Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 03:41:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Technika budúcnosti

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 08.06.2001


Čas analógových sústav neúprosne ubieha a čoraz častejšie sa stretávame s výmenou klasických analógových prijímačov za digitálne a s parabolami malých rozmerov.

Presne tak, analógový prenos nekompromisne vytláča digitalizácia a už aj časy normy D2-Mac, ktorá sa prednedávnom ešte prezentovala ako norma budúcnosti definitívne upadá do zabudnutia. Prichádza na rad norma MPEG 2, ktorá prináša so sebou množstvo nových horizontov využitia digitalizácie takmer v každom smere. MPEG 2 ako digitálny štandard vysielania a prenosu cez satelit sa dostal do povedomia širokej verejnosti vysielaním digitálnej televízie v rokoch 1996 – 1997. Dnes už je známy takmer každému a neustále sa vylepšuje.

Novým fenoménom v oblasti vysielania a dátových multiplexov systému MPEG 2 je systém LaserBit. Ten naplno a dokonale využíva systém digitalizácie a prenosu dát súčasne. Práve v súčasnej dobe sa dostáva na trh v okolitých štátoch a postupne aj u nás v SR.

Systém pozostáva z kódovacieho a šifrovacieho zariadenia. Tvoria ho dve obojsmerné dátové jednotky, ktoré dokážu vysielať a prijímať na veľké vzdialenosti. Technológia prenosu dát spočíva v kódovaní do laserového systému, ktorý vysielanie konvertuje a digitalizuje a ďalej spracováva a šifruje. Po týchto úkonoch sa bez strát a so stopercentnou ochranou vysiela na prijímaciu jednotku. Samotný systém pozostáva z dvoch laserových optických žiaričov, ktoré sú schopné vysielať až 16 programov. Ďalej dokážu sprostredkovať vysokorýchlostný internet, obslúžia niekoľko telefónnych liniek naraz a dokážu prenášať údaje v dátových multiplexoch alebo celý multiplex serverov. To všetko samozrejme na pomerne veľké vzdialenosti a pri minimálnych stratách s maximálnym výkonom.

Nová technológia prenosu zabezpečuje rýchlu a málo nákladnú prevádzku vysielacích a prijímacích jednotiek. Obsluha a údržba systému je takisto jednoduchá, laserový systém prenosu pracuje aj v zhoršených poveternostných podmienkach, nevadí mu hustá hmla, ani inverzná oblačnosť. Svojim dokonalým konvertovaním pri prenose aj pri výpadku prúdu, alebo zlyhaní vysielacej jednotky si dokáže pomocou vlastnej pamäte uložiť dáta a „nestratiť“ ich, ako to robia niektoré iné servery.

Systém má samozrejme aj svoje nevýhody. Jedna z najväčších nevýhod spočíva v nutnosti priamej viditeľnosti medzi vysielačom a prijímačom, nakoľko ide o vysielanie z bodu A do bodu B pomocou laserových lúčov. V prípade prerušenia priamej viditeľnosti pri prenose, prístroj dokáže niekoľko sekúnd naďalej zostať pripojený a nestratiť kódovací multiplex vďaka dokonale prepracovanej korekcii chybových dát v dátovom toku.

A aké je vlastne využitie v teréne? Pre radového občana sa naskytá možnosť pripojiť sa na vysokorýchlostný internet, kde prístup je tvorený linkou o rýchlosti až 155Mb/sek.

Ďalej má možnosť popri internete telefonovať priamo na server pomocou 6 telefónnych liniek, sledovať televízny prenos alebo vykonávať v reálnom čase videokonferencie. Samozrejme pre podnikateľov a firmy sa možnosti využitia tohto systému oplatia ďaleko viac. Nielenže môžu pomocou jedného prenosového kanála vytvoriť vo firme vlastnú sieť, ale popri vysielaní môžu dokonca byť napojený aj na iné dcérske spoločnosti. Využitie je možné aj pri distribúcii káblového rozvodu z miest, kde nie je kvalitný príjem alebo aj pre obce pomocou vysielačov z vyšších stožiarov.

Vysielanie je kódované a pri možnom digitálnom vysielaní káblového rastru na jeden kanál pripadá až 2.5 Mb prenosovej rýchlosti, čo je celkom porovnateľná kvalita so satelitným vysielaním. Možnosti využitia tejto technológie prakticky nepoznajú hraníc a malé finančné náklady na realizáciu a údržbu zariadenia posúvajú túto technológiu vpred míľovými krokmi. Do úvahy sa samozrejme berie aj kvalita poskytovanej služby, pretože únik alebo strata dát tu vôbec nepripadajú v úvahu.

Pre nás sa hlavne naskytá možnosť týmto systémom distribuovať káblovú televíziu a nahradiť ním už zastaralé systémy typu MMDS. Kvalita a množstvo prenášaných televíznych programov pomocou laserového systému ďaleko prevyšuje možnosti systému MMDS, či už v distribúcii množstva programov, alebo dát.

Ak sa rozhodne v budúcnosti o likvidácii MMDS, tak možno práve táto alebo podobná technológia bude zabezpečovať kvalitnú distribúciu kanálového rastra už digitálnej káblovej televízie.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2001 • MPEG a jeho hladiny

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist