Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:27:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Vláda bere České televizi reklamu

  Autor: J.Šídlo, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 11.02.2004


Zvýšit koncesionářské poplatky na 150 korun a vzít České televizi veškerý reklamní čas. Nový návrh ČSSD přebírá myšlenky ODS. Vládní koalice v dlouhé zákopové válce o zvýšení poplatků pro ČT jasně prohrává. V úterý to fakticky potvrdil premiér Špidla a ministr kultury Dostál. Svým koaličním partnerům navrhli model, který před časem prosazovala ODS - a koalice se mu bránila.


Pokud Dostálův návrh projde, zvedne se poplatek poprvé zřejmě už v červenci. Na sto korun. A ČT zároveň přijde o 0,25 procenta reklamy.Podruhé se poplatek zvýší o 25 korun v roce 2007 a reklama klesne na 0,3 procenta. A konečně v roce 2010 se bude platit už 150 korun - a obrazovka ČT bude bez reklamy.

Dostálův návrh na koaliční schůzce nenarazil na výraznější odpor: "Princip, podle nějž by ČT nemusela vstupovat do soutěže s komerčními televizemi o reklamu, je pro nás přijatelný," říká předseda US Petr Mareš. A podobně mluví i šéf poslanců KDU Jaromír Talíř.

Dostál tvrdí, že by kombinace vyšší poplatky - méně reklamy postupně vynesla zhruba tolik, s čím počítal kompromisní koaliční návrh: tedy nárůst poplatků ze 75 na 95 korun a zachování reklamy ve stejném rozsahu jako dnes. Tedy zhruba 700 milionů korun ročně. Právě taková částka letos v rozpočtu ČT chybí na původně plánovanou výrobu nových pořadů.

Šéf České televize Jiří Janeček nedávno před poslanci prohlásil, že letos ještě ČT vydrží s omezenými zdroji. Příští rok podle něho však bez vyšších příjmů hrozí "významný propad kvality". Televize nechtěla návrh oficiálně komentovat.

Zevnitř ČT, která ročně z reklamy získává na miliardu korun, se však ozývají obavy. Dostálův návrh totiž zatím nijak neřeší problém několika set tisíc neplatičů, kteří ČT dluží stovky milionů. Radikální nárůst poplatků totiž může podle některých názorů vést k dalšímu nárůstu "černých pasažérů", kteří za televizi neplatí.

Někteří koaliční poslanci v úterý mimo záznam dávali najevo, jak je Dostálův obrat překvapil: "To si snad dělají legraci, přijít po roce najednou s něčím tak zásadním v den, kdy začíná schůze sněmovny," prohlásil jeden z poslanců menší koaliční strany.

"Možná ale doufají, že jim s tím případně pomůže ODS." I politiky ODS nová iniciativa ČSSD překvapila. Svou podporu však dopředu slibovat nechtějí: "Budeme jednat, ale počkáme na definitivní verzi," prohlásil poslanec ODS Petr Pleva.


Jindřich Šídlo, MF DNES, 11.2.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.02.2004 • Britská televizní společnost BSkyB zvýšila pololetní zisk
10.02.2004 • Fox Kids sa rebranduje [ 2 ]
09.02.2004 • Škodu spôsobenú výhražným telefonátom bude STV od páchateľa vymáhať
09.02.2004 • Železný: Chtěli se mě zbavit
08.02.2004 • Zaměstnanci BBC protestovali proti Huttonovým závěrům
07.02.2004 • Švédská vláda udělovala digitální televizní licence

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  To je zase kravina!!! (tím mys ... 

11.02.2004 11:56 • gespa
To je zase kravina!!! (tím myslím ten nápad, NE článek!)
-
I když bych s tím v principu i dokázal souhlasit, tak V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ V DNEŠNÍ SITUACI!!!
Na našem součastném trhu je ČT s reklamou opravdu potřeba. Působí tak jako konkurence komerčním televizím, což je sice opravdu za normálních okolností špatně, ale v prostředí, kde máme pouze dvě komerční televize (z toho jednu s horším pokrytím) je to podle mě opravdu potřebné!
-
Takže pokud vůbec rušit reklamu na ČT, tak POUZE AŽ !!! PO !!! SLUŠNÉM ROZJETÍ DVB-T, kdy by tato "plonkovní" reklama mohla pomoci novým FTA stanicím, ale v žádném případě dokud tady většina lidí bude přijímat pouze dvě komerční televize.
-
Se zvednutím koncesionářského poplatku na 100,-Kč měsíčně souhlasím, ale POUZE V PŘÍPADĚ, KDY BUDOU TYTO PENÍZE ÚČELNĚ VYNALOŽENY a NE PROMRHÁNY PŘEZAMĚSTNANOSTÍ A POCHYBNOU ŠTĚDROSTÍ FINANČNÍ I ZÁZEMNÍ - PŘI TVORBĚ POŘADŮ!
Dokonce rád budu souhlasit i se 150,-Kč měsíčně, ale od takovéhoto zvýšení očekávám minimálně program ČT News 24hrs. (nejlépe FTA) a také by nebylo špatné prodávat přístupové satelitní karty pro všechny VEŘEJNOPRÁVNÍ stanice POUZE ZA POŘIZOVACÍ NÁKLADY (mým odhadem max. do 500,-Kč). A dále také zvýšení podílu FTA satelitního vysílání, kdy dle mého názoru nejsou vysílány FTA všechny pořady, které by mohly být.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist