Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 12:53:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

CeBIT 2004: Hledání nové krve

  Autor: T.Holčík, Živě.cz , e-mail: info@zive.cz Přidané: 23.03.2004



Pokud by snad někdo měl nějaké pochybnosti o budoucím směřování počítačových technologií, CeBIT 2004 jej v tomto jednoznačně přesvědčil – propojení počítačových technologií a spotřební elektroniky není mlhavou budoucností, ale skutečně hmatatelnou přítomností.


Zdá se, že počítačové technologie v současné době začínají nabírat nový elán. Dnes už dávno neplatí, že by nějaký nový čipset nebo rychlejší sběrnice dokázala zaujmout davy a budit výkřiky nadšení. Běžné počítače se jednoduše komoditizují do podobné kategorie produktů jako jsou mikrovlnné trouby nebo žehličky. Odborníci dokáží být zaujati detaily, běžný spotřebitel už ale počítač vnímá jako jeden kus zařízení, které není už důležité samo o sobě. Co je podstatné je využití takového počítače a jeho začlenění do stávajícího firemního či domácího systému.

Jednoznačným králem CeBITu byly LCD televize. Vidět jste je mohli na každém kroku, nebylo monitorové firmy, která by si dovolila nenabídnout několik různých variant těchto zařízení. Za celou dobu procházení pavilóny se mi navíc podařilo nalézt pouhý jediný CRT monitor, LCD monitory měl naprosto každý, podobně ale už byl vidět trend ústupu běžných počítačových skříní. Za rok zřejmě už podobně nenajdete obyčejnou skříň typu minitower nebo desktop, kralovat budou speciální kryty malých velikostí, pokrokovým chlazením, nebo navržené pro speciální aplikace, jako je třeba domácí zábavní centrum.

Z pohledu ryze počítačových událostí lze brát letošní CeBIT jako velmi chudý. Přes dřívější očekávání neuvedly nVidia ani ATI žádné novinky, Intel svou hlavní tiskovou konferenci pojal jako představení své již dříve ohlášené vize domácí zábavy a snad jediná AMD představila rychlejší verzi FX-53 svého existujícího procesoru Athlon 64 FX.

Naopak pršely nové produkty v oblasti osobních přehrávačů hudby a videa, vylepšení zobrazování na LCD a plasmových obrazovkách, představena byla největší 80palcová plasmová obrazovka (úhlopříčka přes 2 metry), která mí sice astronomickou cenu okolo 1,5 miliónu, ale současně by už mohla klidně v menších kinech nahradit plátno. Celým CeBITem se jednoduše nesla základní myšlenka – není důležité, jestli je to počítač nebo přehrávač, podstatné je, jestli vám to usnadní či vylepší život.

V druhém směru CeBITu, orientovaném na podniková řešení, také o ty počítače už dlouho dobu vůbec nejde, důležité tu jsou výsledky a přínosy pro firmu, nikoli nějaká frekvence či velikost paměti. I zde byly počítače výrazně zatlačeny do pozadí a hlavní důraz se kladl na celková řešení.

Trend pro příští měsíce je tedy jasný – zapomeňte na obyčejné počítače, které tvoří jen procesor, paměť disk a grafická karta. Zpracování videa nebo televize je samozřejmostí, bezdrátové síťové technologie jasnou volbou a zapojení do domácí audiovizuální sítě logickým řešením. Počítače dostaly v rámci oživení pořádnou dávku nové krve, jejím dárcem je ale spotřební elektronika. Propojení těchto dvou kategorií do jedné rodiny je jisté, propojení s mobilními telefony je dalším v pořadí.


Zdroj: Tomáš Holčík, Živě.cz, 22.3.2004




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.03.2004 • Nová pokojová anténa Hama pro DVB-T
21.03.2004 • On-line hry vyzývají televizi na souboj
13.03.2004 • Prenos dát z peoplemetrov zabezpečí cez GPRS spoločnosť Orange
12.03.2004 • Set-top-box DVB-T se dvěma tunery firmy Topfield
11.03.2004 • DVB-T a firma Humax
10.03.2004 • TÚ SR v minulom roku vybavil 220 prípadov rušenia televízneho príjmu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist