 11. 2021
26.11.2021 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 24. 11. 2021
25.11.2021 • RTVS 20. decembra spustí novú športovú televíziu
25.11.2021 • 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka si RTVS pripomenie naprieč celým svojím vysielaním [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist