Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 17.05.2024 - 12:35:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

TV JOJ alebo digitál?

  Autor: I.Šimlovičová, Stratégie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 28.05.2004



Bratislavský kanál K50 bol už dávnejšie skoordinovaný pre digitálne vysielanie, TÚ ho teda na základe uznesenia vlády nedávno ponúkol do výberového konania. Krátko na to však túto ponuku stiahol, lebo na 50. kanáli vysiela TV JOJ. Príde JOJ-ka o túto dôležitú frekvenciu?


V piatok 30.4. 2004 zverejnil Telekomunikačný úrad SR vo svojom vestníku a v denníku Národná obroda výzvu na predloženie ponúk do výberového konania o pridelenie frekvencie na pozemské digitálne vysielanie. Obsahom tejto služby bude kombinácia TV programov a iných dátových služieb, pričom rozsah TV programov bude tvoriť podstatnú časť poskytovanej služby. „Podľa národnej politiky pre elektronické komunikácie je potrebné vytvoriť podmienky na realizáciu uvádzacích projektov DVB-T (pozemské digitálne TV vysielanie) v Bratislave (K50), Banskej Bystrici (K59) a v Košiciach (K44), začať skúšobné vysielanie v termíne do 30. júna 2004 a vytvoriť podmienky na začatie pravidelného vysielania DVB-T v roku 2005,“ uviedol vo vyhlásení TÚ SR jeho hovorca Roman Vavro. Ako pre Stratégie ďalej povedal, prvé skúšobné pozemské digitálne televízne vysielanie prebehlo v dňoch 27.9. až 25.10. 1999, pričom jeho obsahom boli programy STV 1, Markíza, VTV a informačný kanál s cieľom získať skúsenosti pre optimálnu voľbu kódovania FFT, ochranného intervalu a typu modulácie. Skúšobné vysielanie prebehlo práve zo spomínaného bratislavského televízneho vysielača Kamzík (K50), ktorý bol špeciálne skoordinovaný pre budúce digitálne vysielanie.


Tender zrušený

Napriek uzneseniu vlády o digitalizácii však TÚ krátko po zverejnení výzvy na predkladanie ponúk - 3. mája 2004 – zrušil výberové konanie pre bratislavský kanál. Ten totiž v súčasnosti využíva TV JOJ, pričom zakladatelia televízie už pri predkladaní projektu TV JOJ na Rade pre vysielanie a retransmisiu zdôrazňovali dôležitosť získania tejto frekvencie. Podľa vyjadrenia Milana Luknára, predsedu Telekomunikačného úradu SR došlo k zrušeniu výberového konania na pridelenie tohto kanála potom, ako Ministerstvo dopravy pôšt a telekomunikácii SR, ako tvorca národnej politiky pre elektronické komunikácie, zvážilo súčasné okolnosti a začiatok pilotného projektu digitálneho vysielania posunulo až do doby, kým licencia pre TV JOJ stratí platnosť. Platnosť práv spoločnosti Mac TV, na využívanie 50. kanála sa obnovovalo kvôli jeho blokovaniu pre digitálne vysielanie každý rok, čiže TV Joj ho má zatiaľ istý do 31.12.2004. Podľa slov Petra Abraháma, riaditeľa kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu, žiadatelia o licenciu na vysielanie TV JOJ – Mac TV a Česká produkční 2000 v čase prezentácie projektu TV JOJ deklarovali, že rátajú s rizikom obmedzenej platnosti práv na využívanie 50. kanála v dôsledku jeho určenia pre budúce digitálne vysielanie a s každoročným predlžovaním práv. Čo by ale strata tohto lukratívneho vysokovýkonného kanála pre Jojku znamenala? Podľa odhadov odborníkov tvorí K50 8 -10 % z celkového 78 % pokrytia slovenského obyvateľstva signálom TV JOJ. Hovorca TV JOJ Ľudovít Tóth však stratu 50. kanála považuje v tejto chvíli za hypotetickú otázku. „Okrem toho pokrytie 50. kanála je ťažké vypočítať, nakoľko obyvatelia bratislavského kraja využívajú nadpriemerne služby káblových operátorov,“ dodal.


Kto vyhrá boj o 50-tku?

V prípade neobnovenia práv na využívanie spomínanej terestriálnej frekvencie môže Jojka stratu v pokrytí kompenzovať dohodu s káblovým operátorom. Otázkou však zostáva výška dodatočných finančných nákladov s tým spojených. „Podľa listu, ktorý 31.3.2003 rade adresoval Odbor správy frekvenčného spektra TÚ, Telekomunikačný úrad súhlasil s pridelením kanála K50 TV JOJ len po dobu analógového vysielania a pod podmienkou, že po splnení podmienok pre realizáciu pilotného projektu digitálneho vysielania bude daná frekvencia na požiadanie do 1 mesiaca uvoľnená,“ vysvetlil otázku rozhodnutia TÚ umožniť TV JOJ využívať K50 Peter Abrahám. „Rada sa teda v najbližších mesiacoch obráti na TÚ so žiadosťou o vyjadrenie, aké zámery má s využitím jednotlivých frekvenčných spektier a následne zaradí voľné frekvencie do licenčných konaní,“ dodal riaditeľ kancelárie RVR. To znamená, že keď 31.12.2004 skončí platnosť práv TV JOJ na využívanie K50, TÚ by mal rozhodnúť, či tento kanál bude slúžiť pôvodnému zámeru – teda prevádzke digitálneho vysielania alebo ho bude naďalej využívať niektorý z vysielateľov súčasného analógového vysielania. V druhom prípade by pre digitálne vysielanie bolo potrebné hľadať a skoordinovať inú frekvenciu, čo potvrdil aj predseda TÚ SR Milan Luknár: „Hľadáme možnosti riešenia. Buď nájdeme iný kanál pre TV JOJ, alebo pre digitálne vysielanie. V súčasnosti prebieha v Ženeve za účasti zástupcov úradu Svetová rádiokomunikačná konferencia, venovaná digitálnemu vysielaniu, výsledky ktorej nám môžu pomôcť nájsť konečné riešenie.“ Nech už bude riešenie akékoľvek, spoločnosť Mac TV si bude určite chcieť udržať tento vysokovýkonný kanál pre vysielanie TV JOJ. Na jeseň nás čakajú ďalšie licenčné konania, uvidíme teda, či sa v niektorom z nich objaví aj bratislavská 50-tka.


Zdroj: Ivana Šimlovičová, Stratégie on line, 27.5.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.06.2004 • Zítra zahajuje vysílání nová rakouská stanice Puls TV
23.05.2004 • Hviezda FM vysiela na bratislavskej frekvencii
21.05.2004 • ČT vykázala za první čtvrtletí 2004 zisk 96,8 milionů korun
20.05.2004 • Tisková zpráva z 11. zasedání RRTV
20.05.2004 • Rozběhne se parlamentní televizní kanál [ 2 ]
20.05.2004 • TV JOJ sprevádzkovala v Nových Zámkoch svoj najvýkonnejší vysielač [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist