Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 00:18:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vaše zábavná cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@prima.cz Přidané: 23.04.2023


Dokumentární skvosty pro vás: představíme vám Ženy pod Hitlerovou vlajkou; vydáme se Směr Mexiko; čeká vás cesta okouzlující divočinou – Sněžní psi: Aljašská divočina; podíváme se na Letadlovou loď pod drobnohledem a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

25. 4., 21.00 hod. – Ženy pod Hitlerovou vlajkou (1. část)

Německé ženy bývají považovány za pouhé pasivní svědky hrůzných zločinů spáchaných nacistickým režimem během druhé světové války. Ale ve skutečnosti se mnohé z nich na těchto hrůzách aktivně podílely a přitom si počínaly stejně brutálně a nemilosrdně jako jejich mužské protějšky. V průběhu posledních patnácti let se nové generaci mezinárodních historiků, jako jsou cenami ověnčená Wendy Lowerová, Elizabeth Harveyová, Johann Chapoutot nebo Chrsitan Ingrao, podařilo odhalit pravdu o tom, jak hluboce byly ženy Třetí říše ponořeny do nacistických zvěrstev. Díky zbrusu novým analýzám a šokujícím archivním záběrům tento historický film přináší dosud neznámé příběhy žen pod Hitlerovou vlajkou, které odmítly žít ve stínu mužů.


26. 4., 20.00 hod. – Směr Mexiko

Vydejte se s námi za přírodou do Mexika – rozlehlého středoamerického státu s plným názvem Spojené státy mexické. Na jihu a východě se setkáváme s tropickou flórou v typickém deštném lese. Různé druhy palem propletených liánami jsou tu oživeny pestře zbarvenými orchidejemi. Pěstuje se zde palma olejná, cukrová třtina, sisal, kokosovník, kakaovník, káva a kukuřice. Pod hranicí věčného ledu na vrcholcích hor nalézáme naopak severoamerickou holoarktickou flóru. Zvířena čítá na tisíce druhů, navíc v Mexiku funguje rozsáhlá síť různých chráněných území, která stojí za to prozkoumat.
Jako pírko lehký motýl monarcha, několik tun těžký plejtvákovec šedý, mohutný rypouš a elegantní plameňák jsou velice rozdílná zvířata. Ale jedno mají přece jen společné: každé z nich urazí tisíce kilometrů do velice zvláštní destinace – směrem Mexiko. Tato země na jih od Spojených států amerických je jednou z nejbohatších zón biodiverzity na světě. Útočiště a vhodné podmínky pro život tady nachází takřka každé známé zvíře. Přicházejí, aby utekla před chladem, aby se množila, nakrmila nebo zkrátka aby si dobila baterie. Netopýři kubánští směřují do kaktusových pouští na severu Mexika, aby tam odchovali svá mláďata. Miliony monarchů zimují v lesích na úpatí hory Michoacán, než vyrazí na pět tisíc kilometrů dlouhou cestu zpátky na sever do Kanady. Kožatky velké kladou vajíčka na pobřeží města Oaxaca na jihu země a plejtvákovci pečují o své mladé v laguně San Ignacio na západě. A díky plameňákům se z pláží u Ria Lagartos stávají největší jesle Latinské Ameriky. To všechno a ještě více uvidíte v přírodovědném filmu Směr Mexiko, který zachycuje dynamické příchody a odchody ve všech možných směrech, jak je rok dlouhý.


27. 4., 20.00 hod. – Hitlerova tajná bomba (1. část)

Ohromující nové informace o nukleárních ambicích nacistického Německa, Japonska a Spojených států amerických za druhé světové války odhaluje historický film Hitlerova tajná bomba. A přitom přináší úplně nový pohled na klíčový okamžik dějin, který změnil naprosto všechno. Bylo by možné, aby se v posledních měsících druhé světové války podařilo silám Osy zla vyvinout vlastní atomovou bombu? Odborníci na americký, německý a japonský nukleární program odhalují epický příběh vědy, obrovské snahy a úzkostlivého utajování, během kterého se za velkého třesku zrodil nový atomový věk. Díky dramatickým rekonstrukcím, novým šokujícím informacím a strhujícím archivním záběrům ožívá příběh o souboji vědců a vojenských vůdců, kteří se snaží dosáhnout nukleárního průlomu a vyhrát válku.


28. 4., 23.00 hod. – Nevysvětlitelné záznamy II (1. díl)

Kdesi v Massachusetts najde Zack tajnou místnost plnou smrtících překvapení. Další odvážný průzkumník stráví celou noc v jistém domě hrůzy. Dva přátelé zažijí více, než by si přáli, když objeví žebřík čarodějnice začarovaný zlověstnou kletbou. Tak dramaticky a napínavě začíná strhující pokračování dokumentárního seriálu Nevysvětlitelné záhady, ve kterém nechybí ani otřesný zážitek amatérského lovce duchů, který neprozřetelně zavítá do nechvalně proslulého vězení.


29. 4., 20.00 hod. – Krásy divokých And (Život v mlžných oblacích)

Vroucí gejzíry, vysušená země a sněhem pokryté vulkány jsou dějištěm dramatického příběhu novorozeného mláděte vikuní a celé kolonie plameňáků. Tento dechberoucí přírodovědný film přibližuje, jakým způsobem se zvířata přizpůsobila životu v divokých Andách, v ohňové zemi sopek, řídkého vzduchu a neuhasitelné žízně. Přesvědčte se o tom, že i na místě, kde lze na každém kroku narazit na připomínky bouřlivé geologické minulosti i současnosti, si život našel cestu. Zdejší vyprahlé planiny jsou posety jezery. Slaná voda v nich je jako žíravina, přesto se v ní vyskytuje druh krevet, který má stejně důležitou roli jako kril v oceánech. Mezi jezery totiž migrují tři různé druhy plameňáků – včetně vzácného druhu plameňáka Jamesova – a hledají potravu pro sebe i své mladé. A na jejich březích rostou řasy, které občas uždibují vikuně. Nejmenší zástupci velbloudových dorůstají do výšky ani ne jednoho metru, ale dokážou dosáhnout rychlosti 47 km/h v takových nadmořských výškách, v jakých by lidé jenom zoufale lapali po dechu. Divoké Andy jsou plné krás. Prohlédněte si je na vlastní oči ve velmi oceňovaném snímku. Tento seriál získal spoustu cen nejen za celkový počin, ale také za kameru, hudbu, scénář a režii.


29. 4., 21.00 hod. – Sněžní psi: Aljašská divočina

Dokumentární filmař Gordon Buchanan se nečekaně sblíží se sedmi skvělými psy husky, kteří táhnou jeho sáně během zrádné, ale rozhodně dobrodružné cesty okouzlující divočinou. Vydejte se spolu s nimi na dechberoucí výpravu panenskou divočinou kanadského Yukonu. Cestou získáte úplně nový pohled na psa i naše vlastní místo v přírodě. Gordon přijíždí do rozlehlé divočiny kanadského Yukonu, aby si nejen vyzkoušel, ale i přímo osvojil starověké umění jízdy na saních tažených psím spřežením. Protože už od dětství zbožňuje slavný dobrodružný román Volání divočiny spisovatele Jacka Londona, vést psí spřežení bylo jeho dávným snem. Toužil vyrazit na Yukon a sledovat stopy průkopníků a dobyvatelů z dob zlaté horečky na Klondiku.


29. 4. 22.00 hod. – Solná sága: Bílé zlato z Alp

Hluboko v Rakouských Alpách se ukrývá nejstarší solný důl na světě. Před dvěma a půl tisíci lety se tady rozkládalo jedno z nejvýznamnějších osídlení v Evropě, které dokonce propůjčilo jméno jedné z kultur doby železné: doba halštatská. Díky soli, která je bílým zlatem Alp, se malinká komunita stala srdcem mezinárodní obchodní sítě – o tom svědčí nálezy slonoviny a jantaru z Afriky, Asie i ostatních částí Evropy. Jak se pravěkým horníkům podařilo vykopat několikakilometrové tunely přímo do skály? Jakým způsobem žili? Jak obchodovali a s kým přesně? Dokument Solná sága: Bílé zlato z Alp se poprvé zabývá životy lidí v pravěkých solných dolech. Jeho hlavní hrdinkou je mladá žena, která přišla z Balkánu do Halštatu, kde zažívá kromě jeho velké slávy také tragické důlní neštěstí, jež narušilo období ekonomického rozkvětu. Nenechte si ujít její vzrušující příběh ani nejnovější vědecké poznatky o tom, že ženy a děti sehrály v této kultuře naprosto zásadní roli.


30. 4., 22.00 hod. – Letadlová loď pod drobnohledem

Sledujte, jak probíhala jedna z největších přestaveb v dějinách námořnictví. Letadlová loď Charles de Gaulle, ohromná mořská pevnost a vlajková loď francouzského námořnictva, byla opravena a zmodernizována v suchém doku v Toulonu na jihu Francie. Velkolepý technický projekt zaměstnal tisíce expertů a inženýrů, kteří byli ve dne v noci ve střehu, museli závodit s ubíhajícím časem a vyřešit nepředvídatelné a potenciálně katastrofální problémy. Vychutnejte si dosud nezveřejněné záběry, vynikající trojrozměrné digitální rekonstrukce a rozhovory s odborníky ve fascinujícím filmu. Nahlédněte do nitra a vnitřností masivního vojenského plavidla. Nenechte si ujít příběh o kolosálním úkolu a překvapivě delikátní operaci.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 20. 4. 2023






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.04.2023 • Lutych – Bastogne – Lutych: Bude to bitva gigantů? Pogačar vs. Evenepoel
20.04.2023 • E! bude vysílat čtvrtou řadu Hvězdných her
16.04.2023 • Tajemství Pompejí na Prima ZOOM
14.04.2023 • Mistrovství světa ve snookeru aneb Jak to vidí Eva Poskočilová
12.04.2023 • MET: Live In HD: Růžový kavalír v klasickém zpracování a špičkovém obsazení v sobotu 15. dubna
11.04.2023 • Duben ve znamení spravedlnosti na CBS Reality

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist