Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 00:56:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

T-DAB kontra 12. TV kanál

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 05.05.2003


Jak jsme už psali na našem webu v polovině dubna, generální ředitel TV Nova, dr. Vladimír Železný hovořil ve svém 479. vydání pořadu Volejte řediteli, vysílaném v sobotu 12.4. o nutnosti ukončení vysílání na 12. kanálu v pásmu VHF, které bude vyhrazeno digitálnímu rozhlasovému vysílání T-DAB. Odůvodňoval to tím, že, citujeme jeho slova: „My jsme – pro mě opět z nepochopitelných důvodů, na mezinárodní konferenci ve Wiesbadenu, kde se přidělovaly frekvence a kde se říkalo – vy smíte vysílat na tomto a vy nesmíte vysílat na tomto – tak česká reprezentace tam, nevím proč, připustila nebo přišla o 12. vysílací kanál. Jedná se o mimořádně silný a mimořádně kvalitní vysílací kanál, který pokrývá okolí Ústí nad Labem a vlastně celou severní aglomeraci České republiky a zasahuje přes středočeskou kotlinu až sem k Praze. Zejména ovšem vykrývá Ústí nad Labem a bezprostřední okolí. A o tento kanál teď přijdeme.“ Je tomu opravdu tak?

Náš spolupracovník, Petr Miklík, zapátral v archivech a přichystal pro vás shrnutí závěrů plánovací konference ve Wiesbadenu, konané v roce 1995. Pokud máte zájem o podrobný kmitočtový příděl, který byl tehdy schválen, podívejte se do uveřejněné tabulky. Minulý týden také reagoval na slova generálního ředitel Novy předseda Českého telekomunikačního úřadu, pan David Stádník. Myslíme si, že jsou jeho slova, uveřejněná v týdeníku Strategie zajímavá, proto článek pro vás přetiskujeme. Nejprve se však vrátíme o několik let zpátky…

Jaký je skutečně vztah T-DAB kontra 12. TV kanál ?

Na plánovací konferenci, konané v německém Wiesbadenu v roce 1995 byl zpracován a také schválen plán vyhrazení kmitočtových bloků pro pozemní digitální rozhlasové vysílání (T-DAB) pro většinu evropských zemí. Díky tomu vznikl právní základ pro zavedení této nové rozhlasové služby při využití evropského standardu digitálního rozhlasu EUREKA 147 systém A.

Pro T-DAB se nepředpokládal žádný zvláštní kmitočtový rozsah. Není proto divu, že v kmitočtových pásmech naplánovaných pro zavádění digitálního rozhlasu, pracovaly (a ještě pracují) jiné rozhlasové služby mezi jiným: rozhlas, televize, civilní i vojenské služby, stálé i pohyblivé, spolu s radionavigačními leteckými službami. Jejich využití jednotlivými státy v Evropě není jednotné, z toho důvodu plány vyhrazeni kmitočtových bloků pro území jednotlivých evropských států se značně liší. Vyplývá to z odlišných možností využití jednotlivých kmitočtových pásem na jejich území.

Při přidělování kmitočtových bloků se vycházelo z požadavků oznámených administrativami jednotlivých států. Návrh počítal s dvojím pokrytím teritoria státu vysíláním T-DAB, označeným jako priorita 1 a priorita 2. Vyšlo se z toho, že priorita 1 znamená návrh požadavku na pokrytí celého státu jedním kmitočtovým blokem (v odůvodněném případě administrace mohla rozdělit teritorium země na sobě nezávislé oblasti, pokrývané odlišnými kmitočtovými bloky). Při návrhu s prioritou 2 bylo možné rozdělit zemi na libovolný počet na sobě nezávislých oblastí, pokrývaných odlišnými bloky.

Označení kmitočtových bloků a jim odpovídající frekvenční pásma jsou uvedeny v tabulce. Rozdělení kmitočtů v Evropě nebylo a není jednoduché. Většina zemí uvažuje o zavedení T-DAB v kmitočtovém pásmu VHF (např. právě na inkriminovaném 12. televizním kanálu dle západoevropského standardu) pro síť priority 1 a v pásmu L (cca 1,5 GHz) pro síť priority 2, ačkoli v některých zemích pro určité oblasti je jejich využití málo pravděpodobné. Některé vyhrazené kmitočty, jenž se staly součástí plánu, proto mohou být předmětem jednání mezi administrativami spojů před jejich využitím pro T-DAB. Je totiž nezbytné zaručit ochranu jiným radiokomunikačním službám.

A jak tato tabulka vypadá? Zapátrali jsme v archivech a nakonec jsme ji našli v německém časopise Radioelektronik Audio-HiFi Video, v čísle 2 z roku 1997:

Po kliknutí na obrázek se vám tabulka zvětší. Ještě vysvětlení k sloupcům: 1. sloupec - číslo (označení) bloku T-DAB, 2. sloupec - střední kmitočet /MHz/, 3. sloupec - šířka (rozsah) bloku /MHz/


V dalším textu přinášíme stanovisko předsedy Českého telekomunikačního úřadu Davida Stádníka. To je reakcí na vystoupení ředitele TV Nova Vladimíra Železného, který v pořadu Volejte řediteli v sobotu 12. dubna hovořil o tom, že Česká republika přijde vzhledem k mezinárodním dohodám uzavřeným ve Wiesbadenu o 12. kanál kmitočtového spektra, což bude mít negativní dopad na diváky TV Nova v Ústí nad Labem a některých dalších lokalitách:

ČR neztratila možnost využití 12. TV kanálu

Český telekomunikační úřad se problematikou související s využitím 12. televizního kanálu zabývá v návaznosti na závazky vyplývající z dohody Wiesbaden 1995 dlouhodobě. Podpisem mezinárodní dohody „Wiesbaden“ Česká republika neztratila možnost využití 12. televizního kanálu, pouze souhlasila s jeho evropsky harmonizovaným přidělením pro účely vysílání digitálního rozhlasu, tj. i na území České republiky.

Souběžně s koordinačními požadavky týkajícími se kmitočtů pro připravované zahájení vysílání digitální televize byly zahraničním správám rozesílány i požadavky týkající se kmitočtů pro náhradu 12. televizního kanálu. V návaznosti na Usnesení vlády České republiky č. 696 z 9. července 2001 předložil Český telekomunikační úřad návrh postupu uvolnění 12. TV kanálu, který vláda následně vzala na vědomí.

Na základě finančních prostředků, přidělených na úhradu nezbytných nákladů vyplývajících z důsledků této změny, Český telekomunikační úřad zahájil v průběhu prvního čtvrtletí roku 2003 správní řízení, jehož výsledkem má být vlastní realizace procesu uvolnění 12. TV kanálu. Informaci o tomto záměru zveřejnil Český telekomunikační úřad na svých internetových stránkách (www.ctu.cz).

Na území České republiky je 12. televizní kanál využíván 90 televizními vysílači zejména malého výkonu, tzv. převaděči. V současné době je připraven harmonogram změny kmitočtu pro 73 převaděčů, pro které je zkoordinován náhradní kmitočet. Časový harmonogram vlastní realizace byl vypracován v úzké spolupráci s provozovatelem těchto vysílacích zařízení, kterým je společnost České radiokomunikace.

Protože většina těchto vysílačů slouží k šíření programu TV Nova, jsou veškeré informace týkající se těchto změn průběžně poskytovány i společnosti CET 21, která je držitelem příslušné licence k provozování rozhlasového a televizního vysílání. Podle informací dostupných Českému telekomunikačnímu úřadu také TV Nova na svých teletextových a internetových stránkách výše uvedený harmonogram, popř. další potřebné informace, zveřejní.

Problematika náhrady vysílače Ústí nad Labem je komplikovaným problémem, protože se jedná o vysílač ležící v blízkosti státní hranice, který navíc svým velkým výkonem ovlivňuje i část území Spolkové republiky Německo. Na území České republiky je dosah tohoto vysílače skutečně značný, to však neznamená, že je nezbytné tento signál využívat všude (např. v Praze), protože se signály jednotlivých vysílačů velkého výkonu na mnoha místech vzájemně překrývají. Problematickou oblastí je tedy zejména oblast přilehlá ke státní hranici.
Proces koordinace vhodných kmitočtů pro zbývající vysílače využívající 12. TV kanál stále probíhá a v návaznosti na obdržená stanoviska zahraničních správ je harmonogram realizace průběžně doplňován.

Český telekomunikační úřad je připraven realizovat proces uvolnění 12. TV kanálu v průběhu roku 2003 v návaznosti na výsledky mezinárodní koordinace v maximálním rozsahu. V těchto dnech probíhají intenzivní jednání mezi zúčastněnými subjekty (ČTÚ, České radiokomunikace, Česká televize, TV Nova) o konkrétním harmonogramu přeladění jednotlivých vysílačů.


David Stádník, předseda Českého telekomunikačního úřadu


Zdroj:
Radioelektronik Audio-HiFi Video, č. 2/1997, s. 31 a s. 32, J. Kondej, F. Grodzicka
Strategie č. 18/2003, s. 40 a s. 41, 28. 4. 2003, D. Stádník

Foto: TV vysílač Buková hora na pomezí Ústecka a Děčínska.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.05.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 31.část – DVB-T v Holandsku [ 1 ]
14.04.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 30.část – Novinky v DVB-T ve Francii a Itálii
02.04.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 29.část – Experimentální interaktivní vysílání DVB-T v Itálii
21.03.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 28.část – DVB-T v Bulharsku
15.03.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 27.část – Shrnutí změn terestrického příjmu v Berlíně od 1. 3. 2003
15.03.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 26.část – Problémy při startu DVB-T v Berlíně

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist