Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 08:30:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Se zvyšováním poplatků za ČT by se mělo začít na 99 Kč

  Autor: Z.Opletalová, kš, ČTK , e-mail: info@ctk.cz Přidané: 15.01.2004



Koncesionářské poplatky za veřejnoprávní televizi by se měly v první fázi zvýšit na 99 korun, řekl v rozhovoru pro ČTK předseda Rady České televize (ČT) Jan Mrzena. Tato částka podle něj odpovídá narovnání růstu inflace od roku 1997, kdy poslanci naposledy odhlasovali zvýšení měsíčních poplatků, a to na 75 korun.


"Současná finanční situace ČT je dramatická, nechci říkat katastrofální. Katastrofální by byla, pokud se nic nezmění," podotkl Mrzena. Poslanci budou zřejmě legislativu týkající se financování ČT znovu projednávat na únorové schůzi. O vládním návrhu obsahujícím nárůst poplatků na 95 korun a zvýšení reklamního limitu ČT z jednoho na tři procenta vysílacího času jednali už loni na jaře, shodu se ale nepodařilo najít.

Současně se zvýšením poplatků by bylo dobré zvážit, aby se index poplatků měnil podle inflace, míní Mrzena. Oddělilo by to vývoj finanční situace ČT od měnících se politických nálad. Televizi se již podle předsedy podařilo zefektivnit činnost a snížit náklady, ty letošní by měly být nominálně na úrovni roku 1997.

Ruku v ruce s úpravou financování by také podle Mrzeny mělo jít legislativní opatření, které televizi zajistí lepší vymahatelnost poplatků. Na neplatičích ČT tratí stamiliony korun ze svého několikamiliardového rozpočtu. Základem je podle Mrzeny vytvoření databáze těch, kteří mají ze zákona povinnost poplatky platit. Předseda rady by se tak nebránil například britskému modelu registrace koncesionářů při nákupu televizorů, ale nevylučuje ani jiné způsoby.

"Koncesionářské poplatky musí být tak vysoké, aby z nich mohla televize zajistit základní službu, kterou jí ukládá zákon," podotkl předseda. Přesto by ale měl podle něj ve veřejnoprávní televizi zůstat prostor pro reklamu. O výši reklamního limitu ale nechtěl Mrzena spekulovat. Prodej reklamy by podle něj měla jednoznačně zastávat externí agentura. Zda to bude i v budoucnu firma ARBOmedia, nebo jiná, by mělo podle něj rozhodnout výběrové řízení. Smlouva ČT s ARBOmedia má skončit v roce 2005, bude proto třeba vypsat konkurz na agenturu těsně po legislativní úpravě financování ČT, míní.

S chystanou digitalizací bude ale ČT podle Mrzeny potřebovat ještě další finance. "ČT je v mnoha ohledech na digitalizaci připravena jako jediná celoplošná televize v tuzemsku, nicméně na spuštění programů bude potřebovat finanční prostředky o objemu asi miliardy korun," uvedl předseda. Jakým způsobem se bude přechod z analogového na digitální vysílání financovat, ale záleží podle něj na zákonodárcích. Teoreticky je možné krýt první výdaje ze státního rozpočtu, za přijatelnější způsob získání peněz ale Mrzena považuje koncesionářské poplatky.

V rámci digitálního vysílání by pak ČT podle něj měla v každém případě dostat prostor pro čtyři kanály.


Zuzana Opletalová, kš, ČTK, 14.1.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.01.2004 • Nova vstoupí do dalšího desetiletí s novým logem
15.01.2004 • Slovenské telekomunikácie sú Slovak Telecom [ 2 ]
15.01.2004 • UPC odpovídá – 25.část [ 1 ]
14.01.2004 • Licenčná rada pokutovala len Markízu
14.01.2004 • Český rozhlas 6 se mění, bude 'večerním rádiem'
14.01.2004 • STV opäť hospodárila s kladným výsledkom

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  zatím ne 

16.01.2004 20:03 • Murago
V prvé řadě je třeba zahýbat s neplatiči konc.popl. a poté nejsem proti, přece poctivci nebudou pořád doplácet na ty vychcané chytráky ( kteří jsou mimochodem největší kritici zvyšování popl. aspoň v mém okolí ).
 
 
  zvyšování v součastné době říkám NE 

15.01.2004 14:59 • koncesionář ČT gespa
Reklama mezi pořady mi nevadí, v žádném případě by ale neměla na veřejnoprávní televizi vstoupit i přímo do pořadu a tím jej dělit (což naštěstí zatím není, ale nikdy neříkej nikdy... ).
Jinak ke zvyšování poplatků - ano jsem pro, aby se poplatek měnil s inflací, ale prvně se musí určit přiměřený poplatek. Tři miliardy za rok z koncesí a miliarda z reklam je podle mě velice dostatečná částka pro dvě televizní stanice a nevidím proto důvod v součastné době poplatek zvyšovat.
Česká Televize by si měla prvně udělat vnitřní reorganizaci hlavně v personální oblasti (podobně jako tomu proběhlo nedávno u STV - jen bych ještě přitvrdil) a možná by potom zjistila, že peněz bude dost na spoustu věcí. Vím, že to není jednoduchá věc (což nám "stávkování" zaměstnanců již jednou ukázalo), ale udělat se musí, opravdu je v této instituci velká přezaměstnanost a patřiční papíráci by měli na ČT zatlačit a donutit ji, aby pečlivě a rozumně zdůvodnila každé jednotlivé personální místo ve svých řadách... a také další výdaje by nebylo špatné čas od času proauditovat...
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist