Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:06:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

MI: Veřejnoprávní média by měla mít třetí digitální pásmo

  Autor: ČTK a M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 27.02.2004


Veřejnoprávní média by měla mít v rámci digitálního vysílání vlastní kmitočtový prostor, tzv. multiplex, který se v rámci digitalizace zprovozní až jako třetí. Navrhuje to aktualizovaná koncepce digitalizace, o které informovala mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná. Samostatné pásmo umožní veřejnoprávním médiím poskytovat nekomerční služby, například pro lidi v tísni. Do kmitočtového prostoru pro digitální vysílání bude možné umístit asi čtyři televizní kanály, rozhlas a další doprovodné služby.

Digitální multiplex pro Českou televizi, Český rozhlas a jejich doprovodné služby byl zahrnut do materiálu až po meziresortním připomínkovém řízení, které právě skončilo. Původní verze aktualizace s veřejnoprávním pásmem nepočítala. Do doby, než vznikne třetí multiplex, by měl být v každém z prvních dvou umístěn jeden program veřejnoprávní televize.

Na digitální vysílání kvůli jeho lepším technickým vlastnostem a možnostem zařadit další interaktivní služby přechází celá Evropa. V Česku by měla být digitalizace spuštěna letos. Pak zde bude moci vysílat více celoplošných televizí. Na konci loňského roku pokrýval multiplex A 77 procent obyvatel, multiplex B asi třetinu obyvatel.

Další novinkou, která vzešla z meziresortního řízení, je podmínka, že v každém z prvních dvou pásem budou muset být umístěny minimálně čtyři televizní programy, včetně tzv. programového průvodce. Čím více je ovšem v multiplexu televizních kanálů, tím horší je jejich kvalita. To mohou pocítit zejména diváci, kteří si pořídí plazmové televizní obrazovky.

K příjmu digitálního signálu televize budou lidé potřebovat speciální přídavná zařízení, tzv. set top boxy. To se také považuje za jednu z nevýhod digitalizace. Cena zařízení se nyní totiž pohybuje řádově v tisících korun. S rozšířením digitalizace ale cena postupně klesá. Analogové vysílání by se podle současných plánů mělo definitivně vypnout nejdříve v roce 2010.

Lidé se na druhou stranu mohou těšit na kvalitnější obraz, který nebude závislý například na povětrnostních vlivech, možnost příjmu televize v jedoucích dopravních prostředcích i na možnost interaktivní komunikace s televizí a doplňkové služby. Uživatel si bude moci například objednat vybraný film z virtuální videopůjčovny, v případě, že jej zaujme některá reklama, ihned si zboží objednat, či si alespoň vyžádat podrobnější informace nebo spravovat prostřednictvím televizní obrazovky své bankovní konto.

Mezi další lákadla doprovodných služeb digitálního vysílání patří vysokorychlostní přístup na internet, pokročilé vyhledávání v teletextu a jeho kombinace s internetovými stránkami nebo možnost přímé účasti v televizních sázkových hrách a loteriích.

Tuzemské televize již digitalizaci zahrnuly do svých plánů. ČT chce vytvořit další dva kanály, zpravodajský a vzdělávací. Spolu s Českým rozhlasem by chtěla provozovat ve veřejnoprávním multiplexu služby pro veřejnost. Skupina vlastnící televizi Prima chce vytvořit síť metropolitních televizí. Komerční stanice Nova je připravena rozšířit nabídku o filmový a sportovní kanál.

Koncepci digitalizace vzala vláda na vědomí poprvé v roce 2001. Od té doby doznal materiál několika změn. Počátkem roku jej aktualizovala ministerstva informatiky a kultury ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem a Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Poslední úpravy resort informatiky zapracoval na základě meziresortního připomínkového řízení a nyní materiál míří do vlády.

Zdroj: ČTK, M&M, 26.2.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.02.2004 • DVB-T v Norsku
20.02.2004 • Český Telecom je připraven zahájit pozemní digitální televizní vysílání
19.02.2004 • Telecom chce v Praze a velkých městech vysílat digitální televizi
13.02.2004 • DVB-T v Bavorsku
12.02.2004 • Radio Apollo spustilo internetové vysílání
09.02.2004 • Óčko stáhlo i nestáhlo žádost o digitální licenci [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist