Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 05:42:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Užívejte si zábavné poznávání s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 14.08.2022


Další dva týdny dokumentární zábavy na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: poznáme krásné Divoké Karpaty; postavíme se Hitlerovi navzdory; čekají nás nejen obří černé díry v seriálu Obnažený vesmír II; ukážeme vám majestátní zvíře – Jelen: Symbol starého lesa; podíváme se na Gorily v obležení a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

17. 8., 21.00 hod. – Divoké Karpaty (Koloběh života)

Přírodovědný dokument Divoké Karpaty zachycuje střídání čtyř ročních období – od úrodného podzimu, přes hlubokou zimu, až po první záchvěvy jara. Navštivte okouzlující svět nekonečné krásy, živoucích barev a věčných tradic. Vesnice a komunity, které prosperují díky ochraně přírody a ekologické turistice. Pravěké neolitické jeskynní domy. Sněhem pokryté, těžko přístupné vrcholky hor. Ledové chrámy. Tento snímek představuje Rumunsko v takové podobě, v jaké jsme ho dosud neviděli. Tento okouzlující film přináší fantastické záběry divokých zvířat a strhující i dojemné rozhovory s mnoha různými odborníky. Ale také odhaluje šokující ničivé důsledky ilegální těžby dřeva a vysvětluje, proč musí být zastavena. Jinak se nepodaří zabránit naprosté destrukci poslední velké divočiny na evropském území ani jejích nejcennějších pokladů.


18. 8., 20.00 hod. – Letecká základna Istres 125

Zveme vás na prohlídku největší, nejznámější a nejlépe zabezpečené letecké základny v celé Francii. Letecká základna Istres 125 existuje už více než sto let. Za tu dobu odolala zubu času i válečným konfliktům a stala se hlavním opěrným bodem obrany celé Francie. Letecká základna má rozlohu 2500 hektarů. Je ohraničena 40 kilometry bezpečnostních plotů. A ve více než 500 budovách tady žije a pracuje 5000 vojáků, kteří jsou rozděleni do 70 elitních vojenských jednotek. Infrastruktura celé základny se neustále vylepšuje a stejným způsobem se aktualizuje také její účel. Najdeme tady jedinečnou ranvej, která je nejdelší v celé Evropě, a která pojme dokonce i americký raketoplán. Základna se navíc má stát hlavním centrem pro vysílání vojenských jednotek na zahraniční mise, ale také jejich návrat a repatriaci. Ale co je to vše proti pečlivé údržbě a péči o francouzské nukleární odstrašovací prostředky, které musí fungovat bez sebemenšího zádrhelu. Základna Istres je jedním z pilířů francouzských jaderných sil díky své specialitě: schopnosti doplňovat palivo vojenských letounů přímo za letu.


18. 8., 23.00 hod. – Sousedé z divočiny (Jak zvířata sdílejí svá obydlí)

Tři z největších stavitelů zvířecího světa žijí v africké savaně: společensky založený pták snovač pospolitý, hrabáč kapský a termiti. Snovači se sdružují do kolonií čítajících několik stovek jedinců. Společně staví jedno velké hnízdo, ve kterém má každý pták vlastní útočiště. Hrabáči budují podzemní jeskynní systémy několik metrů hluboko pod povrchem a termiti neúnavně konstruují impozantní mrakodrapy z písku, slin a exkrementů. Ale žádné z těchto zvířat nemá své impozantní obydlí jenom pro sebe. Žije s nimi také mnoho spolubydlících původem z jiných druhů, ať už jde o drobný hmyz, plazy a ptáky, nebo dokonce velké savce. A nejenže stavitelé a jejich nájemníci bydlí společně pod jednou střechou, jsou si navíc i vzájemně prospěšní. Jak moc který spolubydlící přispívá komunitě, se liší byt od bytu. Draví ptáci jako sokolík obojkový a výr velký nebo plazi z čeledi scinkovitých poskytují snovačům výměnou za útočiště ochranu a bezpečí. Naopak termity nechrání nikdo, každý je jedině využívá. Jejich spolubydlící jejich stavby ničí, nebo je dokonce občas žerou. Ve sdíleném bydlení hrabáčů panuje ve všech ohledech denní rutina. Mnozí sousedé z jejich podzemní komunity se většinou ani nikdy nepotkají. Přesto někteří z nich, například hyenka hřívnatá, získávají od hrabáčů i něco víc než jen střechu nad hlavou. Hyenky by se bez schopnosti hrabáčů v zimě neobešly a uhynuly by hlady. Soužití zvířat v africké savaně má zkrátka své výhody i nevýhody. Tyto komunity se však příliš neliší od těch, jaké známe u nás lidí – když je více místa k bydlení, více jídla a více pestrosti, prospívá to všem.


22. 8., 22.00 hod. – Obnažený vesmír II (Obří černé díry)

Seriál Obnažený vesmír odhaluje cizí světy, které jsme ještě nikdy neměli příležitost vidět: úžasná digitální animace odkrývá jednotlivé vrstvy kosmu a odhaluje nepoznanou krajinu vybuchujících vesmírných vulkánů, žhavých vulkanických moří, záblesků energie tryskající z černých děr nebo tajemné hmoty, ze které je stvořen takřka celý náš vesmír – všechny tyto kosmické zázraky hrají překvapivě důležitou roli v pochopení, jaké místo ve vesmíru zaujímáme. Druhá série se zabývá super hmotnými černými dírami, extrémními slunci nebo odhaluje, proč je Jupiter tajným dvojčetem Slunce.


23. 8., 21.00 hod. – Hitlerovi navzdory (1. část)

Tři oběti holocaustu, kterým se podařilo přežít nacistické vyvražďování židů za druhé světové války, se po mnoha letech znovu vrací na místa ohavných zločinů. Odvážně navštěvují lokace, které hluboce ovlivnily jejich minulost i celý život. Podívejte se v jejich doprovodu na místa, odkud pocházejí, hrůzné koncentrační tábory i důmyslné skrýše, díky kterým se dokázali schovat.


24. 8., 20.00 hod. – Evoluce v izolaci

Když se ohlédneme za geologickou minulostí naší planety, můžeme zřetelně rozpoznat, že během různých příležitostí došlo ke vzestupu i poklesu hladiny moří. Během doby ledové před jednadvaceti tisíci lety dosahovalo Středozemní moře o 130 metrů níže než dnes a Baleárské ostrovy vypadaly úplně jinak, než jak je známe. Po vzestupu mořské hladiny bylo několik různých oblastí odříznuto a izolováno od okolního světa. Zvířata na nově vytvořených ostrůvcích se ocitla v pasti. Většina z nich uhynula. Ale některým se podařilo přizpůsobit tak dobře, že v nehostinných podmínkách úspěšně přežívají dodnes. Vydejte se na vzrušující dobrodružnou výpravu na nejvzdálenější ostrůvek ve Středozemním moři, „plovoucí“ daleko od jakékoli pevniny. Místní atmosférické podmínky jsou extrémně nepříjemné. Kde nemilosrdný vítr a moře nedovoluje vegetaci zapustit kořeny. A kde přesto žije neuvěřitelná ještěrka Lilfordova.


24. 8., 21.00 hod. – Jelen: Symbol starého lesa

Ve starých lesech, někde mezi stromy, které rostou už stovky let, můžete narazit na jelena. Když máte opravdu štěstí, naskytne se vám příležitost pořádně si ho prohlédnout. V takovém případě si určitě všimnete jeho nejvýraznějšího poznávacího znamení – paroží. Je impozantně veliké a rozvětvené. Jelen je nosí elegantně, majestátně a s patřičnou pýchou. Tak vznešené zvíře jako je jelen se vždy těšilo zvláštní pozornosti. Starověcí Mayové nazývali sami sebe lidem Ah Maya – dětmi jelena. Považovali tato majestátní zvířata za své předky a věřili, že jsou symbolem zrození nového života. V keltské mytologii byl bůh Cernunnos vykreslován s jelením parožím, které symbolizovalo zároveň zrození i úmrtí. Ruský spisovatel Lev Tolstoj popsal vlastní sexuální touhou, kterou zažil v mládí, jako „pocity jelena“. Jaké je spojení mezi jelením parožím a lidskou sexualitou? Odpověď na tuto otázku vám určitě prozradíme. A také vám řekneme, že žádné zvíře není více hodno titulu „sex symbol starého lesa“ než jelen.


25. 8., 20.00 hod. – SNLE: Utajené zbraně

Mlčení a utajování. To jsou dva neoblomní strážci, kteří střeží čtyři francouzské balistické ponorky s označením SNLE. Každé z těchto vodotěsných plavidel je zbraní hromadného ničení. Každé má 110 členů posádky, pravidelně vyráží na mise průměrně trvající dva a půl měsíce, ukrývá se kdesi v hlubinách oceánů a během několika pouhých sekund může na rozkaz francouzského prezidenta provést nukleární útok na nepřítele. Tento film je zčásti nahlédnutím do historie a zčásti přehledem technických specifikací. Ohlédneme se za dějinami těchto výjimečných strojů a odhalíme, jakým způsobem operují nebo jak jsou udržovány v provozu. Nenechte si ujít trojrozměrné digitální animace, rozhovory s inženýry, kapitány i námořníky, a dokonce i dechberoucí návštěvu jednoho z těchto monster mocné technologie.


25. 8., 23.00 hod. – Nečekaná divočina

V srdci Evropy leží tajuplná divočina. Pozoruhodný kus přírody je pro migrující ptáky naprosto nenahraditelný. I když má tato přírodní rezervace jen malou rozlohu, její význam je obrovský a historie bohatá. Na jaře tady odpočívá bezpočet vzácných ptáků, kteří čekají, až se jim znovu dobijí baterky, aby mohli pokračovat dál k severským hnízdištím – někteří z nich urazí až 7000 kilometrů. Tato přírodní rezervace je zvláštní nejen díky tomu, že se pyšní bohatou biodiverzitou, ale také proto, že byla vytvořena člověkem. Až do 70. let 20. století sem kanalizace přiváděla veškerou odpadní vodu z německého města Münster. Když byly odpadní roury postupně přesměrovány, z místní krajiny se úplnou náhodou stal ráj vodního ptactva. Došlo k tomu zhruba ve stejné době, kdy byly cenné mokřady ve všech zemích Evropy nemilosrdně obětovány rozvoji zemědělství a městské zástavby. Dnes je z této přírodní rezervace ostrůvek klidu, který některým z nejohroženějších druhů zvířat poskytuje důležité místo k životu. Tento dokument zachycuje poutavé příběhy jednotlivých zvířat a odhaluje, jak pestrost a rozmanitost vzkvétají díky náhodně vytvořené divočině.


27. 8., 21.00 hod. – Gorily v obležení

Počet divoce žijících horských goril se zvýšil na více než jeden tisíc! Ano, toto je vzácný a ojedinělý příběh o úspěchu ochrany ohrožených zvířat. Jenže ruku v ruce s úspěchem přicházejí také nové problémy. Poslední horské gorily na světě žijí jenom na dvou místech východní Afriky. Co se stane, když se počty goril zvýší, ale území, kde žijí, se nezvětší? Na tuto otázku odpovídají výsledky nedávných výzkumů: zvířata žijí pod tlakem neustále narůstajícího stresu a napětí. Jak moc mají odborníci a ochránci přírody zasáhnout? A jaké hrozby čekají na tyto něžné černé obry v budoucnu? Fascinující film Gorily v ohrožení zve na návštěvu dechberoucí přírody. A přitom pokládá zajímavé otázky o problému ochrany ohrožených zvířat i jejich vzájemném soužití s lidmi.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 14. 8. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.08.2022 • Gordon, Gino a Fred na cestách po Řecku na TV Paprika
12.08.2022 • Viasat Nature: Rok ve Skotsku, to je jiná divočina!
08.08.2022 • Telly rozšiřuje nabídku zahraničních fotbalových soutěží, přidává ženskou Super League
06.08.2022 • 8hodinovka na okruhu Suzuka: Karel Hanika praporem Yamahy
04.08.2022 • Pokračuje seriál ATP Masters 1000 – startuje Canadian Open
01.08.2022 • Adaptace románu Agathy Christie Až tam nezbyl žádný (10 malých černoušků) v premiéře na Epic Drama

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist