Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 06:33:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

BBC se přesune v EPG, programové změny chystá i BBC News24

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 24.06.2003



Ještě jednou zamíříme na Britské ostrovy, kde již za několik dní dojde k významné změně ve vysílání paketu veřejnoprávní BBC. Na tuto změnu naváží i přesuny ve skladbě EPG platformy Sky. Nakonec se v krátkosti podíváme na plány zpravodajského kanálu BBC News24:



Jak jsme už psali v článku Nekódované vysílání BBC až od 10. 7. 2003, přesunou se od uvedeného dne všechny kanály BBC z kódované digitální platformy Sky na nekódované vysílání. To znamená, že společnost BBC bude vysílat všech svých osm televizních digitálních kanálů ze satelitu Astra 2D volně. Od podzimu 2003 pak bude mít 6,7 miliónů diváků platformy Sky dostupných všech 22 celoplošných a regionálních mutací programů BBC1 a BBC2.

Součástí nové dohody se společností BSkyB je to, že divák již nebude potřebovat pro satelitní digitální příjem služeb BBC žádnou přístupovou kartu. To znamená, že divák v dosahu satelitu Astra 2D poprvé bude moci sledovat všechny programy BBC nekódovaně bez nutnosti použít digibox společnosti Sky. Protože ale pokrytí signálem BBC bude z této družice mnohem užší, než bylo použito pro paket Sky, pro příjem kvalitního signálu bude na kontinentu potřeba mnohem větší paraboly. (Na většině území ČR nebude stačit ani dvoumetrová parabola – pozn. redakce).

Jak uvedl generální ředitel BBC pan Greg Dyke, oproti dřívějším nákladům za přenos a kódovaní v rámci platformy Sky, nyní plánují úsporu asi 85 miliónů liber. Nicméně, asi 40 miliónů liber z těchto úspor se „utratí“ za přenosovou kapacitu na satelitu na Astra 2D.


BBC a BSkyB spolu uzavřely smlouvu, že kanály BBC1 a BBC2 i nadále zůstanou v elektronickém programovém průvodci EPG. Dále bylo dohodnuto, že kanály BBC3 a BBC4 v EPG změní pozici. Podle nové dohody se BBC3 přesune na pozici 115 (z pozice 160), zatímco kanál BBC4 se přesune na pozici 116 (z pozice 161).

Asi 18 miliónů liber se během pěti let také „vrátí“ společnosti BSkyB jako platba za regionální systém, který divákovi v určitém regionu umožní manuální volbu své regionální služby BBC jako náhradu za služby na pozicích 101 a 102: BBC1 Londýn a BBC2 Anglie.


Mezitím, (přesněji minulé pondělí - 16. 6. 2003), společnost BSkyB oznámila obnovení pětileté dohody s dalšími provozovateli o podmíněném přístupu (včetně kódovaní a EPG). Přesto se mnoho mediálních expertů nyní domnívá, že i další vysílatelé ve Velké Británii budou následovat příkladu BBC - přechodu na nekódované vysílání z platformy podmíněného přístupu Sky.


BBC oznámilo také změny v kanálu BBC NEWS 24

Také celodenní zpravodajský kanál BBC NEWS 24 čekají v příštím roce významné změny. Je snaha odlišit jej od konkurenčních kanálů např. Sky News a CNN.

Větší uplatnění bude mít nyní regionální zpravodajský tým a důležité bude i zpravodajství ze zahraničí z 45 „poboček“ BBC po celém světě. Důraz bude kladen i na události z běžného života. Více má být propagováno programové schéma všedního dne. Programy - např. rozhovory Hard Talk a informace o filmech Talking Movies - mají přispět k tomu, aby kanál News 24 přinesl lepší výsledky než konkurenční Sky.


Zdroj: Branislav Pekic, T S I, č. 25/2003, 22. 6. 2003, volně upraveno a zkráceno.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.06.2003 • Nekódované vysílání BBC až od 10. 7. 2003
14.06.2003 • BBC nabídla interaktivní přenos ze zápasu se Slovenskem [ 1 ]
12.06.2003 • Dnes zahajuje TV Trwam [ 5 ]
09.06.2003 • NHL vrcholí zítra na Galaxii sport
06.06.2003 • TV JOJ začala s výměnou karet CONAX na CAS 5 - doplněno [ 6 ]
29.05.2003 • Pace poskytne boxy pro Viasat

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist