Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 01:19:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Česká i světová historie na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 19.06.2022


Když pořádné dobrodružství, tak na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká nás další Velké vlakové putování po Americe III; překvapí nás nový český dokument Bílá hora: Kronika povstání; zavítáme do Země medvědů a Údolí smrti; užijeme si Krásy Řecka: Od hor k pobřeží a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka:

20. 6., 21.00 hod. – Velké vlakové putování po Americe III (Z Nevady do Napa Valley)

Nesmírně oblíbený cestopisný seriál Velké vlakové putování po Americe povyšuje obyčejnou cestu po železnici na fascinující dobrodružnou výpravu přes významné historické a společenské milníky dějin ve všech koutech celé Ameriky. Ano, celé Ameriky, protože ve třetí sérii vede Velké vlakové putování až na sever – do Kanady. Sympatický moderátor Michael Portillo je jako vždy vyzbrojen historickým vydáním Appletonova všeobecného průvodce z roku 1879. A kromě Bostonu nebo Nantucketu zamíří také do Pittsburghu, Montrealu nebo Toronta. Jeho cesty nejsou pouhou vyjížďkou za úchvatnou krajinou a dokonalými výhledy. Staly se také odrazem dávných dob, kdy se celý kontinent dramaticky měnil a železnice sehrála zásadní roli při formování Ameriky do takové podoby, jak ji známe dnes.


21. 6., 20.00 hod. – Bílá hora: Kronika povstání

Hraný dokumentární film detailně zobrazující příběh a postavy českého stavovského povstání v letech 1618–1622, a to včetně dodnes kontroverzní bitvy na Bílé hoře a následné smutné dohry pod názvem Staroměstská exekuce. Český snímek pod režijní taktovkou mladého autora Josefa Kotalíka.


21. 6., 23.00 hod. – Země medvědů

Medvěd byl odedávna obávaným tvorem, jemuž se lidé klaněli a nazývali ho „otcem“, „dědem“ či „Božím pánem“. Je ale medvěd vždy nebezpečný a je možné se s ním spřátelit? Na letecké základně Orlovka v Rusku se medvěd Mansur, nalezený jako opuštěné mládě, stal nerozlučným přítelem pilota Andreje Ivanova. Před 100 000 lety žil v Eurasii obrovský medvěd jeskynní, vážící až 900 kg. V jeskyních se dodnes nacházejí jeho kosterní pozůstatky, mnohdy hned vedle lidských kostí. Tento medvěd byl téměř výlučně býložravý a živil se bylinkami a medem. Antropolog Stanislav Drobyševskij se nicméně domnívá, že k soužití těchto medvědů a lidí dojít nemohlo. Je ale zřejmé, že k tomu, aby se z medvěda stalo nebezpečné zvíře, přispěl jeho po staletí trvající lov, zejména pak používání nových zbraní, nejprve luků a šípů a posléze i střelných zbraní. Poznejte příběh dávného i současného medvěda.


22. 6., 21.00 hod. – Údolí smrti

Ve strhujícím přírodovědném filmu Údolí smrti uvidíte, jakým způsobem přežívají zvířata i rostliny v jednom z nejkouzelnějších, ale také nejméně pohostinných prostředí na Zemi. A že se tam některým z nich dokonce dobře daří!


22. 6., 22.00 hod. – Ocelová srdce VII (1. díl)

Vydražil se fitness trenažér, ale i starý americký školní autobus. Michael Manousakis a jeho parta Ocelových srdcí uspořádali největší dražbu v pětadvacetileté historii společnosti Morlock Motors. Za osm hodin zmizely veškeré zásoby z přeplněných firemních skladů. Dražební kladívko odkleplo celkem 225 kusů nejrůznější techniky. A nyní nastal čas, aby byly sbaleny a vyzvednuty. Jejich noví majitelé už přijíždějí s nejrůznějšími náklaďáky a přívěsy i dodávkami, aby naložili, co si koupili, a tak začíná nová řada zábavného seriálu Ocelová srdce. Nenechte si ujít čerstvé epizody.


22. 6., 23.00 hod. – Když se velké věci pokazí (Morandiho most)

Moderní technologie nám umožňuje stavět neuvěřitelné konstrukce, jako jsou obří tankery, mamutí mrakodrapy nebo kolosální mosty. Ale čím je něco větší, tím větší je také riziko. A když se velké věci pokazí, pokazí se… opravdu velice. Nový seriál se zabývá katastrofickými následky a drastickými dopady největších strojírenských neštěstí, které se podařilo zachytit na kameru. Každá epizoda rozebírá šokující záběry zdrcujících zřícení a ničivých kolizí. A odhaluje stejně šokující odpovědi na otázky, co se vlastně pokazilo. Díky inovativním animacím, výpovědím očitých svědků a rozhovorům s předními experty tato strhující dokumentární řada odkrývá tajemství ničivých momentů, ale i to, jakým způsobem ovlivnily celý zbytek světa.


23. 6., 20.00 hod. – Tank: Zbraň 20. století (Bitevní pole světových válek)

Tanky jsou rychlé a odolné stroje na smrt, navržené tak, aby mohly být používány s co nejničivějšími účinky. Byly vynalezeny a poprvé nasazeny na začátku 20. století. A během posledních sta let se staly těžištěm a páteří každé pozemní armády. Těžká obrněná bojová vozidla dokonce pronikla i do celosvětové kultury – staly se z nich památníky, hlavní hrdinové filmů nebo hlavní motivy obřích billboardů. Tanky psaly dějiny a samy se staly jejich součástí. Ale proč byly vůbec vynalezeny? Jak a kdy se jim podařilo naprosto ovládnout válečná bojiště? A je možné, že se tváří v tvář dálkově ovládaným bezpilotním dronům a letecky vedeným bitvám staly tanky něčím dávno zastaralým?

Na tyto otázky mohou odpovědět vojenští experti: první tankovou bitvou v roce 1918 začala nová éra válečnictví. Nejmodernější bojové stroje také začaly být využívány – a zneužívány – jako prostředek propagandy. Tanky jsou zároveň zbraně, ale i symboly. Během období studené války se tanky staly brutálním nástrojem totalitního režimu a zosobněním politického útlaku. Protiválečné hnutí šedesátých a sedmdesátých let 20. století v nich zase vidělo symbol zastaralých vojenských a autoritářských politických struktur. Dějiny tanků jsou velice různorodé! Vyprávějí příběh o technologii, psychologii, kultuře, ale také o lidech. Historický seriál Tank: Zbraň 20. století přináší zábavné a zároveň poučné ohlédnutí za minulou érou. Vojenští experti a historici rozebírají poutavé informace a fakta a dávají je do překvapivého kontextu. A odhalují, jak nás události roku 1918 ovlivňují až do dnešních dní.


23. 6., 21.00 hod. – Bombardér Lancaster

Strhující film Bombardér Lancaster přináší neuvěřitelný příběh o tom, jak vzniklo jedno z nejvíce ikonických a legendárních letadel v dějinách. Sledujte, jak se nejničivější bombardér stal jedním z nejdůležitějších nástrojů v porážce Hitlerova nacistického Německa během druhé světové války. Vojenští historikové Alexandra Churchill, dr. Peter Johnston a James Holland, autoři historických knih Leo McKinstry a Mark Johnson, nadšený amatérský historik Arthur Williams nebo veteráni posádky bombardéru Lancaster – ti všichni se zúčastnili natáčení tohoto výjimečného snímku. Bombardér Lancaster přináší nový pohled na komplikovaný odkaz tohoto legendárního letounu. Zároveň opěvuje statečnost mnohonárodnostní posádky a přibližuje osobnost slavného, ale kontroverzního Arthura „Bombera” Harrise.


25. 6., 20.00 hod. – Alamto: Ráj plazů

Tento vzrušující a strhující přírodovědný dokument vůbec poprvé odhaluje úžasný svět Ilamu, kde žijí vzácní plazi. Vydejte se společně s námi za exotickými druhy, které se snaží urvat si pro sebe kousek naší planety. Tvůrcům se dokonce podařilo jako prvním natočit vzácnou zmiji ze západního Íránu.


25. 6., 23.00 hod. – Krásy Řecka: Od hor k pobřeží (Epirus)

Husté zelené lesy a hory pokryté sněhem, vysoké útesy nebo holé písčiny. Řecko je zemí přírodních krás, se kterými se může srovnávat jedině jeho historický význam. Zažilo první evropské civilizace, zakladatele filozofie i rozhodující bitvy. Pozoruhodné letecké záběry této jedinečné části Evropy zachycují malebné zátoky, dechberoucí pohoří, divoké říční delty, idylické vesničky a kláštery. Krajina, kterou sledujeme, může dýchat a vyprávět svůj příběh. Všední příběhy místních obyvatel o tom, jak tady žijí a pracují, jsou protiváhou pohledu z ptačí perspektivy. Toto je autentické Řecko. Rybáři, mniši, sochaři – obyčejní lidé žijící na neobyčejných místech nabízejí vlastní, jedinečný pohled na historické budovy, posvátná místa, starodávné tradice a kulinářské umění, které už dlouhá staletí ovlivňují celý zbytek Evropy.


26. 6., 23.00 hod. – Lék na strach

Doktorka Merel Kindt působí jako klinická psycholožka, která přišla s novým způsobem, jak léčit, nebo dokonce eliminovat účinky emocionálního traumatu. Nejdříve se postavíte tváří v tvář tomu, čeho se bojíte. Pak si vezmete speciální pilulku. A kupodivu se zdá, že to funguje, dokonce přímo úžasně. Fascinující dokument Lék na strach zachycuje, jak doktorka léčí pacienty, kteří se bojí doslova čehokoliv – od ostrých jehel až po pestrobarevné motýly. Přitom pokládá otázku, jestli je strach skutečně natolik základním a určujícím rysem lidské povahy.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 19. 6. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.06.2022 • Světový pohár ve sportovním lezení na Eurosportu
14.06.2022 • Dokument na Viasat History: Co se stalo se ztracenými miliony Grace Kelly?
13.06.2022 • Kdo zabil Johna Lennona - historický film na na Prima ZOOM
09.06.2022 • Tajemství civilizací ve světle moderní vědy na Viasat History
09.06.2022 • Jiří Procházka má před sebou nejdůležitější zápas kariéry, očekává se rekordní sledovanost
07.06.2022 • Panenka Barbie má mnoho tváří. Co o ní zřejmě nevíte?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist