Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 01:52:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

DVB-T v Polsku

  Autor: Adam St. Trąbiński, Radioelektronik , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 16.03.2004



Kolektiv odborníků z polského mediálního regulačního úřadu URTiP vypracoval v několika variantách technické předpoklady a také plán pro konverzi nynějších sítí TVP na celkem sedm sítí DVB-T v této zemi.


Sítě DVB-T jsou projektovány na základě nejdůležitějších parametrů, které se používají v analogových sítích, např. minimální intenzita pole pro užitečný signál a ochranné faktory definující přípustný poměr užitečného k rušivému signálu na vstupu přijímače. Pro zachování nynějšího pokrytí signálem se vyžaduje menší intenzita pole (menší výkon vysílačů), v mnoha případech lze vysílat i tam, kde to analogově není možné.

I v Polsku platí předpoklady pro přechod na DVB-T plynoucí ze souhrnu zkušeností v různých evropských zemích:

- efektivní koordinace přebudování vysílacích sítí spojená s náležitými investicemi,

- s přednostmi vysílání seznámit milióny uživatelů, dát jim „účinnou“ možnost obstarat si levné set-top-boxy,

- tyto činnosti podpořit jasnou právní úpravou,

- výběr vhodné varianty přechodu na vysílání DVB-T.


Zkušební vysílání v Polsku

Regulační úřad URTiP už připravil několik variant technických předpokladů konverze, bylo také zahájeno experimentální vysílání. Chybí vládní plán, dohoda vysílatelů, příslušný text v Zákonu o rozhlase a televizi a to může zbrzdit zahájení prací o další dva roky.

V listopadu roku 2001 bylo v Rozhlasovém a televizním vysílacím centru RTCN v Paláci kultury a vědy PKIN ve Varšavě spuštěno experimentální vysílání. Vysílač s výkonem 500 W, typ NV 5050, firmy Rohde&Schwarz, vysílá na 48. kanálu (690 MHz) s ERP 1,3 kW. Je umístěný ve výšce 112 m n. m. Antény měly nejprve úzký vyzařovací diagram pro čtyři azimuty, od června roku 2002 byla charakteristika změněna na všesměrovou (kruhovou). Antény byly umístěny ve výšce 224 m n. m.

Na podzim roku 2002 byla prováděna měření poměru chyb bitů BER pro 7 různých způsobů vysílání, jeden ze způsobů byl dvakrát opakován (celkem lze vysílat DVB-T 120 způsoby!). Bylo nutné překontrolovat výsledky a měření ověřit. Použilo se pojízdné zařízení s všesměrovou anténou 2,3 metrů nad úrovní terénu. Přijímač EFA 43 Rohde&Schwarz řízený počítačem zaznamenával polohu bodů zjištěných z GPS Garmin III+. Sled měření byl dle bitového toku od 16 do 64-QAM, počtu nosných, zvyšujícího se ochranného intervalu.

Na hodnotu BER má vliv druh modulace, funkčnost kódování (komprese), i vysílaný kanál. Po zpracování více než 150 tisíce měření (velký počet úrovní byl vyšší než mezní) se ukázaly jako nejvýhodnější parametry: 2k, 16-QAM, 2/3 a 1/32, nízké C/N = 11 dB, bitový tok D = 16,09 Mbit/s. Na počátku zavádění vysílání DVB-T je nejdůležitější pokrytí signálem – zde se optimální parametr blíží k 16-QAM, 2/3.

Další zkušební vysílání bylo provedeno během veletrhu Intercom, v únoru 2003 v Lodži a v červnu roku 2003 během Konference o rozhlase ve Wroclawi na vysílači Góra Ślęża. V obou případech byl multiplex se čtyřmi programy vysílán ze zařízení společnosti T P S. A. Při experimentálním příjmu se využil referenční set-top-box, i-CAN firmy ADB Zielona Góra.


Sítě DVB-T v Polsku

Digitální televizi lze přijímat pomocí venkovní antény, malé antény u přijímače (uvnitř, vně budovy). U vysílací sítě je důležitá minimální ochranná intenzita pole Emin, ochranný faktor (zejména analogového vysílání vůči DVB-T).

V současnosti se v Polsku uvažuje o zavedení 7 sítí DVB-T, pět z nich – DVB1 až DVB5 - jsou úplně nové! Sítě mohou koexistovat vedle funkčních sítí analogových. Dvě další lze získat po konverzi sítí TVP1 až TVP3. Úřad URTiP připravil dvě varianty pozemních sítí, které se liší trváním souběžného vysílání v analogovém a digitálním systému (simultánní vysílání) a časovým intervalem od uvedení do provozu prvního vysílače do uvedení do provozu celé sítě.

První varianta vyžaduje uhrazení nákladů výstavby celé sítě v poměrně krátkém období a uhrazení nákladů na simultánní provoz (do 1 roku). Druhá varianta počítá s možností časového rozvržení nákladů na výstavbu sítě (do 10 let). Ze strany státu vyžaduje značné úsilí, zejména při zpřístupnění set-top-boxů s nízkou cenou. U první varianty se však od výrobců, operátorů sítě a zákonodárců vyžaduje značné koordinační úsilí.

Slovníček pojmů

URTiP – mediální regulační úřad v Polsku,

BER (Bit Error Rate) – poměr chyb bitů,

Emin – intenzita pole nebo střední hodnota intenzity pole,

Úroveň C/N – poměr intenzity signál/šum,

QAM (Quadrature Amplitude Modulation) – druh modulace DVB podle normy ETS 300 429 v systému 16-QAM, 32-QAM, 64-QAM (např. modulace 64-QAM v kanálu o šířce 8 MHz umožňuje digitální vysílání o bitovém toku 38,5 Mbit/s,

MFN (Multi Frequency Network) – vícekmitočtová síť,

SFN (Single Frequency Network) – jednokmitočtová síť,

Simulcasting – současné, simultánní analogové a digitální vysílání,


Obrázky

obr. 1 - mapa pokrytí Polska signálem u sítě DVB1a, síť je kompatibilní s analogovými vysílači provozovanými v současnosti

obr. 2 – vysílač DVB-T, typ NV 5050, firmy Rhode&Schwarz


Zdroj: Adam St. Trąbiński, Radioelektronik (Polsko), č. 3/2004, s. 27 až 29, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.03.2004 • DVB-T v západním Německu (Westdeutschland)
13.03.2004 • DVB-T v Norsku – nová legislativa
08.03.2004 • BBC a PAY-TV
08.03.2004 • Digitální TV vysílání naráží na problémy
05.03.2004 • Aktualizovaná digitální Koncepce v nejistotě
29.02.2004 • DVB-T v Norsku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Mapa je nečitelná ! 

16.03.2004 19:14 • Petr V.
Zveřejnění mapy pokrytí je sice hezké, ale údaje v ní jsou k nepřečtení !!
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist