Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 05:49:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitální TV vysílá již v sedmi zemích EU, nejdál je Británie

  Autor: ČTK a M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 26.01.2004



Pozemní digitální vysílání televize a rozhlasu v Evropské unii provozuje již sedm zemí. Digitálně vysílají média ve Velké Británii, Švédsku, Finsku, Španělsku, Švýcarsku, Německu a Nizozemí. Vyplývá to z přílohy k české koncepci digitálního vysílání a zjištění zpravodajů ČTK.

Přechod na digitální vysílání, které je kvalitnější ve srovnání s analogovým a navíc umožňuje k programům připojit interaktivní doprovodné služby, je celoevropským trendem. Česká republika by měla digitalizaci odstartovat do konce letošního roku, potvrdil ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Nejrozšířenější je digitální televize v Británii, má ji téměř 44 procent domácností. Země vyřešila digitalizaci narozdíl od ČR speciálním zákonem, který přijala v roce 1996. O dva roky později digitální vysílání zahájila na šesti multiplexech, přičemž jeden z nich byl rezervován pro veřejnoprávní BBC. Od dubna 2001 pomáhá vláda s přechodem na příjem digitálního vysílání vybraným oblastem. Úplný přechod na digitální vysílání chce Británie dokončit do roku 2010, což je i předběžný termín pro ČR.

Tvůrci české koncepce oproti původním plánům nepočítají naopak v následujících letech s vytvořením veřejnoprávního multiplexu, ve kterém by vysílala Česká televize spolu s Českým rozhlasem. Upravený návrh české koncepce také nepředpokládá státní podporu domácnostem. Materiál ale navrhuje zařadit set top boxy do zvýhodněné sazby daně z přidané hodnoty.

Ve Švédsku začala digitalizace v dubnu 1999. Čtyři multiplexy byly nejdříve regionální pro velká města, postupně se rozšířily na celoplošné. Také v této zemi dostala veřejná služba svůj multipex. S vypnutím analogového vysílání se ve Švédsku počítá nejdříve v roce 2008.
Španělsko začalo s digitalizací před čtyřmi lety, analogové signály chce vypnout v letech 2007 až 2009.

Dalším evropským průkopníkem digitalizace je Finsko. Tam digitální vysílání začalo v srpnu 2001 ve třech multiplexech, jeden z nich opět patřil veřejné službě. Předběžně chtělo Finsko dokončit digitalizaci v roce 2006, digitalizaci ale v minulých letech přibrzdila špatná dostupnost set top boxů, což se v poslední době zlepšilo.

Sousední Německo vstoupilo do éry digitální televize na podzim 2002. Jako první se tomuto vysílání přizpůsobil Berlín a Braniborsko. Letos má na digitální vysílání přejít Bavorsko, Bádensko-Württembersko a Severní Porýní-Vestfálsko. Set top box nezbytný pro překlad dat stojí v Německu nyní zhruba 100 eur (3290 korun). Po celé zemi by měly být digitální síť zavedena do roku 2010.

Další země EU se na digitalizaci chystají. Z pohledu termínů je na tom podobně jako ČR například Francie. První fáze digitalizace by měla ve Francii začít na přelomu letošního a příštího roku. Licence na programy ale země již udělila. S ukončením analogového vysílání Francie počítá v letech 2010 až 2015.

Aktualizovaná verze české koncepce digitalizace je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Materiál se zabývá první fází digitalizace. Ta má trvat do roku 20O6. O konečné podobě aktualizace koncepce rozhodne vláda.

Zdroj: ČTK, M&M, 23.1.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.01.2004 • DVB-T v ČR - II.: Digitalizace – řeší se jak začít
25.01.2004 • DVB-T v ČR - I.: 7.leden 2004 a digitalizace
16.01.2004 • Digitalizace v Rakousku
15.01.2004 • Proč Česká televize žádá o přidělení kmitočtů pro šíření televizních programů a doplňkových služeb v systému DVB-T?
14.01.2004 • Český rozhlas spustil stránky o digitálním vysílání
14.01.2004 • Neoficiální pracovní verze koncepce přechodu na digitální vysílání v ČR z 6. 1. 2004

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist