Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 04:04:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Tisíce diváků utíkají k jiným televizím

  Autor: M.Spáčilová, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 25.11.2003


Patří ke střední příjmové skupině, je mu mezi patnácti a pětačtyřiceti lety, má střední nebo vysokou školu. To je typický divák kabelových televizí. Říká se mu také divák budoucnosti. "Rozložení sil mezi klasickými televizemi, takzvaně pozemními celoplošnými plnoformátovými stanicemi, a speciálními kanály závisí samozřejmě na technickém rozvoji," říká ředitel placeného kanálu HBO v Česku Luboš Jetmar. "Ale už nyní dává deníčkový výzkum v kabelových domácnostech jiné výsledky než peoplemetrové měření diváckého zájmu. Podíl kabelových kanálů je výrazně vyšší, pohybuje se kolem osmnácti procent," tvrdí.


Děti mají rády kabel

"Jiné" televize než ČT, Novu a Primu tedy už zná bezmála pětina lidí. A pokud se vybudují nové kabelové sítě nebo rozšíří služby satelitního příjmu, zájem se zvýší. Podle odborníků je stejný trend ve Spojených státech i v zemích Evropské unie, a nevidí důvod, proč by se česká populace chovala jinak. Kabelové televize tu nepůsobí ještě ani patnáct let, přesto je už mládež bere jako běžnou věc: i podle peoplemetrů se děti do čtrnácti let dívají na "kabelovky" dvakrát více než dospělí. "Víme o tom, ale nebojíme se," prohlašuje nicméně mluvčí Novy Dan Plovajko. "Ty počty mladých, kteří odcházejí k úzkoprofilovým stanicím, nejsou ještě tak vysoké, navíc z klasických televizí má právě Nova stále nejmladší publikum." Další velkou změnou budoucnosti je digitalizace, jejíž plný tuzemský rozvoj se předpokládá za pět až deset let. Čili v době, kdy právě dnešní mladí odchovaní "jinými" kanály dospějí.


Cokoliv chcete

Možnost televizní volby podle vlastních zájmů má nespočet podob. Které specializované programy v zahraničí nejvíce letí? "Placené kanály filmové, v určitých částech světa sportovní, existuje i velký výběr stanic přírodopisných či hudebních," říká Jetmar. Právě hudba, která patří k zálibám mladých, poskytuje i v Česku široký výběr. Vysílá Óčko, domácí kanál zaměřený na českou a slovenskou pop-music. Dále Music Box, jehož písničkový program "na přání" si volí sám divák. V angličtině jsou k mání MTV Base, MTV hits, MTV Europe, MTV2, kde se hrají novinky, VH1 a VH1 Classic, které nabízejí i dokumenty a archivní nahrávky, "chytit" lze rovněž hudební pořady Viva a Viva Plus. Podobně je tomu s filmy, případně se seriály. Kromě HBO a HBO 2 se jim věnuje Hallmark, TCM se orientuje na filmovou klasiku, AXN na akční, napínavé, takzvaně adrenalinové snímky. Animované příběhy pro děti přinášejí Fox Kids či Cartoon. A třeba milovník dokumentů si může v téže době vybrat cestopis o době ledové Země ledu na kanálu Spektrum, válečný dokument Bojiště na Discovery, skutečný případ Příběhy mrtvých na National Geographic nebo přírodopisný film Plavající lvi na Animal Planet. Má jistotu, že ať zvolí kterýkoli z nich, nezaskočí ho pořad, který ho nezajímá - politická debata, western, sport. Ty jsou bezpečně "uklizeny" na jiném úzce zaměřeném kanálu.


V síti satelitů

"V moderní době se lidé nechtějí zdržovat zbytečnostmi. Než by čekali, až na ČT nebo Nově začnou třeba večerní zprávy, pustí si rovnou zpravodajský kanál, kde nové události vysílají stále - a nic kromě nich," vysvětluje bývalý ředitel ČT a nyní šéf Óčka Jiří Balvín, proč se zejména mladí přiklánějí ke "kabelovkám". Avšak čistě zpravodajský kanál vysílající v češtině zatím chybí, divák si musí vybrat mezi slovenským TA 3 nebo - umí-li anglicky - mezi CNN, CNBC, Sky News, EuroNews... Ale na satelitu najde i jiné stanice, od BBC Prime, kde může srovnat originál hry Nejslabší! Máte padáka! s jeho verzí na Nově, přes záplavu televizí německých až k italské, španělské, maďarské, polské, či dokonce marocké. Pro uměnímilovné je arte, pro zájemce o módu a životní styl Fashion či Liberty, pro cestovatele Travel, pro zájemce o společenskou smetánku Club. Jazykovou bariéru, jež rodiče odsuzuje k věčným reprízám estrád na ČT, Nově a Primě, děti neznají, naopak u "kabelovky" jim prý jdou cizí řeči snadno do hlavy.


Zdroj: Mirka Spáčilová, MF Dnes, 25.11.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.11.2003 • Rodinná pouta - seriál televize Prima
24.11.2003 • Nemocnice podle diváků: lepší průměr
24.11.2003 • Ostravské studio ČT připravuje nový pořad o krajích
20.11.2003 • Do tendra SATO–EMS sa prihlásili všetky relevantné spoločnosti
20.11.2003 • Prima měla minulý týden rekordní sledovanost, mírně předběhla ČT1
20.11.2003 • Výsledky sledovanosti Prima TV ve 46.týdnu přinesly opět několik rekordů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist