Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 11:34:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

RTVS ponúkne divákom a poslucháčom aj počas leta pestrý program

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 27.06.2023


RTVS ponúkne počas letných mesiacov divákom a poslucháčom naprieč svojimi televíznymi a rozhlasovými okruhmi pútavé televízne a rozhlasové programy. V ponuke budú premiérové relácie a dokumenty, ale aj reprízy obľúbených programov.


Jednotka

Jednotka počas letných prázdnin pripravila pre divákov zaujímavú a oddychovú vysielaciu štruktúru, ktorá divákom spríjemní letné dni.

Od pondelka do piatku sa diváci v predpoludňajšom bloku môžu tešiť nahraný seriál českej televízie Ranč u Zelenej sedmy a popoludní im Jednotka ponúkne, okrem iného francúzsku rodinnú krimi sériu Julie Lescautová, krimi sériu Candice Renoir, či vybrané reprízy najsledovanejšej súťažnej relácie RTVS Duel a cestovateľsko-gastronomického magazínu Nebíčko v papuľke s letnou tematikou a kuchárskymi receptami z rôznych častí Slovenska.

Počas letných víkendov ponúkne Jednotka dopoludnia vysielanie pre deti. Najmenší diváci sa môžu tešiť na vysielanie obnovenej premiéry remastrovaného digitalizovaného 7-dielneho seriálu Teta, k nedožitému 85. výročiu režiséra Juraja Jakubiska. V nedeľu dopoludnia ponúkne Jednotka aj premiéry magazínov Slovensko v obrazoch a Svet v obrazoch. Popoludní bude aj počas leta pokračovať vysielanie obľúbenej série Agátha Chritie : Poirot, ktorú doplnia tematicky ladené filmy slovenskej zlatej klasiky so známymi slovenskými hercami: Zemianska česť, Pozor ide Jozefína, Hriech Kataríny Padychovej, Kto odchádza v daždi, Noční jazdci, Varuj..., Priehrada, Keby som mal pušku, Vlčie diery a Kapitán Dabač.

Jednotka pripravila zaujímavý letný program aj v hlavnom večernom vysielacom čase. V pondelok ponúkne hrané koprodukčné filmy RTVS vyrobené v období počas 30 rokov samostatnej Slovenskej republiky. Diváci si tak budú môcť pozrieť filmy Dôverný nepriateľ, Zátopek, Na streche, Vojtech, Teroristka, Rukojemník, Tlmočník či Šarlatán. V závere leta výber filmov tematicky reflektuje výročné udalosti. 55. výročie začiatku okupácie Československa si pripomenie filmom Rukojemník a výročie SNP filmom Tlmočník.

Utorkové večery budú počas leta patriť divácky obľúbenému seriálu Komisár Montalbano. Po jeho skončení bude nasledovať seriál Viera.

V stredu bude Jednotka pokračovať vo vysielaní obľúbeného cyklu hraných kriminálnych príbehov z francúzskeho prostredia Vraždy v....

Štvrtkový prime-time bude patriť 9 premiérovým častiam zábavno-cestovateľskej šou S úsmevom po Slovensku, v ktorej štvorica bude známych osobností (Dominika Kavaschová, Martina Zábranská, Marián Čekovský a Juraj „Šoko“ Tabaček) pod vedením kapitána Borisa Valábika objavovať zaujímavosti v rôznych krajov Slovenska.

V piatok večer ponúkne Jednotka divákom reprízy štúdiového zábavného programu Milujem Slovensko a následne obľúbený cestovateľský dokumentárny seriál Cestou necestou z rôznych dovolenkových destinácií vo svete.

V sobotu večer sa diváci môžu tešiť na reprízy vybraných zábavných programov Záhady tela a talkšu Petra Marcina Neskoro večer, ako aj zábavného programu Boli sme pri tom, ktorý RTVS vysielala v premiére pri príležitosti 65. výročia začiatku televízneho vysielania na Slovensku z Bratislavy.

Nedeľný večer bude na Jednotke patriť 9-dielnemu hranému seriálu Rebelka z dobrej rodiny, po nej bude v druhom pásme nasledovať seriál Zasľúbený život a po jeho skončení miniséria Hotel Európa.

Jednotka si počas leta vo vysielaní pripomenie aj štátne sviatky a výročia. V stredu 5. júla na sviatok Svätého Cyrila a Metoda ponúkne divákom dopoludnia vysielanie slávnostnej rímsko-katolíckej bohoslužby z Nitry. Popoludní to budú rozprávky a rodinné filmy Svätojánsky venček a Rozprávky bratov Grimmovcov. Večer sa diváci môžu tešiť na hraný televízny film Jozef Mak na motívy románu J. C. Hronského, ktorý bol v roku 2023 ocenený cenou SFTA Slnko v sieti. V pondelok 21. augusta si pripomenieme 55. výročie začiatku okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy pod vedením Sovietskeho zväzu. Pri tejto príležitosti odvysiela jednotka v hlavnom večernom čase filmový muzikál Rebelové a koprodukčnú filmovú drámu RTVS Eštebák. V utorok 29. augusta, v deň 79. výročia začiatku SNP odvysiela Jednotka popoludní klasické slovenské filmy s témou SNP: Vlčie diery a Kapitán Dabač, večer ponúkne divákom koprodukčný film RTVS Tlmočník. V predvečer výročia bude Jednotka vysielať priamy prenos z Galaprogramu k výročiu SNP z Banskej Bystrice pod gesciou MO SR.


Dvojka

Programová ponuka Dvojky počas leta rozšíri portfólio novej slovenskej dokumentárnej tvorby o sedem nových titulov, na ktorých sa podieľala RTVS. Dvojmesačná sezóna uprostred roka ponúkne aj viacero hudobných programov.

Už v úvode prázdninového vysielania, v sobotu 1. júla, sprostredkuje Dvojka divákom o 20.00 h atmosféru zo 68. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Východná prostredníctvom večerného priameho prenosu z programu Jedna krajina. RTVS zaznamená aj ďalšie vystúpenia a uvedie ich priebežne počas leta i jesene a to podobne, ako pripravované 56. folklórne slávnosti pod Poľanou, ktorých dejiskom sa stane Detva na nasledujúci druhý júlový víkend, kedy sa uskutoční aj 26. ročník hudobného festivalu Pohoda. Druhý programový okruh ho bude akcentovať počas festivalových dní hudobnou sériou Pohoda in the Air.

Štruktúru letného vysielania v hlavnom vysielacom čase počas pracovných dní otvorí blok dvoch tematicky zameraných dokumentov: v pondelky na cestovanie a poznávanie (12-dielna séria dokumentov Posvätné miesta sveta) v utorky na osobnosti a históriu (6-dielna séria Šedé eminencie histórie, 3-dielna Dekolonizácia, 2-dielne Da Vinciho vynálezy, 4-dielne Dejiny mafie), v stredy na prírodu a civilizáciu (3-dielne Tropické ostrovy, 5-dielna Dokonalá planéta, 4-dielne Modré zóny dlhovekosti). Vo štvrtky sa diváci môžu tešiť na kvalitné dlhometrážne dokumenty v slote Dokumentárny klub, v rámci ktorého Dvojka uvedie tituly ako BATAstories, Jan Werich: Když už člověk jednou je, Pchjongjang sa baví, Stratení v Andách, Cobain: Montage of Heck, Corleone: Mafia a krv, Mokrade - dedičstvo Luca Hoffmana, či Monetove lekná - mágia vody a svetla. Neskôr večer bude vo vysielaní Dvojky dominovať dramatická tvorba – v pondelky 3-dielny profil Jima Jarmuscha (Cudzejší ako raj, Tajomný vlak, Noc na zemi) a 4-dielny profil afganských a iránskych filmov (Hava, Maryam, Ayesha; Róná, Azímova matka; Amir, Milovaná), v utorky 2. séria seriálu Geniálna priateľka, v stredy 4. séria seriálu Fargo a vo štvrtky dostane priestor slovenská divadelná scéna prostredníctvom prevažne komédií v slote Divadelné prázdniny.

Víkendový prime time ponúkne divákom Dvojky dramatickú tvorbu. V piatky čaká divákov seriálová klasika (Tisícročná včela, Adam Šangala, Červené víno), po ktorej príde na rad výber najlepších častí z talkshow Trochu inak s Adelou. Soboty budú patriť novšej filmovej produkcii RTVS (Čerešňový chlapec, Marhuľový ostrov, Anjeli, Muž so zajačími ušami, Wilsonov, Jan Palach, Dubček - Krátka jar, dlhá zima; Nech je svetlo), 4. sérii seriálu Príbeh služobníčky a záverečným častiam seriálu Chobotnica. V nedele si prídu na svoje milovníci populárnej hudby. Druhý televízny programový okruh uvedie v premiére 10-dielny dokumentárny seriál Popstory a 10-dielny seriál Zlatá lýra. Po nich príde na rad 6-dielna séria Záhradníctvo a dvojdielny film Masaryk.

Denné vysielanie budú rámcovať až štyri detské pásma (ráno, predpoludním, podvečer, večer). Dvojka počas prázdnin už tradične posilňuje detský obsah, predpoludňajší blok doplní polhodina, v ktorej budú postupne uvedené seriály Nájdi si ma v Paríži, Spadla z oblakov a Tam je hviezda Sírius. V podvečernom vysielaní pribudne polhodinový slot vyhradený pre detský kvíz Duel JUNIOR.

V júlovej a augustovej programovej štruktúre bude pokračovať aj ranné národnostné vysielanie Dobrý deň, Patria, ktoré sa v pondelky venuje malým národnostiam, v utorok dostávajú priestor rusínske a ukrajinské formáty, streda a piatok patrí maďarskej a štvrtok rómskej menšine.

Počas víkendu Dvojka ponúkne premiérové časti viacerých relácií s letným obsahom, spomenúť možno Televíkend, Cyklopotulky, Farmárska revue, či nové série Extrémne vo svete a Ľudia na hranici.

Novinkou augustového vysielania budú letné špeciály diskusných relácií Večera s Havranom (v utorky) a Do kríža (v stredy), ktorých nosnou témou bude slovenská identita – definujú a formujú ju aj významné výročia odohrávajúce sa práve v tomto mesiaci. Ďalšou novinkou bude premiérová séria Extrémne vo svete z dielne televízneho štúdia RTVS v Banskej Bystrici v réžii Rastislava Hatiara. Tá vychádza z obľúbenej relácie Extrémne v horách. V ôsmich častiach diváci postupne uvidia rybačku v Mongolsku na rieke Šiškid, krásy Mongolskej divočiny a návštevu bájneho kmeňa Tsatsanov, lezenie po jedinečných vápencových skalách v chorvátskej Paklenici, divokú horskú scenériu Julských Álp, ďalej Kaňon Fratarica, kde skupina turistov objavuje čaro zdolávania vodou zaplavených kaňonov pomocou horolezeckých techník, výstup po ferrate Leoganger v Rakúsku, málo bežný splav na hornom toku slovinskej rieky Soča a tritisíc kilometrov dlhý trek naprieč Patagóniou.

V letnom vysielaní Dvojky nebudú chýbať ani priame prenosy z bohoslužieb: v nedeľu 9. júla Služby Božie zo Semfestu, v nedeľu 16. júla svätá omša na sviatok Panny Márie Karmelskej z Gaboltova, v nedeľu 30. júla svätá omša na sviatok svätého Gorazda z Močenku, v nedeľu 6. augusta Svätá omša za nositeľov ľudových tradícii na Jánošíkových dňoch v Terchovej a v nedeľu 13. augusta Služby Božie pri príležitosti pamiatky posvätenia chrámu z Hanušoviec nad Topľou.

Dvojka bude aj počas leta reflektovať výročia významných osobností – 80. narodeniny Martina Hubu, 75. narodeniny Magdy Vášáryovej a 10. výročie úmrtia Jozefa Bednárika. Rovnako nezabudne ani na pamätné dni. 1160 rokov od príchodu solúnskych bratov na Veľkú Moravu bude rezonovať vo vysielaní na Sviatok svätého Cyrila a Metoda 5. júla. Dvojka odvysiela tematické dokumenty, filmy a v hlavnom vysielacom čase čaká divákov nový dokument RTVS Morava, rieka bez hraníc v réžii Tomáša Hulíka. Nasledovať bude pásmo dokumentárnych filmov cielene zaradených k pamätnému Dňu Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý sa termínovo taktiež viaže na 5. júl. Dvojka uvedie nový dokument RTVS Slováci dolu hlavou v réžii Ilju Ruppeldta o Slovákoch žijúcich na Novom Zélande.

Rómsky holokaust na pamätný deň 2. augusta sa bude skloňovať aj vo večernom vysielaní Dvojky, ktoré otvorí premiéra rómskej verzie dokumentu RTVS O BARIPEN Hrdosť v réžii Very Lackovej – O BARIPEN - Le periben o Elena Lackovo. Dokument rozpráva o odkaze Eleny Lackovej, významnej rómskej spisovateľke a dramatičke, ktorá ako prvá Rómka vyštudovala žurnalistiku na Karlovej univerzite. Dozvedáme sa nielen o rómskom holokauste a komunistickej diktatúre, ale aj o postavení žien, ktoré sa od minulého storočia veľmi nezmenilo. Súčasťou tematického vysielania bude aj dokumentárny film Roberta Kirchhoffa Diera v hlave.

Tematické vysielanie pripravila Dvojka aj na pamätný Deň obetí okupácie Česko-Slovenska. 21. augusta si pripomenie 55 rokov od vpádu vojsk varšavskej zmluvy do ČSSR celodenným programom. Večer bude mať hudobný akcent prostredníctvom titulov Magický hlas rebelky (o Marte Kubišovej) a Karel Kryl – kto som?. August ´68 však bude dominovať druhému okruhu už od rána. O nútenom ústraní porozprávajú televízne osobnosti Jarmila Košťová a Dana Herrmannová v talkšou Anjeli strážni. Nasledovať budú dokumenty Šesťdesiatosmičkár Ján Midžiak, Nezlomená a Vlny slobody. Prostredníctvom dokumentárnej tvorby si Dvojka popoludní pripomenie aj ďalšie výrazné osobnosti ako Alexander Dubček (Vycestovacia doložka pre Dubčeka) či Irena Brežná (Profesionálna cudzinka). Nasledovať bude dokumentárny film Môj neznámy vojak a prvá časť zo série Okupácia a chýbať nebude ani vlani dokument Rekonštrukcia Okupácie.

29. august je spätý so Slovenským národným povstaním. V deň 79. výročia Dvojka uvedie v hlavnom vysielacom čase nový dokument RTVS Stopy – boje v Banskej Štiavnici v réžii Petra Gašparíka. Jeho starý otec Štefan Truban zažil toto obdobie z perspektívy štátneho zamestnanca. Bol však akýmsi dvojitým agentom. Keď totiž v roku 1944 vypuklo SNP, pomáhal odbojovej vetve spolu so svojou rodinou, ktorá žila na lukratívnom mieste v Ružovej vile. Táto lokalita rámcuje príbehy zo Štiavnice a cez individuálne pátranie sa dostaneme k regionálnym a globálnym udalostiam, ktoré nás dodnes ovplyvňujú.


RTVS :24

RTVS :24 počas letných mesiacov svojim divákom postupne predstaví všetky slovenské okresy v projekte Deň v okrese. V pravidelných živých vstupoch divákom regionálni redaktori ukážu to najzaujímavejšie a najdôležitejšie z daného regiónu. Zamerajú sa pri tom na menej známe skutočnosti, úskalia či úspechy municipálnej politiky, špecifiká miestnej kultúry či neobjavené turistické ciele. Predstavia zaujímavé osobnosti, ktoré sú úzko späté z daným okresom. V rámci projektu sa na obrazovkách RTVS 24 až do konca augusta predstaví každý zo 79 okresov Slovenska.

Aj v lete prinesie spravodajský okruh RTVS divákom spravodajský servis vo forme Správ :24 alebo relácie Aktuálne :24, a to každú hodinu naživo. Diváci sa môžu tešiť aj na pravidelné relácie ako Ekonomika :24, Interview :24, Svet :24 či Komentáre dňa.


Rádio Slovensko

Aj v tomto roku pokračuje Rádio Slovensko s letnou roadshow Rádio Slovensko Slovensku. V dňoch od 7. do 25. augusta predstaví štáb Rádia Slovensko poslucháčom 15 príbehov s ťažkým osudom z vybraných obcí a miest na Slovensku, ktoré podporí charitatívnou aktivitou. Dobročinný rozmer uskutočňuje Rádio Slovensko opäť v spolupráci s charitatívnou inštitúciou ludialudom.sk.

Počas leta prinesie Rádio Slovensko poslucháčom každý týždeň tipy na to, kde na Slovensku ideálne stráviť dovolenku alebo spoznávať nové krásne miesta našej krajiny. Rádio Slovensku pripravuje aj rubriku s týždennou periodicitou, kde budú odborníci na krátkej ploche vyvracať hoaxy a rôzne iné neoverené informácie, ktorých v poslednom čase veľmi pribúda

Poslucháči Rádia Slovensko sa môžu tešiť aj na pravidelnú súťaž Počúvaj a vyhraj, ktorej zámerom je predstavenie bohatého archívu a histórie rozhlasového vysielania na Slovensku. Účastníkom SMS súťaže sa stáva každý, kto pošle SMS s odpoveďou na vedomostnú úlohu. Tá spočíva v tom, že má zareagovať na zvukovú ukážku z nášho rozhlasového archívu. Zvukovú ukážku má poslucháč doplniť, prípadne má uhádnuť meno interpreta, herca, pokračovanie repliky. Po ukončení zvukovej ukážky moderátor dá možnosť A a možnosť B, pričom jedna z nich je správna.


Rádio Regina Západ

Rádio Regina Západ pokračuje aj v roku 2023 v projekte Folklórne leto s Rádiom Regina. Redaktori a moderátori sa zastavia na niekoľkých festivaloch na západnom Slovensku, z ktorých budú vysielať naživo. Zastávkami budú napríklad Požitavské folklórne slávnosti v Mani, Pukanské remeselnícke trhy, festival dychových hudieb v obci Hostie či Slávnosti spevu a tanca v Červeníku. Zo všetkých odvysiela RRZ naživo reláciu Festivalové pozdravy.

V auguste sa Rádio Regina Západ zúčastní na poľnohospodárskom a potravinárskom veľtrhu Agrokomplex 2023. Okrem aktuálnych informácií v prúdovom vysielaní bude z Nitry v priamom prenose vysielať Klub záhradkárov s Eduardom Jakubekom, reláciu Panoráma a Hudobné pozdravy.


Rádio Regina Stred

Vo vysielaní Rádia Regina Stred budú tradične dominovať folklórne festivaly. Z vybraných festivalov uskutoční nielen živé vysielanie, ale aj verejné nahrávky. Poslucháčom sa naživo prihlási z Horehronských dní spevu a tanca v Heľpe (24. 6.), 68. ročníka najstaršieho celoslovenského folklórneho festivalu Východná (30. 6.-2. 7.), či 61. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (2. - 6. 8.), odkiaľ vo štvrtok o 17.30 h odvysiela komorný hodinový program venovaný 60. jubileu Jánošíkových dní a 10. výročiu zápisu Terchovej muziky do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Živým vysielaním sa prihlási aj z augustových osláv 79. výročia Slovenského národného povstania v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici.

5. júla a 29. augusta odvysiela Rádio Regina Stred premiérové časti cyklu Hudobné dedičstvo. Pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky uvedie v mimoriadnych vysielacích štruktúrach počas štátnych sviatkov relácie cyklu Hudobné dedičstvo s popredným slovenským etnomuzikológom Bernardom Garajom. Na Sviatok sv. Cyrila a Metoda sa poslucháči môžu tešiť na premiéru fíčra Nebojsa Dobšinský. V rozhlasovom pásme Nebojsa Dobšinský priblíži Rádio Regina Stred zákulisie života a tvorby Dobšinského, listovú komunikáciu s J. Bottom, napäté a kritické momenty osudu, pád na dno, ale aj tie krajšie chvíle. Budeme kráčať miestami, kde Dobšinský žil a pôsobil. 21. augusta si pripomenie Deň okupácie Česko-Slovenska v roku 1968 premiérovou reláciou Smrť pod tankami.

Počas letnej štruktúry ponúkne Rádio Regina Stred poslucháčom v sobotu predpoludním v prúdovom vysielaní cyklus publicistických príspevkov o technických pamiatkach Čierne diery. Poslucháči sa tak opäť môžu tešiť na rozprávanie o objektoch, technických pamiatkach, architektonických unikátoch či jednoducho zaujímavostiach zo stredného Slovenska. Záverečnou bodkou za letným programom Rádia Regina Stred bude vysielanie z hôr. Poslucháčom sa 2. septembra prihovorí zo Sitna v Štiavnických vrchoch. Okrem priamych prenosov či špeciálnych programov predstaví Rádio Regina Stred v letnom vysielaní aj množstvo regionálnych tipov na výlety či letné aktivity na strednom Slovensku.


Rádio Regina Východ

Rádio Regina Východ pripravuje v mesiacoch jún až august celkom deväť vysielaní naživo priamo z regiónu. V rámci cyklu Prišli sme k vám odvysiela hodinové priame prenosy z 5 obcí piatich regiónov východného Slovenska v miestnom nárečí s folklórnou produkciou miestnych súborov a spevákov. Vysielania naživo, spojené so súťažou pre poslucháčov, pripravuje aj k 200. výročiu narodenia Júliusa Andrássyho z trebišovského kaštieľa (9. 6.); k 100. výročiu Ružbašskej kráľovskej svadby (25. 8.) a rozhlasový dvor z folklórneho festivalu v Rejdovej (26. 8.).

Letný režim vysielania obohatí moderátorská dvojica Iveta Vaculová a Michaela Slivková Kirňaková v piatkovom rannom vysielaní. Sobotňajšiu Poradňu pre záhradkárov predĺži Rádio Regina Východ na hodinový slot a počas tohto leta budú môcť poslucháči súťažiť o knihy v Knižnom klube Rádia Regina Východ. Do vysielania zaradí Rádio Regina Východ aj rubriku Bolo ich 11 (11 príbehov ľudí, ktorí zomreli pri okupácii v auguste 1968) a zostrih hudobných skupín z verejných nahrávok vo Veľkom štúdiu SRo v Košiciach pod názvom Koncerty RRV. Chýbať nebude Letná súťaž RRV o hodnotné ceny s názvom „Pomaly ďalej (ne)zájdeš!“, ktorá bude prebiehať na sociálnych sieťach.


Rádio Devín

Rádio Devín pripravujeme na leto jedinečnú sériu podujatí s názvom V dotyku s kultúrou, s ktorou nasledujúce mesiace navštívi obľúbené letné festivaly a prehliadky umenia, ako sú napríklad Pohoda, Artrooms Moravany, Dotyky a spojenia a mnoho ďalších, pričom nazrie s poslucháčmi aj do ich zákulisia.

V pondelok 3. júla budú môcť poslucháči spolu s Rádio Devín otvárať v Slovenskej národnej galérii Mesiac autorského čítania za účasti nórskych a českých autorov a autoriek a v utorok 4. júla sa môžu tešiť na rozhlasovú hru Andreja Kalinku SACRUM na festivale Into to the Miracles medzi Baďanom a Bátovcami. V piatok 7. júla sa Rádio Devín po rokoch vráti na festival Pohoda s Literárnym cirkusom K. Bagalu. Počas leta sa poslucháči Rádia Devín môžu tešiť aj na filmový festival Štyri živly v Banskej Štiavnici, Letná univerzita Eleuzína v Banskej Štiavnici, Cinematik v Piešťanoch či Divadelná Nitra.


V rámci Operného Rádia Devín (vždy v sobotu o 19.00 h) ponúkne Rádio Devín počas júla tituly raritné a u nás takmer neznáme:

1. 7. – (Francúzsko) Darius Milhaud: Christophe Colomb, op. 102;

8. 7. – (Španielsko) Pablo de Nebra: Donde Hay Violencia, No Hay Culpa;

1. 7. – (Chorvátsko) Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta;

22. 7. – (Rumunsko) Nicolae Bretan: Horia;

29. 7. – (Grécko) Mikis Theodorakis: Medea.


V auguste to budú reprízy najslávnejších operných titulov „Best Of Opera“,:

5. 8. - Gioacchino Rossini: Popoluška;

12. 8. - Bedřich Smetana: Predana nevesta;

19. 8. - Carl Maria von Weber: Oberon;

26. 8. - Giacomo Puccini: Dievča zo zlatého západu.


V relácii Ars musica uvedie Rádio Devín v lete historické nahrávky: Richard Strauss, Edward Elgar, Gustav Holst, Sergej Prokofiev, Arthur Honegger, Igor Stravinskij, Darius Milhaud.

Sériu letných relácií Folkfórum venovaných folkovej a alternatívnej scéne ponúkne Rádio Devín v letných mesiacoch špeciálne s podtitulom Folkové leto s legendami domácej a svetovej pesničkárskej scény.


14:00 – 15:00 – Ladenie

V obľúbenom Koncertnom Rádiu Devín sa poslucháči v lete môžu tešiť na takmer výlučne premiérové záznamy koncertov z koncertných štúdií Slovenského rozhlasu a ďalších zaujímavých priestorov. V Exkluzívnych koncertoch zo sveta (počas augustových pondelkov o 19.00 h) príde na rad letná edícia zaujímavých koncertov, ktoré sa konajú v „prázdninovej nálade“ v letných mesiacoch v Európe, aj v Amerike.

V rámci literárno-dramatickej produkcie, budú augustové večery patriť sérii rozhlasových adaptácií hier Radošinského naivného divadla: 6. 8. - Ako som vstúpil do seba (2018), 13. 8. - Včela v zime (2019), 20. 8. - Návod na použitie (2019), 27 .8. - Veľké ilúzie (2021). V rozprávkových víkendoch (v sobotu a v nedeľu 9.00 h) odvysiela Rádio Devín cykly rozprávkových hier – v júlové soboty staroslovienske povesti autora Mareka Kupča, v augustové soboty Mesiac s hrami Márie Ďuríčkovej, všetky víkendové nedele budú patriť rozprávkam z archívu. Premiérové časti úspešného formátu Naša zabudnutá klasika si budú môcť poslucháči vypočuť 4. júla a 4. augusta. V súvislosti s jubileom Martina Hubu uvedie Rádio Devín v júli poctu jeho hereckému umeniu v reláciách Medzi hlasmi (8. júla o 22.30h), fíčer Mirjany Šišolákovej Iniciálky M.H. o rodine Hubovcov (16. júla o 18.00 h) a rozhlasovú hra Franz Kafka: Proces (16. júla o 19.00 h).

V auguste Rádio Devín poslucháčom exkluzívne prinesie seriálovú verziu rozhlasovej dramatizácie románovej epopeje Leva Nikolajeviča Tolstého Vojna a mier 1. – 12. časť (15. – 30. augusta o 22.30 h), ktorá vznikla na podklade pôvodnej dramatizácie Karola Horvátha.


Rádio Patria

Letnú sezónu odštartuje Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, štúdio RTVS Košice, už 28. júna 2013 verejnou nahrávkou koncertu z cyklu Tam u nás, ktorý bude venovaný folklóru obcí vysťahovaných z priestoru priehrady Starina a Uličskej doliny. Záznam z koncertu odvysiela Rádio Patria 29. júla v rámci tzv. rusínskeho víkendu, moderovať ho bude Štefan Štec. Súčasťou rusínskeho víkendu budú aj dve mimoriadne diskusie k téme histórie Rusínov s historikmi Prof. Petrom Švorcom a PhDr. Stanislavom Konečným. Rusínske vysielanie bude počas leta podrobne monitorovať kultúrne dianie na severovýchode Slovenska, na festivaloch v Malom Lipníku (8. 7.) a na festivale v Uliči (15. 7.).

2. augusta si Rádio Patria pripomenie Pamätný deň rómskeho holokaustu mimoriadnym programom rómskeho vysielania. Odvysiela mimoriadne vydanie relácie Lav laveha o Rómoch, ktorí sa zúčastnili protifašistického odboja, a 3. augusta ponúkne poslucháčom reláciu Zvony nad krajinou zameranú na tému presahov holokaustu Rómov až do súčasnosti. Téme holokaustu sa bude Rádio Patria venovať aj v ďalších rómskych spravodajských a publicistických reláciách.

Letnú sezónu ukončí Rádio Patria v rámci vysielania NEV 23. septembra verejnou nahrávkou koncertu, ktorý organizuje v spolupráci s Poľským klubom na Slovensku, na ktorom sa predstavia skladby z nového CD Poľského klubu pod názvom Bardzo ważna rzecz.


Rádio_FM

Rádio_FM bude aj počas tohto leta „festivalovým rádiom“. Okrem živého vysielania z najväčšieho slovenského festivalu Pohoda a nahrávky programu Baláž&Hubinák, ktorá vznikne na Festivale Atmosféra ponúkne ďalšie obľúbené špeciály.

Každý pracovný deň bude súčasťou letnej programovej ponuky Letný mix_FM. Hodinovka exkluzívnych djských setov sa začne vždy o 13.00 h.

Festivalovú náladu si vďaka Rádiu_FM budú môcť poslucháči vychutnať aj doma – festivalové Rádio_FM zaradí do denných časov vysielania aj víkendové špeciály, a to prostredníctvom djských setov a záznamov koncertov pod hlavičkou programov Singall_FM, Fresh_FM, Pohoda_FM LIVE. Chýbať nebude ani víkend venovaný BBC6 Music Festivalu a Festivalu Eurosonic.

Festivalovú sezónu uzatvorí Rádio_FM vlastným Festivalom Rádia_FM, ktorým sa na začiatku septembra symbolicky pripojí k projektu Slovenská Tepláreň.


Bratislava, 26. jún 2023, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.06.2023 • Na obrazovkách RTVS štartuje štvrtá séria cestovateľskej šou S úsmevom po Slovensku
27.06.2023 • Na telo sa pred letnou prestávkou rozlúčilo s viac než 30-percentným trhovým podielom
25.06.2023 • Show Jana Krause – 28. 6. 2023
21.06.2023 • Svetoznáma šou ovládne Slovensko a Česko. Hľadáme obyvateľov domu Big Brothera
20.06.2023 • Na Sychrově se natáčí vánoční pohádka České televize Klíč svatého Petra
19.06.2023 • Natáčení seriálu Na vlnách Jadranu je v plném proudu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist