Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 10:03:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Slováci čakajú na svoju reláciu v ČT zatiaľ márne

  Autor: pel, SME , e-mail: info@sme.sk Přidané: 22.09.2003


Praha/Ostrava 4. septembra (TASR) - V päťminútovom bloku sa dnes večer českým divákom na severe Moravy prihovorí Česká televízia po prvýkrát v poľskom jazyku. Štúdio ČT Ostrava bude vysielať v poľštine s českými titulkami v rámci regionálneho večerníka Report vždy vo štvrtok večer. Na príprave bloku pre 50-tisícovú poľskú menšinu sa budú podieľať novinári z poľských médií.

Slovenská vyše 300-tisícová menšina v ČR ale na slovenské vysielanie v ČT zatiaľ čaká márne. A to aj napriek tomu, že zákon o ČT s vysielaním pre národnostné menšiny v ČR jednoznačne ráta a vysielanie pre menšiny podporuje aj Rada ČT.

"O to, čo sa podarilo Poliakom, sa slovenská menšina snaží už dlho," reagoval dnes pre TASR tajomník Klubu slovenskej kultúry v Prahe Vlado Štancel. Na vine je nielen určitá nejednotnosť predstaviteľov slovenskej menšiny, ale aj neochota zo strany ČT. V Českom rozhlase totiž rôzne relácie pre národnostné menšiny existujú. Reláciu pre slovenskú menšinu vysiela aj Český rozhlas 1 - Radiožurnál. "Považujem to za veľmi nešťastné. Česká televízia ako verejnoprávne médium v tomto smere málo vychádza národnostným menšinám v ústrety. Trvá to už roky. Nie je tam dostatočná vôľa," dodal predstaviteľ najväčšieho slovenského spolku v ČR.

S týmto názorom sa stotožňuje aj podpredseda Slovensko-českého klubu Vladimír Skalský. "Dlhodobo za to Českú televíziu kritizujeme," povedal pre TASR. Skalský ale upozorňuje aj na to, že slovenčinu v ČT už takmer nepočuť: "Po rozdelení sa z ČT slovenčina vytratila razantne a zbytočne. Slovenčina bola úmyselne vytláčaná, že tam nepatrí. Aj preto sa dnes vytráca dvojjazyčnosť."

Poľské vysielanie štúdia ČT v Ostrave vnímajú slovenské spolky ako prvú lastovičku a nádej, že raz vznikne v ČT aj relácia pre Slovákov. "Vítame, že vzniká vysielanie pre poľskú menšinu v Ostrave. Je to prísľub, že raz bude vysielanie aj pre slovenskú menšinu," podotkol podpredseda Slovensko-českého klubu. V ČT existuje relácia pre Rómov a po vzniku regionálnej relácie pre poľskú menšinu vedenie ČT o žiadnej ďalšej relácii pre minority zatiaľ neuvažuje. Vyplýva to z výrokov šéfa spravodajstva ČT Zdeňka Šámala pre internetový server idnes.

"O žiadnych ďalších podobných projektoch pre menšiny neviem. Teraz nič neplánujeme," uviedol podľa idnes Šámal. Podrobnejšie vyjadrenie šéfa spravodajstva sa pre jeho zaneprázdnenosť dnes TASR nepodarilo získať.
Ostravské štúdio ČT je v tejto oblasti priekopníkom. Hovorkyňa ostravského štúdia Jolanda Pilařová dnes TASR potvrdila, že v Ostrave vznikol pilotný diel Magazínu pre národnostné menšiny. Podľa predstáv regionálnej pobočky ČT by 20-minútový magazín bol moderovaný v češtine a vysielal by sa raz týždenne z Prahy celoplošne.

"Je to návrh televízneho štúdia Ostrava. Magazín by sa pripravoval z Ostravy tematicky pre celú republiku," spresnila hovorkyňa ostravského štúdia. Projekt ale zatiaľ nebol schválený. "Je lepšie niečo než vôbec nič," reagoval na projekt národnostného magazínu z Ostravy tajomník Klubu slovenskej kultúry Vlado Štancel.


Zdroj: pel, spravodajca TASR Bohdan Kopčák, príloha SME/TV OKO, 4.9.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.09.2003 • Západní křídlo a Sopránovi si odnesli hlavní televizní ceny Emmy
24.09.2003 • Konkurz do dětské televize přilákal desítky zájemců
21.09.2003 • Musíme to poslouchat?
21.09.2003 • Místo na výsluní
20.09.2003 • TV JOJ roztočila septembrové vysielanie s rekordným podielom [ 1 ]
19.09.2003 • Signál TV Prima naladí i předplatitelé satelitní UPC Direct

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  čeština na SVT ? ... 

23.09.2003 12:55 • mc
Skratku SVT používa švédska televízia a tá dáva české filmy v češtine so švédskymi titulkami. (naposledy som pozeral Kolju)
 
 
  čeština na SVT? ... 

23.09.2003 08:51 • karol
Na STV dokonca bezia cele filmy v cestine a nikomu to nevadi...
 
 
  čeština na SVT? ... 

22.09.2003 23:39 • wolf
Zajímalo by mne, zda na STV také běží nějaké "pětiminutovky" v českém jazyce (nepočítám-li převzaté pořady které se -pravda- vysílají na privátní JOJ TV).
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist