Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 03:03:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Historie Matky Země: Odhalená Gaia - na Viasat History

  Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 16.12.2022


Jaký je vztah lidstva k planetě? Starověké civilizace věřily, že Země je inteligentní organismus, který živí všechny, kteří s ní dokáží žít v souladu a ničí ty, jež jí drancují. S příchodem moderní vědy tato představa ustoupila téměř sterilnímu pohledu hledícímu na naši planetu jako na obrovský balvan pohybující se nekonečným vesmírem. Profesorka Bettany Hughesová společně s dalšími odborníky však teorii o Matce Zemi oživuje.


S využitím starověkých důkazů i nejnovějších technologií NASA naznačuje, že představy dávných civilizací o Gaie, tedy živoucí Zemi, nemusí být daleko od pravdy. Strhující dokument Historie Matky Země: Odhalená Gaia o hledání odpovědi, zda minulost ukrývá klíč k naší budoucnosti, mohou diváci sledovat v pátek 16. prosince 2022 od 21 hodin na Viasat History.

Náš postoj k Zemi je aktuálně pod drobnohledem vědců, filozofů, ekonomů, vlád i korporací. Historička Bettany Hughesová zkoumá vztah lidstva a planety ze zcela jiného úhlu pohledu. Je přesvědčena, že starověké civilizace našly klíč k pochopení symbiózy mezi Zemí a jejím využíváním. Proto diváky zavede do Řecka, Egypta, Istanbulu a Spojeného království, kde společně s místními odborníky poodhalí dávný pohled na svět prostřednictvím předkřesťanských bohů reprezentujících životadárnou zemi a vztah starověkých civilizací k nim.

Starověcí lidé věřili, že je Země inteligentní organismus, se kterým je nutné vycházet. Tuto tezi se vědkyně pokouší dokázat i pomocí nejnovějších vědeckých poznatků. Opravdu planeta vnímá, co s ní provádíme a reaguje? A pokud ano, chce se skutečně zbavit břemene zvaného lidstvo?

Podle Jamese Lovelocka, který v 70. letech minulého století jako první začal mluvit o opravdové ekologii tak, jak ji známe dnes, je Země opravdu něco jako živý organismus. Planeta připomíná Gaiu, jež je propojena dosud nepochopenými fyzikálními i chemickými procesy, které udržují v rovnováze různé ekosystémy. Hughesová tuto hypotézu diskutuje s klimatickým vědcem profesorem Timem Lentonem. S odborníkem na klima doktorem Joem McConnellem odhaluje, jak drancování planety začala dávno před průmyslovou revolucí a s indickým filozofem Satishem Kumarem hledá důkazy o propojení všech živých i neživých věcí na planetě, ale i mimo ni v samotném vesmíru, což konfrontuje s nejnovějšími výzkumy NASA.

Dokument také nabízí pohled k našim dvěma nejbližším vesmírným sousedům, k Marsu a Venuši. Měli bychom zaměřit svoji pozornost na jiné planety, abychom drancovali i jejich potenciální zdroje, nebo bychom spíše měli řešit krizi, ve které se na Zemi nacházíme? Odpověď nejen na tuto otázku dostanete na Viasat History v pátek 16. prosince 2022 od 21 hodin v dokumentu Historie Matky Země: Odhalená Gaia.


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 16. 12. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.12.2022 • Dva týdny dokumentárních krás na Prima ZOOM
09.12.2022 • Nebývalý víkend zimních sportů rozzáří vysílání Warner Bros. Discovery v Evropě
09.12.2022 • MET: Live In HD: Slavná kniha, oscarový film a hvězdně obsazená opera Hodiny v sobotu 10. 12.
05.12.2022 • Svědek obžaloby - mrazivá povídka od Agathy Christie na Viasat Epic
05.12.2022 • Nabytý dokumentární týden na Prima ZOOM
02.12.2022 • Prosinec na CBS Reality ve znamení zkrocení všeho zlého

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist