Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 13.05.2024 - 12:20:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Projekt Európskej spravodajskej platformy sa začína

  Autor: TASR, Strategie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 07.05.2004




V uplynulých týždňoch sa stretlo sedem partnerov zo šiestich európskych krajín, aby začali s prácami na medzinárodnom spravodajskom distribučnom systéme.


Projekt inteligentnej spravodajskej distribučnej siete (Intelligent NEws DIstribution NEtwork) alebo projekt NEDINE iniciovala viedenská pressetext.europa a dáva si za cieľ vyvinúť technologickú platformu podporujúcu výmenu redakčných a komerčných informácií po celej Európe. Projekt, na ktorý boli vyčlenené zdroje vo výške 1,45 milióna euro, by mal trvať 24 mesiacov. Ako súčasť svojho eContent programu ho čiastočne subvencuje Európska komisia.

Koordinátormi projektu budú pressetext.austria a oddelenie decentralizovaných systémov Technickej univerzity Viedeň. Ide už o tretí projekt spolufinancovaný Európskou komisiou na ktorom sa podieľa pressetext.austria (http://www.pressetext.at). K prvému stretu s EÚ došlo v roku 1998 pri práci na projekte s názvom „FIRM online“ a pressetext.austria sa zapojil aj do projektu „OmniPaper“, ktorý beží od roku 2002 a výsledky by mal prezentovať koncom tohto roka.

NEDINE si kladie za cieľ zásobovať zainteresovaných čitateľov portfóliom informácií, ktoré zahŕňajú redakčné aj platené správy z celého kontinentu, šitým na mieru ich potrebám. Súčasne by mal pôsobiť ako lákavá a nenákladná cesta šírenia informácií cez národné hranice. Realizácia projektu si po technickej stránke vyžaduje využívanie moderných technológií a štandardov, ako aj využitie techník umelej inteligencie.

Medzinárodná spolupráca - kľúč k úspechu

Konzorcium NEDINE sa skladá z pressetext.europa (Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko) a nových agentúr ČIA (Česká republika http://www.cianews.cz) a SITA (Slovensko http://www.sita.sk). Plánuje však preskúmať aj možnosti rozšírenia o ďalšie agentúry z Európskej únie. Dr. Franz Temmel, manažér pressetext.austria, uviedol: „ V rámci EÚ je veľmi veľký dopyt po vzájomnej výmene informácií, predovšetkým smerom k novým členským štátom a od nich. Zachytenie a uspokojenie týchto informačných potrieb je z finančnej stránky určite zaujímavé, realizácia je však možné jedine cez medzinárodnú.

Každá z partnerských agentúr bude prispievať k projektu tak v oblasti vyhľadávania čitateľov, ako aj zásobovania redakčnými správami. Podporovať ich v tejto úlohe budú experti z oblasti public relations a marketingu z Nemecka (NewVicom) a Švajčiarska (HeinrichPR).


Technická inovácia v informačnom priemysle

Obzvlášť dôležitou zložkou projektu je multijazyčnosť systému. Každý užívateľ bude schopný dostávať správy vo vlastnom jazyku. „NEDINE predstavuje pre nás skutočnú výzvu. Projekt spojí obrovské množstvo informačných zdrojov a spotrebiteľov, pracujúcich pod rozdielnymi systémami a za odlišných okolností,“ vysvetľuje Dr. Markus Schranz, technický šéf projektu. „ Chceme vytvoriť efektívny a zároveň flexibilný systém, ktorý uspokojí tak redaktorov, ako aj agentúry a čitateľov.“ Na realizácii týchto špecifických úloh budú odborníci z oddelenia decentralizovaných systémov Technickej univerzity Viedeň (http://www.infosys.tuwien.ac.at) spolupracovať s expertmi na umelú inteligenciu Technickej univerzity v Madride a s vývojovými projektantmi tlačových agentúr. Tí budú dôležití najmä pri poskytovaní nástrojov na identifikáciu prepojení medzi článkami z rozličných zdrojov a tiež pri znížení zasielania duplicitných správ.


Vonkajšia komunikácia

Projekt bude sprevádzaný komunikačnou kampaňou - jednak v záujme projektu, ale aj v záujme ďalšej internacionalizácie mimo konzorcia. Zainteresované strany tak môžu držať krok so súčasnými vývojovými trendmi on-line, prostredníctvom pravidelne vydávaných novín či letákov a informačných eventov.


Zdroj: SITA, Strategie on line, 6.5.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.05.2004 • MS LH 2004: hokejové drama Česko – USA s největším diváckým zájmem
07.05.2004 • Jste někdy na zabití? Jako Erin Brockovich?
06.05.2004 • Bolo počas zápasu Slovensko-Fínsko v STV priveľa reklamy?
06.05.2004 • Helena Třeštíková on line na webu ČT
05.05.2004 • MS LH 2004: rekordní radost z vítězství nad Kanadou
05.05.2004 • Súkromné televízie môžu vysielať zábery z hokejových majstrovstiev sveta

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist