Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 04:22:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Hackerský útok na družicu prerušil vysielanie Expresu

  Autor: Miroslav Jurečka , e-mail: csdxc@pobox.sk Přidané: 20.07.2003


Neobvyklé technické poťiaže v pondelok večer zastihli rozhlasovú stanicu Expres. Poslucháči mohli počúvať vysielanie iba prerušovane alebo vôbec. Príčinou tohto stavu boli problémy na geostacionárnej družici Telstar 12, ktorá distribuuje signál Expresu na vysielače. Tento americký satelit patriaci do siete Loral Skynet niekoľko dní čelil úmyselnému rušeniu, ktoré zasiahlo aj Rádio Expres. Vysielanie Expresu sa podarilo v plnom rozsahu obnoviť v utorok ráno pred 9-tou hodinou.

Rušenie znemožňovalo sledovať televízie a rádiá šírené cez spomínaný satelit. Satelitný uplink bol zahlcovaný silným signálom, ktorý prichádzal z blízkosti hlavného mesta Kuby a prehlušoval signály ostatných vysielateľov. Rušenie satelitu Telstar 12 americká strana zaregistrovala už 5. júla krátko po štarte vysielania rozhlasovej stanice Voice of America do Iránu. Útok bol pravdepodobne namierený proti vysielaniu VOA, čo sa však dotklo aj ostatných klientov družice Telstar 12, ktorá šíri do Európy, na Blízky a Stredný východ a do Severnej Ameriky dovedna 82 televíznych a 20 rozhlasových staníc.

Úmyselné rušenie spojovacích prostriedokov alebo medzinárodný elektronický terorizmus nechtiac ovplyvnil aj vysielanie Rádia Expres. Nakoľko nie je vylúčené, že rušenie nastane opäť, prevádzkovatelia rozhlasovej stanice by mali vyvodiť dôsledky voči operátorovi, ktorý je zodpovedný za prevádzku satelitu. V budúcnosti bude musieť Rádio Expres hľadať aj iné alternatívne spôsoby distribúcie signálu. Narušenie prevádzky satelitu Telstar 12 ohrozuje na Slovensku len vysielanie Rádia Expres.

Zdroj: www.radia.sk, 16.7.2003


Doplnění redakce:

Právě z důvodu rušení distribučního signálu z družice Telstar 12 (15,0 st. západně) uvažuje Rádio Expres o přechod do paketu Slovak link na satelitu Eurobird 1 (28,5 st. vých.), tr. 12,643 H, SR 27500, FEC 3/4, A-PID 1926, SID 26. Zatím je zde ticho, pouze se při načtení paketu zapíše identifikace Radio EXPRES.

Další informace o rádiu by mohly být na webu: www.expres.sk. Tato stránka ale však dlouhodobě nefunguje, podle některých zdrojů na ní dříve bylo jen logo rádia. Takže pro případné zájemce o kontakt uvedeme mail, adresu a telefonní spojení: e-mail: expres@expres.sk, adresa: Lamačská cesta 3, 841 01 Bratislava IV, Slovensko, tlf: +421 2 5930 8900, fax: +421 2 5930 8901, studio: +421 2 5930 8999.

K tématu článku můžete vyjádřit i svůj názor. Zajímalo by nás, co si myslíte o rušení či zásahu do vysílání přenášeného signálu z družice. Tento současný ”rádiový” terorismus na Telstaru nám připadá jako návrat do období studené války s rušením ”Svobodné Evropy”. Na druhou stranu vypínání signálu z družice a zásahy do vysílání v případě válečných konfliktů je věc běžná i na straně spojenců, stačí si připomenout jugoslávskou RTS v roce 1999 a letošní dubnovou Iraq TV ze satelitu Hot Bird.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.07.2003 • BSkyB kóduje ITV, Channel 4 a Five, vrací se BBC Radio 2 a 4FM
19.07.2003 • Romantica TV od září s novým programem [ 2 ]
17.07.2003 • Další rádia ve Slovak linku na Eurobirdu [ 5 ]
16.07.2003 • Praktické zkušenosti s příjmem BBC z Astry 2D [ 4 ]
10.07.2003 • Co bude dál s Channel 4 a Five channels? [ 1 ]
30.06.2003 • TV JOJ ukončila výměnu karet CONAX na CAS 5 a začala kódovat - doplněno 17.7.2003 [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Rušení vysílání ze satelitu 

21.07.2003 09:45 • Wolf
Digitální přenos je pro rušení těžko ”stravitelný”.V analogu je přecejen alespon trochu možno rušený signál přijímat (pokud není uplně přehlušen podstatně silnějším signálem). V duigitálu stačí náznak rušení a signál je degradován na přijímači tak, že pokud vůbec je možné něco vidět, tak víceméně nečitelně (shluk různých kostek a zvuk tvaru citoslovců).Tímto ”rušitelům” pak v tomto případě stačí středně silný vysílač naladěný na jednu frekvenci (používající ”nežádoucí vysílatel” a díky formaci paketů pak zabije rušitel jednou ranou více případných much). Digitalizace tímto nahrává právě tímto rušitelům možnost zablokovat jedním signálem velké množštví audio a video stanic. To v analogu možné zajistě nebylo.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist