Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 15:15:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Evropskou soutěž fotbalistů sledovali televizní diváci až v Oceánii

  Autor: J.Káninský, HN Přidané: 19.09.2003


Přímé přenosy ze zápasů prvního kola prestižní fotbalové Ligy mistrů sledovali poprvé v historii soutěže televizní diváci ve více než dvou stech zemích po celém světě. Evropská fotbalová unie navzdory vzrůstu příjmů z prodeje televizních práv nezvýšila odměny pro jednotlivé účastníky soutěže a rozhodla se uložit více peněz na fond rezerv. Její marketink však již našel další zdroje příjmů mezi operátory sítí pro mobilní telefony.


Částky, které za nákup tříletých práv jednotlivé společnosti zaplatily, se dosud přísně tají. Stejný produkt má totiž na různých regionálních a národních trzích jinou cenu. Například podle pracovníků České televize, která z evropských broadcasterů uzavřela smlouvu mezi posledními, je nový kontrakt vcelku výhodný. Neexistuje totiž konkurent, se kterým by veřejnoprávní televize o práva soupeřila.

Průlom se firmě TEAM Marketing, zajišťující pro UEFA komerčně Ligu mistrů, podařil dva týdny před zahájením ročníku 2003/04 díky dohodě s americkou ESPN. Ta získala exkluzivitu pro Latinskou Ameriku, Karibskou oblast a Oceánii. Ve Spojených státech, kde společnost působí zejména, není o fotbal takový zájem, cílovou skupinou je španělsky mluvící publikum celého kontinentu. „Byl to strategický tah pro evropský fotbal i pro chráněnou značku UEFA Champions League. Pronikáme do nových oblastí,“ pochvaloval si výkonný ředitel UEFA Gerhard Aigner.

Americká společnost začala provozovat kanál ESPN Deportes, kde je k vidění hlavní menu včetně přímých přenosů a aktuálních sestřihů. Smlouva jí zároveň umožňuje uzavírat dohody o sublicencích. Zájem o ně projevilo několik firem, přenášejících signál kabelem a prostřednictvím satelitů předplatitelům z různých etnických skupin, například i ve vzdálených tichomořských oblastech. Podle předběžných odhadů sledovali některý ze zápasů prvního kola Ligy mistrů lidé zhruba na 100 miliónech přijímačů po celém světě.

Expanzi v prodeji práv na prestižní klubovou soutěž umožnilo UEFA a jejímu partnerovi červnové rozhodnutí Evropské komise. Ta vedla vyšetřování, zda takzvaný centrální marketink, uplatňovaný fotbalovým orgánem, není v rozporu s pravidly volné soutěže. Komise došla k závěru, že praxe prodeje "základních komerčních práv" z ústředí ve švýcarském Nyonu „prospívá k udržení solidarity v evropském fotbalu a pomáhá ochránit značku“. K udělení souhlasu přispěl i systém rozdělování zisku z Champions League. Jeho část je totiž určena chudším národním svazům a jejich klubům na rozvoj mládežnických týmů.

Rozhodnutí Evropské komise se týká také nových médií. Lidem z TEAM se dva dny před začátkem soutěže podařilo uzavřít smlouvy o právech na přenos obrazu z Ligy mistrů prostřednictvím mobilů a videotelefonů.

Podle internetové adresy uefa.com se stal největším partnerem na tomto poli Vodafone. Tato společnost vlastní na příští tři ročníky, počínaje tím letošním, exkluzivitu pro Španělsko, Řecko, Maďarsko, Maltu a Egypt, v dalších sedmi evropských zemích smí působit, ale může jí v nich přibýt konkurent. Pro Itálii se stal výhradním vlastníkem práv pro bezdrátový přenos Champions League operátor "3".


Zdroj: Josef Káninský, Hospodářské noviny, 18.9.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.09.2003 • TV JOJ roztočila septembrové vysielanie s rekordným podielom [ 1 ]
19.09.2003 • Signál TV Prima naladí i předplatitelé satelitní UPC Direct
19.09.2003 • Diváci v 37. týdnu dávali přednost zprávám a starším seriálům
17.09.2003 • Olympiáda bude v televizi dnem i nocí
16.09.2003 • ČT chystá nepřetržité olympijské studio a zvažuje sportovní kanál [ 1 ]
15.09.2003 • Podíl Novy na trhu v 36. týdnu narostl na úkor ČT2

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist