Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 10:15:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Ako ďalej, MMDS?!

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 04.05.2001


MMDS, Microwave Multichannel Distribution System je na Slovensku už všetkým uživateľom tejto služby dobre známy. Podrobné vysvetlenie vysielania v pásme od 2,1 - 2,8 Ghz už niekoľkokrát bolo do detailov popísané. Teraz sa však systému vysielania venovať nechcem, skôr ma zaujíma otázka dokedy sa ešte tento systém u nás udrží a dokedy sú firmy schopné vysielať v tomto systéme bez tlaku na ukončenie vysielania „ z hora “.

Jednoduchá otázka, no však na druhej strane komplikovaná odpoveď a možno aj dohady, ako ďalej. Jedno je však viac než isté, že tento systém vysielania v podobe analógovej nemá už dnes pred sebou ružovú budúcnosť. V susedných krajinách, netreba ísť ďaleko, stačí sa pozrieť na našich susedov v Českej republike, MMDS už u nich prežil zlatý vek a pomaly ustupuje pred digitalizáciou.

U nás na Slovensku je však situácia úplne iná. Jedno z posledne novovybudovaných a spustených vysielaní bolo vysielanie v Trebišove, kde sa vysiela kruhovo a pre viac obcí, avšak len so slabým výkonom. Vysielačov so slabým výkonom, tzv. lokálnych MMDS je na Slovensku viac než dosť. Firmy poskytujúce takéto vysielanie zvyčajne dostanú licenciu na pár rokov a na určitú oblasť pokrytia.

Ale je nám aj dobre známe, že MMDS sa vysiela aj z vysielača Kamzík pre Bratislavu a okolie a ďalej z vysielača Nitra - Zobor. V tomto prípade nemôžeme hovoriť o tzv. lokálnom vysielaní, pretože tieto dva vysielače, aj keď by mali mať iba lokálny charakter, vďaka svojmu umiestneniu na vysokých kopcoch nad Podunajskou nížinou pokrývajú takmer celé Južné Slovensko. Majú veľké množstvo abonentov a takisto abonenti majú či už legálne alebo pirátske MMDS antény.

Spoločnosti vynaložili nemalé finančné prostriedky na vybudovanie dokonale fungujúceho systému, ale iba na krátke vzdialenosti a ešte aj s hrozbou zlého príjmu v prípade nekvalitného počasia. To však vysielajúcu spoločnosť asi veľmi nezaujíma. Tento problém ale je veľmi chúlostivá záležitosť a rozoberať ho, je takisto nepríjemné pre obe strany. Ak si zhrnieme tieto všetky za a proti, vyjde nám celkom zaujímavý výsledok. Výsledok v podobe otázky. Čo bude ďalej ? MMDS zachvátil celé Slovensko v častiach, kde sa aj v malých obciach ľudia dostali k plateným programom vďaka malej anténe, ktorá doslova sa dala upevniť aj na drevený stožiar.

Množstvo ľudí pozhadzovalo svoje staré, už pomenej funkčné antény a zapojilo si zázrak MMDS, na ktorý mohlo po prvýkrát uvidieť českú Novu, českú štátnu televíziu, dokumentárny Spektrum alebo aj horúci Private Gold. Sledovanosť MMDS nepoznala hraníc. Množstvo obcí, usadlostí, ale aj väčších miest sa „preplo“ na túto zázračnú anténu a nejako sa pozabudlo na rezervu... Čo ak niekto „z hora “ zatrhne vysielanie v tomto pásme ??? Otázka, o ktorej nikto nechce ani len počuť, hlavne vtedy, ak vlastní anténu. Nevadí mu, že pozerá možno trochu zazrnené české programy, ale platenú TV, hlavne že pozerá. A môže pozerať. Ale čo ak sa dozvie, že jeho obľúbené relácie a programy doslova pred jeho vlastným nosom zmiznú ? Situácia je momentálne na váhe medzi MMDS a novým fenoménom digitalizácie.

Množstvo ľudí by sa po odpojení MMDS vrátilo ku klasickým STA, lenže pozor ! Teraz prichádza šokujúce prekvapenie !

Niektoré spoločnosti MMDS v meste, kde sa vysiela jednoducho svojvoľne odpojili STA, ktoré ešte z čias minulých patrilo pod bytové družstvá a patrilo nám všetkým. Spoločnosť drzo a bez kompromisov zhodila antény a nahradila zložitý konštrukčný systém a systém rozvádzania svojim, jednoduchším systémom, vlastne jednou anténou a hviezdicovými rozvodmi.

Takáto situácia je vo viacerých mestách SR. Ako sa brániť?

Čo robiť, keď spoločnosť má prístup na strechu panelového domu a naozaj doslova si môže robiť čo len chce a aj si robí čo jej vyhovuje podľa obchodnej politiky spoločnosti. Je to drzosť, ale už je takmer neskoro. Antény sú pozhadzované alebo poodpájané a nové zapojenia systémov v dnešnej dobe by vyprázdnili peňaženku nejedného občana bývajúce v panelákoch. Nehovorím už o občanoch, ktorí si nemôžu dovoliť ani káblovú televíziu a na ich balkónoch vyrastajú rozličné smerové antény, pretože jednoducho spoločná STA anténa s rozvodom je už minulosťou. Ich balkóny sa podobajú na anténové polia, ale čo im iného zostáva, veď každý sa chce pozerať na zázrak menom televízia!

Situácia teda nie je veľmi ružová a v podobnom trende sa v niektorých mestách ešte stále pokračuje. Nikto si asi neuvedomuje, že dnes nakúpiť súčiastky a celý anténový systém v takej podobe ako bol vybudovaný pred zničením si vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Kto by bol ochotný z obyvateľov domu zaplatiť je otázne. Veď systém tu bol a mohol ešte fungovať niekoľko rokov a možno stačilo investovať len do opravy. Uvidíme ako sa situácia ďalej vyvinie, jedno je však isté, že bude zaujímavé sledovať budúcnosť MMDS a jeho možno už skorý pád...

Ak máte podobný problém, aký som popísal v článku, napíšte o ňom svoj komentár dolu k článku, podeľte sa s ním s nami, lebo viem, že sa istotne dotkol mnohých obyvateľov panelových domov alebo bytoviek.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 6   ¤

Verze pro tisk




  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  legalne alebo piratske? 

23.09.2006 19:37 • zombiik
Toto velmi nesuvisi s temou, avsak dovolte mi reagovat na tuto vetu: "abonenti majú či už legálne alebo pirátske MMDS antény" Všetky antény určené na príjem (nie vysielanie!) elektromagnetickeho ziarenia su legalne! Občan (v súvislosti s týmto) má ako jedinú povinnosť platbu koncesionárskych poplatkov. Vo svojom obydlí teda môže bez akýchkoľvek obmedzení pomocou antény prijímať všetky dostupné signály, ktoré si naladí pomocou tunera televízora, či satelitného prijímača vo forme programov. (prevzate v http://www.solideurope.sk/Listy/2004/lis ty2004_1.htm)
 
 
  MMDS a Ceska republika 

18.10.2001 11:10 • a-ray
Chtel bych doplnit autora: Ustup ze slavy v CR nesouvisi ani tak s analogovym sirenim signalu, ale s avizovanou skutecnosti, ze dane pasmo bude vyuzito pro 3. generaci mobilnich telefonnich operatoru. Co kdyz Slovensku hrozi podobne nebezpeci?
 
 
  kto 

24.09.2001 12:35 • pepe
neviem u koho sa da objednat prijem cez mmds
 
 
  ta3 

23.09.2001 11:41 • anonym
Preco ta3 nevysiela teresterialne cez kamzik
 
 
  MMDS 

18.08.2001 21:24 • anonym
U nas je privela systemov MMDS. Bud prejdu na digital a bude im stacit mensie frekvencne pasmo /v KE vraj uz testovali/, alebo sa bude menit frekvencne pasmo...MMDS prezije...
 
 
  v Nitre odpajanie zacalo 

11.08.2001 09:30 • anonym
V Nitre uz su vyvesene letaky upozornujuce ze STA je nevyhovujuce a bude ukonceny prijem STV1 a STV2 cez tento rozvod. Pokial mate zaujem mat este televizor musite navstivit spolocnost SATRO a urobit s nimi zmluvu na prijem cez MMDS. Nech zije monopol!
 
 
Celkový počet komentářů: 6 / zobrazují se: 1 ... 6

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist